Osijek
OBŽ ODLUČNA U ELIMINACIJI RAKA!

Gotovo 70% učenika u Osječko-baranjskoj županiji cijepilo se protiv HPV-a
Objavljeno 19. travnja, 2024.

Hrvatska već godinama ima besplatno i dostupno cijepljenje mladih protiv HPV-a, koji uzrokuje čak 6 vrsta raka. Od prošle godine, cijepljenje je počelo već u petim razredima, jer su posljednje studije pokazale odlične rezultate ukoliko dijete primi cjepivo u ranijoj dobi. Neke su zemlje dovele do eliminacije raka vrata maternice, što samo pokazuje da cjepivo protv raka postoji. Osječko-baranjska županija je na dobrom putu eliminacije raka. Kolika je procijepljenost, te na koji način misle smanjiti incidenciju obolijevanja od raka vrata maternice, pitali smo doc. prim. dr. sc. Vesnu Bilić- Kirin, dr. med., iz Službe za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko- baranjske županije.


U Osječko- baranjskoj županiji jako su dobri rezultati procijepljenosti protiv HPV-a? Možete nam reći koji su to podaci?

 

U Osječko-baranjskoj županiji godinama bilježimo dobre rezultate procijepljenosti protiv HPV-a u osmim razredima. Svake godine je obuhvat sve veći. Ove školske godine trenutno je cijepljeno 65% učenica i učenika osmih razreda. U odnosu na prošlogodišnjih 56% procijepljenih imamo značajno bolje rezultate. Imamo i jako dobar odaziv dječaka, omjer je 40/50 za djevojčice.


Čemu možete zahvaliti na tako dobrom odazivu?

 

Djelatnici Službe za školsku medicinu NZJZ OBŽ postigli su izvrsne rezultate u provođenju cijepljenja protiv HPV-a u školskoj dobi zahvaljujući dugogodišnjem radu. Uspjeh se temelji na pozitivnom stavu, visokoj motivaciji i individualnom pristupu prema roditeljima i učenicima. Izgradnja povjerenja s roditeljima zahtijeva vrijeme i kontinuiranu podršku, koju pružaju i liječnici i medicinske sestre kao članovi tima školske medicine. Prije pregleda, roditelji se detaljno informiraju o terminu i aktivnostima putem škole. Dobra suradnja sa školama bitna je za uspjeh programa, stoga se aktivno radi na dobroj komunikaciji i suradnji s njima. Informacije za roditelje objavljuju se na mrežnim stranicama škola, a dodatno su kreirani informativno-edukativni materijali poput videa i letka o cijepljenju protiv HPV-a. Unazad dvije godine Služba za školsku medicinu koristi se digitalnom platformom za online naručivanje. Roditelji mogu izabrati željeni termin za pregled uz osnovne informacije o sadržaju pregleda. Ovaj način komunikacije roditelji su jako dobro prihvatili. U ovo digitalno vrijeme potrebno je pratiti trendove i nove načine komunikacije.

 

doc.prim.dr.sc. Vesna Bilić Kirin, dr.med.

 


Krenulo je cijepljenje i u petim razredima. Kakav je odaziv?

 

Programom imunizacije od siječnja 2023. god. preporučeno je cijepljenje protiv HPV-a od 5. razreda osnovne škole budući da se cjepivo može primjenjivati od 9. godine života. Većina zemalja upravo i primjenjuje cjepivo u toj dobi. Stoga je i naš cilj osim postići što veći obuhvat, spustiti težište cijepljenja protiv HPV-a već u 5. razredu. Preporuku za cijepljenje roditelji dobiju na sistematskom pregledu i odaziv je za početak dosta dobar. Trenutno je u OBŽ cijepljeno 26% učenika 5. razreda, u 6. razredima 15%, u 7. razredima 14%. U 6. i 7. razredu je odaziv nešto niži jer se predviđeni skrininzi u tim razredima odvijaju u školama kad nisu prisutni roditelji te izostane direktni kontakt liječnik roditelj. U mojoj ambulanti trenutno je cijepljeno 38% djece u 5. razredima s čime sam jako zadovoljna i ponosna na svoje roditelje jer su prepoznali važnost zaštite protiv HPV-a.


Na koji način dopirete do roditelja koji se dvoume bi li cijepili svoje dijete protiv raka?

 

U svim aktivnostima koje provodi Služba za školsku medicinu uvijek se postižu bolji rezultati kad imamo direktni kontakt s roditeljima. Svaki roditelj koji treba dodatne informacije i pojašnjenja može se obratiti djetetovom nadležnom školskom liječniku. Na sistematske preglede djeca dolaze s roditeljima i tada odmah dobiju sve informacije koje ih zanimaju. Roditelji često razmišljaju je li prerano, ima li u cjepivu virusa, strah od nuspojava, koliko dugo traje zaštita. U usporedbi sa starijim adolescentima i odraslim osobama, mlađi adolescenti pokazuju snažan imunološki odgovor uz visoki titar protutijela. Nije potrebno nadocjepljivanje u odrasloj dobi. Cjepivo je sigurno i u primjeni više od 18 godina. U cjepivu nema virusa od kojeg bi se osoba mogla zaraziti. Unazad deset godina intenzivno cijepim mlade, prateći ih u odrastanju i sa sigurnošću mogu reći da cijepljenje ne potiče slobodnije ponašanje čak štoviše oni koji se cijepe ozbiljnije i odgovornije pristupaju brizi za svoje zdravlje.


Znamo da je HPV uzročnik čak 6 vrsta raka, a posljednje studije su pokazale izvrsne rezultate. Čak da se rak vrata maternice može u potpunosti smanjiti, pa čak i eliminirati ako se na vrijeme uzme cjepivo, zar ne?

 

Infekcija HPV-om može kod žena uzrokovati rak vrata maternice, rodnice, stidnice, kod muškaraca rak penisa, kod oba spola rak anusa, usne šupljine i ždrijela. Za HPV ne postoji učinkoviti lijek. Cijepljenje i redoviti preventivni pregledi siguran su način zaštite od raka i bolesti uzrokovanih HPV-om. Rezultati u zemljama koje imaju jako dobru procijepljenost pokazuju značajno smanjenje pojave raka vrata maternice, spolnih bradavica i njihov cilj je u potpunost smanjiti pojavu raka uzrokovanih HPV-om i eventualno prijeći na cijepljenje samo jednom dozom.


Jako ste aktivni i među studentskom populacijom, pa nerijetko imate akcije besplatnog cijepljenja protiv HPV-a. Možete nam malo detaljnije o tome nešto reći.

 

Školski liječnici skrbe i o studentima. Svi se mogu cijepiti kod svojih nadležnih školskih liječnika. Međutim, uvidjeli smo potrebu za cijepljenjem izvan zdravstvene ustanove, da je potrebno približiti se studentima i mladima te im omogućiti cijepljenje u njima poznatom okruženju. U suradnji sa studenskom organizacijom studenata medicine CroMSIC ideju smo uspjeli i ostvariti. Želim zahvaliti na suradnji i pomoći mladih studenata koji i sada pomažu u radu punkta. Prekrasni mladi ljudi s puno entuzijazma i energije koji su pravi promotori prevencije među mladima. U studenom 2022. godine otvoreno je cijepno mjesto (punkt) za cijepljenje protiv HPV-a u Kampusu Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku. Otvaranje punkta je ostvareno uz podršku NZJZ OBŽ, Medicinskog fakulteta u Osijeku, Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayer u Osijeku, Grada Osijeka i Županije Osječko-baranjske. Rad punkta pokazao se uspješnim i jako dobro prihvaćenim od strane studenata i mladih. Samo otvaranje bilo je popraćeno medijskom kampanjom u svim javnim medijima- radio, televizija i internet portali te na popularnim društvenim mrežama koje se najčešće koriste među mladima. Do sada smo cijepili 420 osoba. Cijepljenje provode djelatnici Službe za školsku medicinu NZJZ OBŽ. Na cijepljenje u studenskom Kampusu mogu doći svi zainteresirani srednjoškolci, studenti i mladi uz prethodnu rezervaciju termina cijepljenja putem aplikacije (https://www.terminko.hr/lokacija/osijekcijepljenje).
Podsjećam, cijepljenje protiv infekcije HPV-a je preporučeno, dobrovoljno i besplatno za sve djevojke i mladiće, na punkt se mogu javiti svi mladi bez obzira na studentski status, zaposleni mladi, stanuju ili studiraju izvan Osijeka i oni koji su započeli cijepljenje, a nisu završili, potrebo je nadoknaditi propuštene doze.


Što biste poručili svim roditeljima koji ne žele ili iz zbog nekog straha se boje cijepiti svoje dijete. Zašto je bitno cijepiti se protiv HPV-a, odnosno, raka?

 

Poruka je kratka: svrha cijepljenja je prevencija raka. HPV cjepivo je prevencija karcinoma za dječake i djevojčice. Cjepivo najbolje djeluje ako se cijepi u dobi od 11 do 12 godina zbog snažnog imunološkog odgovora. Cijepite dijete već danas. (promo)

Možda ste propustili...

KAD SE MALE RUKE SLOŽE - SVE SE MOŽE

Stambeni kontejner za baku Koviljku je stigao

TRGOVAČKA I KOMERCIJALNA ŠKOLA, 1973./74.

Obilježavanje 50. godišnjice mature

Najčitanije iz rubrike