Osijek
PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju
Objavljeno 18. travnja, 2024.
U povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje, 22. travnja, Planinarsko društvo Zanatlija poziva Osječanke i Osječane na tradicionalni izlet, na Podunavski pješački put, koji će se održati u nedjelju, 21. travnja.

Podunavski pješački put osmislio je planinar i član Planinarskog društva Zanatlija, prof. dr. sc. Vlado Obad, a osim njega stazu su uređivali i markirali i drugi članovi tog društva. "Cilj je hodanja ovom stazom upoznavanje s bioraznolikošću područja i s bogatstvom turističke ponude. Prvi je obilazak staze organiziran 16. travnja 2000., kada je u središtu Aljmaša posađen javor. Od tada se svake godine priključuje sve više sudionika iz brojnih planinarskih društva iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine i Srbije", kaže Sanja Vladović, članica Izvršnog odbora PD-a Zanatlija.

I ove godine već prijavljeni planinari kreću autobusom iz Osijeka prema Aljmašu, a za njih staza i hodanje počinju već na Mišinu brdu, prije Aljmaša. Put ide do Aljmaša i zatim do Erduta. Za prelazak cijele staze potrebno je oko pet sati hodanja po nezahtjevnom terenu.

“Ostali se građani mogu priključiti događaju dolaskom svojim prijevozom u Aljmaš, gdje je u središtu mjesta u 9 sati okupljanje svih sudionika. U 10.30 kreće se na trosatno hodanje stazom kroz prirodu prema Erdutu, a sudionike vode licencirani planinarski vodiči PD-a Zanatlija. Prije polaska sudionici u Aljmašu mogu otići na svetu misu u crkvi Gospe od Utočišta, obići mjesto i spustiti se do ušća Drave u Dunav, popeti se na Kalvariju/vidikovac, posjetiti svetište Gospe pod Lipom ili se jednostavno družiti, popiti kavicu i okrijepiti se u središtu mjesta", dodaje Vladović.

Za 14 sati planira se dolazak svih sudionika u Erdut, gdje će u ugostiteljskoj ponudi biti grah i piće, a besplatne domaće kolače i glazbu za zabavu osigurat će članovi PD-a Zanatlija. Tko želi, može otići u šetnju do erdutske kule na Dunavu ili do dvorca i vinarije. Povratak je oko 16 sati, a u 15 sati autobus će iz Erduta u Aljmaš odvesti sudionike koji su ondje ostavili svoje automobile. Za odlazak autobusom po auto treba se obratiti vodičima društva, koji će na sebi imati plave majice s vodičkim logom HPS-a.

V. Latinović

Vesna Latinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike