Dome slatki dome
65. SVJETSKO ORNITOLOŠKO PRVENSTVO

Osječanima medalje iz Španjolske
Objavljeno 2. veljače, 2017.

Ove godine od 20. do 22. siječnja u španjolskom gradu Almeria održano je 65. svjetsko ornitološko prvenstvo. Na prvenstvu je bilo prijavljeno 25.983 ptice, što je za 4100 ptica više nego prošle godine kada je prvenstvo održano u Portugalu.

Ptice je izlagalo 3124 izlagača iz 22 zemlje. Našu zemlju predstavljalo je 23 izlagača sa 143 ptice, od kojih je čak 20 ptica osvojilo nagradu. Iz osječke udruge sudjelovala su četiri izlagača, i to Srečko Popović, Zlatko Đurić, Dražen Dokletal i Igor Gal. Među nagrađenim pticama našle su se ptice osječkog izlagača Igora Gala, koji je u natjecateljskoj grupi Burk opalin mutacije osvojio 2. mjesto sa 91 bodom i 3. mjesto sa Pyrrhura molinae prirodne boje s 91 bodom.

Inače, Igor se pticama počeo baviti 1995. godine, i to slučajno. Naime, te je godine sa sinom posjetio izložbu malih životinja u Osijeku te je njegov sin na tomboli dobio jednu papigu tigricu. Donijeli su je kući i odlučili nabaviti joj partnera, gdje je u vrlo kratkom vremenu ženka snijela jaja te othranila mlade, i od tog trenutka Igorovo se jato papiga samo povećava. U ovom trenutku Igor u svom matičnom jatu ima oko 70 ptica u desetak vrsta, a to su burkovi, moline, male aleksandre, kozice, vrapčaste papige, rozenkolisi, katarine, tigrice i patagonske papige. Igor je, inače, član osječkog Društva za zaštitu i uzgoj ptica pjevica Osijek od 2009. godine, a već se 2010. godine počeo natjecati s pticama, te je do sada s osječkom udrugom sudjelovao na tridesetak izložbi, većinom u Hrvatskoj, no sudjelovao je i na međunarodnim izložbama u Italiji i Mađarskoj. Ovo mu je drugo sudjelovanje na svjetskom prvenstvu.

Prijevoz ptica do Španjolske prema uzoru na prošlu godinu Hrvatski ornitološki savez organizirao je u suradnji sa Slovenskim ornitološkim savezom. Skupljanje ptica iz Hrvatske bilo je u Rijeci, odakle su ptice 13. siječnja ujutro krenule u Novu Goricu u Sloveniji, gdje su ih preuzeli slovenski konvojeri, nakon čega su su zajedno sa slovenskim pticama nakon 26 sati vožnje stigli u 2300 kilometara udaljenu Almeriju. Ptice su na putu provele 38 sati, no na izložbu su došle u odličnom stanju, za što su zaslužni odlični transporteri u kojima su putovale, te slovenski konvojeri koji su se brinuli o pticama na putu.

Osim Gala nagrade za Hrvatsku su osvojili još sljedeći izlagači: Darko Mičetić iz Rijeke jedno 2. mjesto; Alfred Krstulović iz Splita jedno 1. mjesto, dva 2. mjesta i dva 3. mjesta; Andrej Greguš iz Dubrovnika tri 2. mjesta i jedno 3. mjesto; Jasmin Brković iz Dubrovnika jedno 1. mjesto i jedno 2. mjesto; Vjekoslav Runje iz Sinja jedno 1. mjesto; Milorad Malatestinić iz Rijeke jedno 3. mjesto; Srđan Periš iz Splita jedno 1. mjesto i jedno 3. mjesto; Željko Krnčević iz Šibenika jedno 2. mjesto i jedno 3. mjesto.

Najuspješnija zemlja na prvenstvu bila je Španjolska, koja je imala izloženih 12.400 ptica, a osvojila je 454 zlatne medalje, 406 srebrnih medalja i 374 brončane medalje. Nakon Španjolske slijedi Italija sa 3637 izloženih ptica i osvojene 272 zlatne medalje, 180 srebrnih medalja i 117 brončanih medalja, a treća je Belgija sa 2314 izloženih ptica koje su osvojile 233 zlatne medalje, 159 srebrnih medalja i 114 brončanih medalja. Hrvatska je u ukupnom poretku zauzela 15. mjesto. J.Kn.

23

izlagača predstavljala su Hrvatsku sa 143 ptice, od kojih je čak 20 osvojilo nagradu

Najuspješnija zemlja na prvenstvu bila je Španjolska, koja je imala izloženih 12.400 ptica, a osvojila je 454 zlatne medalje

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike