TvObzor
HRT-OVA NOVINARKA VIŠNJA RUŽOJČIĆ PROSLAVILA TRIDESETU OBLJETNICU RADA

Priče s terena na osebujan i prepoznatljiv način
Objavljeno 10. veljače, 2017.

Radijska i televizijska novinarka i istraživačica Hrvatske radiotelevizije Višnja Ružojčić ove godine obilježava tridesetu obljetnicu rada u javnome medijskom servisu. Slušateljima Hrvatskoga radija prepoznatljiva je po sjajnim radijskim reportažama o ljudima, životu i svakodnevnim problemima koji muče stanovnike Slavonije i Baranje, a posljednjih godina njezine priče imaju mogućnost vidjeti i gledatelji Dnevnika Hrvatske televizije i brojnih drugih emisija Informativno-medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije. Višnja Ružojčić diplomirana je sociologinja, a zanimanje za društvo i strast za novinarstvo u njoj su pronašli savršen spoj upravo na terenu u ulozi videonovinarke, ondje gdje dobra priča počinje i završava, što će potvrditi svaki iskusan novinar, koji u potrazi za nadahnućem odlazi među ljude.

“Nakon školovanja u Slavonskome Brodu te diplome na studiju sociologije na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu počela sam surađivati s mjesnim listom i 1993. na radiju. Ubrzo je počela moja suradnja s Glasom Slavonije, a od 1994. vodila sam dopisništvo u Slavonskome Brodu”, ističe Ružojčić o svojim novinarskim počecima.

Krajem devedesetih počinje suradnja s Hrvatskim radijem te postaje dopisnicom za Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županije a povremeno i za Bosansku Posavinu. Novo je to poglavlje karijere, koje je Višnji značilo i novo učenje, ne samo glede svladavanja novih tehnologija nego i za povratak radiju i radijskoj brzini objave vijesti, a za brzinu je Višnji trebala potpuna samostalnost.

Od 2014. godine prihvaća novi profesionalni izazov – videonovinarstvo. Iako televizijsko novinarstvo Višnju oduševljava, priznaje da je biti “tri u jedan” – snimatelj, novinar i montažer – a ujedno ne propustiti bitan podatak te dostaviti sav materijal u zadanome roku - pravi izazov. “Razmišljanje o mojemu poslu moglo bi se svesti na dvije riječi: odgovorno novinarstvo. Trudim ga se promicati radom i djelovanjem u zajednici. Profesionalnost je neupitna, vještina se gradi godinama, a taština se ne računa. Obožavam raditi priče koje ističu takozvane male ljude, promiču vrijednosti od kojih sve počinje: predanost, poštenje, skromnost, savjesnost, ljubav i poštovanje“, tvrdi Višnja Ružojčić.

Ujedno napominje kako je važno da svi mi odnosom prema radu i općenito svojim ponašanjem širimo krugove slobode i kreativnosti te tako malenim koracima stvaramo bolji svijet. (N.K.)

 
PONOSNA NA HUMANITARNE PROJEKTE

Osobito sam ponosna na humanitarne projekte koje smo pokrenuli dok sam u dva mandata bila predsjednicom Ogranka Hrvatskoga novinarskog društva Brodsko-posavske županije. Akcijom Za blagdane bez pucnjave i Hrvatska bez mina prikupljali smo sredstva za razminiranje te uoči blagdana, u suradnji s policijom, liječnicima i Hrvatskim centrom za razminiranje, provodili medijsku kampanju upozoravajući na opasnosti od uporabe pirotehničkih sredstava“, prisjeća se Višnja Ružojčić.

Najčitanije iz rubrike