Osijek
OPASNOST! MLADEŽ SE PENJE NA TERASU KAPPA CENTRA

Maloljetnici za selfi riskiraju život
Objavljeno 4. svibnja, 2016.
Zaštitari im ne mogu ništa. Smiju od njih tek zatražiti da napuste terasu

Pitanje: Zna li netko kako doći do prednjeg dijela Kappa centra i kako se ondje popeti? Odgovor: Imaš sa strane ogradu kao od stakla i samo preskočiš. Zaključak: Da vidite tek kakve fotke budu kad se popnete skroz gore, na vrh zgrade! Doduše, riskirate da vas uhvate zaštitari i predaju policiji, ali isplati se riskirati.

Ne, nije ovo izmišljena situacija, već komentari s facebook-stranice Spotted, uz popratnu fotografiju mladeži koja se, kažu susjedi koji žive u zgradama u okolici, penje i na visinu do 20-ak metara po spomenutom centru gotovo svakoga dana.

- Živim na drugom katu u zgradi prekoputa i svakodnevno sam svjedok da se mladi penju na Kappa centar i stoje na toj ogradi, koja je vrlo tanka. Penju se, preskaču, divljaju - i tako gotovo svakoga dana, više i ne biraju vrijeme, svejedno im je je li dan ili noć. Katkad me plaši gledati jer svaki trenutak mislim da će netko pasti i ubiti se. Nema tu ni policije da ih rastjera ili da im pozove roditelje i upozori ih na to što im djeca rade. To je prestrašno, a najgore je što među njima ima i manje djece, nisu to samo tinejdžeri - posvjedočila je Ruža Kirin, čiji prozori izravno gledaju na ledinu Kappa centra.

Drugi se susjed, koji je želio ostati neimenovan, prisjeća kako je jedan dječak nedavno pao na limeni rubnik i viđen je, kaže, kako šepajući odlazi. Kaže kako je već razgovarao i sa zaštitarima u Kappa centru, no njima je rečeno da maloljetnike smiju samo zamoliti da napuste prostor.

Jozo Ćosić, voditelj tjelesne zaštite u Sigurnosti, kaže kako djelatnici nerijetko mlade tjeraju s padine.

- Mi smo rekli našim zaposlenicima da budu ljubazni prema djeci i da ih zamole da odu. One koji su maloljetni ne možemo zadržavati bez roditeljskog nadzora. Tamo gore prave selfije i fotografiraju se valjda za Facebook, tko će ga znati. Mi smo tražili da se postavi vidljiva ograda oko pola metra izvan limova kako se ne bi mogli popeti gore i o svemu smo izvijestili vlasnike. Više od toga mi ne možemo poduzeti - ispričao je Ćosić.

Kako doznajemo od sugovornika koji živi prekoputa Kappa centra, nedavno je jedna djevojka počela vrištati samo kad je vidjela zaštitara iako joj se on nije ni približio. Također, često jedna skupina mladih ostane dolje, a druga se popne na objekt, pa oni dolje dojave ako ugledaju zaštitara ili policiju.

- Dobro je sve dok netko ne nastrada, a onda ne znam tko će se hvatati za glavu. Mislim da bi roditelji morali znati što im djeca rade - poručila je Kirin.

Marija MIHELIĆ
ZAPUŠTEN OBJEKT

Ne samo da je jezivo gledati kako se mladi penju na Kappa centar, te kako neki od njih ondje puše i piju, već je sam prostor, kaže Ruža Kirin, katastrofalan!

- Nekada je Kappa centar služio mladencima kao pozadina za fotografiju, a sad je pravo ruglo. Sve je toliko zaraslo i zapušteno da samo čekam pojavu štakora, pa čak i zmija - kaže Kirin. Podsjeća da su stanari dovoljno propatili pri gradnji tog objekta, kad su po cijele dane bili zaglušeni bukom i prašinom, a zbog cijele situacije bilo je i slučajeva popuštanja konstrukcija okna na prozorima i slično.

- A pogledajte kako je sve to završilo - ogorčena je Kirin.

Glas Slavonije u srpnju prošle godine već je upozorio na ovaj problem. Što će biti kad netko nastrada?

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike