TvObzor
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA

Poseban program posvećen gradu heroju
Objavljeno 18. studenog, 2016.
I ove godine HRT priprema prigodan program u povodu obilježavanja obljetnica ratnih stradanja u Vukovaru i Škabrnji

Vezani članci

ANITA MARTINOVIĆ I MARINA BEŠIĆ ĐUKARIĆ

Dokumentarac o Vukovaru otvorio nam je potpuno novi svijet

Ususret obljetnici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2016. Hrvatska radiotelevizija (HRT) priprema poseban program posvećen gradu heroju, njegovoj žrtvi i Vukovarcima. Tijekom cijeloga tjedna u mnogim će se emisijama Hrvatske radiotelevizije putem gostovanja, reportaža i javljanja obilježavati 25. obljetnica vukovarske tragedije.

U petak, 18. studenoga, od 9.45 do 13 sati na Prvome programu Hrvatske televizije gledatelji će moći pratiti uživo prijenos Kolone sjećanja iz Vukovara. HRT-ovi reporteri javljat će se sa sedam mjesta pokraj kojih će prolaziti kilometarska Kolona sjećanja – od vukovarske bolnice do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskoga rata.

Gledatelji Hrvatske televizije vidjet će i reportažu o vukovarskim ratnicima i junacima Hrvoja Zovka. HRT-ova novinarka Zrinka Perić donijet će potresnu ispovijest gospođe Eve Penavić iz Berka, koja je proživjela najveće strahote rata. Izgubila je 17 članova obitelji, ali nije izgubila vedar duh i optimizam te danas uz pisanje pjesama i uz svoje unuke provodi umirovljeničke dane. Zrinka Perić ispričat će priču i o simbolu grada – vukovarskome vodotornju. U reportaži Nataše Ban Leskovar doznat ćemo o bebama koje su rođene u vukovarskoj ratnoj bolnici, a danas dvadesetpetogodišnjakinjama Bojani Guberac i Tanji Šimić, te časnoj sestri Damiri Biškup, koja ih je iznijela iz bolnice.

Usporedno će s prijenosom Kolone sjećanja Hrvatska radiotelevizija prikazati i arhivske kadrove iz ratne 1991. godine kako bi podsjetila na slike stradanja, na ljudske sudbine, na ruševine grada i ljude koji su postali vukovarskim simbolima.

Ove godine prema želji Bojana Glavaševića, sina ubijenoga novinara i publicista Siniše Glavaševića, poznati esej “Priča o gradu” čitat će glumac Janko Popović Volarić.

Usporedno s vukovarskom kolonom u emisiji će se pratiti i kolona u Škabrnji, jer je Škabrnja napadnuta istoga dana kad su u Vukovar ušle snage srpskih rezervista i pripadnici Jugoslavenske narodne armije. Kao podsjetnik na te dane novinar Edi Škovrlj pratit će kolonu i reportažom o Škabrnji prisjetiti se ratnoga stradanja 1991. godine.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije i na multimedijskoj usluzi HRTi, prijenosi iz Vukovara i Škabrnje moći će se pratiti i na Četvrtome programu Hrvatske televizije uz prijevod na hrvatski znakovni jezik. Sve važne događaje u vezi s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara pratit će i Prvi program Hrvatskoga radija. (N.K.)

MULTIMEDIJSKA PLATFORMA HRTi

Svi radijski i televizijski sadržaji posvećeni “Danu sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2016.: Vukovar mjesto posebnoga pijeteta”, moći će se pratiti na HRT-ovoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na mrežnim stranicama dansjecanja.hrt.hr moći će se također pratiti cjelokupni program uživo, a na stranici se nalaze i rijetke snimke iz razdoblja ratnoga stradanja 1991. godine. Uz ekskluzivne arhivske snimke stranice donose i najopsežnije galerije fotografija, priče iz Vukovara i Škabrnje, reportaže te posebne interaktivne zemljovide događaja u Vukovaru. Gledatelji i slušatelji koji neće moći pratiti prijenose uživo iz Vukovara i ostale sadržaje sve propušteno moći će pogledati i poslušati unatrag 48 sati na HRT-ovoj multimedijskoj usluzi HRTi, a u HRT-ovoj Videoteci moći će pronaći i dodatne programske sadržaje iz bogate HRT-ove arhive posvećene Vukovaru.

Najčitanije iz rubrike