Osijek
ADELA FRANCEKOVIĆ O SVOM ISKUSTVU:

Nakon operacije smanjivanja želudca doživiš ne samo fizičku nego i psihičku transformaciju
Objavljeno 8. travnja, 2024.

Vezani članci

ZDENKO BORAS, KIRURG IZ OSIJEKA S INOZEMNIM ISKUSTVOM

Čak 70 % pretilih izgubi sav višak kilaže nakon barijatrijske operacije

Poduzetnica Adela Franceković (48) iz Samobora prije nekoliko godina odlučila je podvrgnuti se operaciji smanjivanja želudca. Njezina je borba s pretilošću trajala godinama, višak kilograma utjecao joj je i na fizičko i na psihičko zdravlje.



“Imala sam zdravstvenih problema zbog kojih nisam mogla skinuti višak kilograma i postići preporučenu tjelesnu težinu na neki od uobičajenih načina, odnosno dijetama. Do doktora Borasa došla sam vidjevši preporuke na društvenim mrežama", kaže. Dok su mnogi odlazili izvan Hrvatske na slične operacije, naša je sugovornica ipak htjela pronaći dobrog doktora u Hrvatskoj, u čemu je i uspjela, u Osijeku. Što se tiče fizičkog oporavka nakon operacije, Adela prepričava: "Budući da je riječ o laparoskopskoj operaciji, oporavak nije bio zahtjevan. Već istog dana bila sam na nogama, a nakon nekoliko dana puštena sam kući iz bolnice. Uistinu sam se brzo oporavila." Prije operacije imala je 112 kilograma, sada ima od 63 do 65 kilograma.


U vezi sa životnim stilom, Adela tvrdi kako je oduvijek živjela zdravo. "Međutim, zbog inzulinske rezistencije i strašnih napadaja gladi, jako sam varirala u težini, kilogrami koje bih skinula brzo su se vraćali. Nakon operacije stekla sam pak nove navike, primjerice konzumiram drukčije i zdravije namirnice, jedem raznovrsno i balansirano, obroci su mi manji zbog operacije, odnosno veličine želudca, sporiji mi je tempo jedenja..." nabraja.



Podsjeća kako se danas iznimno velik broj ljudi u svijetu bori s pretilošću, a Hrvatska u tome nije iznimka. Zbog toga je odlučila podijeliti svoja iskustva s onima koji trebaju savjet. "Odlučila sam svoje iskustvo podijeliti s drugim ljudima na društvenim mrežama jer sam shvatila kako mnogi ne znaju da je barijatrijska kirurgija u Hrvatskoj dostupna na uputnicu u većini slučajeva", ističe. Ipak, naglašava kako je, prema njezinu mišljenju, kirurško rješenje posljednje za kojim bi pretila osoba trebala posegnuti. Tvrdi, takav zahvat operiranom promijeni cijeli život, jer osim fizičke promjene tu je i puno veća psihička promjena i prilagodba. "Čovjek koji je najčešće vrlo dugo, godinama, pa i desetljećima, bio određenog fizičkog oblika, nakon operacije počinje se mijenjati iz mjeseca u mjesec. U tim je trenutcima potrebno puno podrške da shvatite tko ste i što ste", kaže. Također, smatra da, kako ga naziva, nesvjesni um ima tendenciju vraćati čovjeka na staro i prošlo, a u ovom su slučaju, prema njezinu mišljenju, to stari kilogrami. "Postoji jako puno toga na čemu čovjek treba raditi i zato mi je drago što ja mogu biti primjer i što mogu svjedočiti i reći svima svoje iskustvo s barijatrijskom operacijom. Smatram da svi to trebaju znati, jer prava borba kreće nakon operacije i to se ne smije zanemariti, sve je to dio procesa", kaže.



Adela Franceković vlastito iskustvo, znanje i savjete, odnosno, kako ih naziva, transformacijske principe, do kojih i sama drži otkako joj je dr. Boras riješio problem pretilosti, dijeli na svojim društvenim mrežama i poziva zainteresirane da ju poprate.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike