Novosti
OBJEKT U SREDIŠTU GRADA

Od osječkog Kappa centra ruke su digli čak i vlasnici
Objavljeno 21. travnja, 2016.
Svi uključeni u priču oko ovoga objekta sada tvrde da s njim više nemaju ništa

U zamršenom klupku oko Kappa centra, poslovno-trgovačko-stambenog kompleksa u osječkom središtu, u ovom trenutku tek je jedno jasnije - Trgovački sud u Osijeku odbio je prijedlog Financijske agencije za pokretanje stečaja nad tvrtkom Kappa d.o.o.

To znači kako prestaje pravna zapreka da se (ponovno) oglasi prodaja te nekretnine. Ona je već bila oglašena krajem prošle godine, ali u ovršnom postupku na osječkom Općinskom sudu. Fina je tada blokirala račun tvrtke Kappa, što je posljedično odgodilo već najavljenu javnu dražbu i otvorilo mogućnost otvaranja stečaja.

Cijela priča oko realizacije stambeno-poslovnog objekta Kappa u Ulici Hrvatske Republike od samog početka uzbunjivala je duhove. Prvo, zbog najavljenog velebnog izgleda koji osječkom centru donosi futuristički izgled, potom je u vrijeme gradnje, kao posljedica kopanja, došlo do propadanja okolnih cesta i nogostupa, pa do licitiranja imenima onih koji su unaprijed rezervirali stanove...

U travnju 2008. godine tvrtka Osijek Koteks počinje s gradnjom, investicija se sastojala od dva međusobno povezana tornja od kojih će jedan biti namijenjen stanovanju, a u drugom će biti poslovni prostori. U stambenom će tornju biti 27 stanova, a uredski prostor i lokali u drugom tornju zauzet će nešto više od 8000 četvornih metara. Za centar Osijeka naročito je bio zanimljiv detalj podzemne garaže na dvije etaže za 250 automobila. Posebno atraktivan je i veliki park s terasom restorana na južnoj strani tornjeva. Projekt Kappa vrijedan je 29 milijuna eura. Bilo je to u vrijeme kada je Osijek Koteks poslovne godine završavao s ukupnim prihodima većim od milijardu kuna, dobit se vrtjela 50 milijuna.

Planirani rok gradnje bio je tri godine, no to se odužilo, u prosincu 2012. godine Kappa je bila “građevinski” završena, koji mjesec kasnije useljeni su prvi i do danas jedini zakupci poslovnih prostora te, na radost javnosti, otvorena podzemna garaža.

No, već i u međuvremenu krenulo je po zlu. Prvo je u Osijek Koteksu došlo do promjene većinskog vlasnika, a potom je i novi većinski vlasnik (austrijski Alpine bau) završio u stečaju. Kako nisu izvršavali obveze prema kreditoru koji je omogućio sredstva za njegovu gradnju, a to je Hypo banka, ona ga je preuzela pod svoje okrilje. Ali potom je i Hypo banka promijenila vlasnika...

Danas svi spomenuti akteri dižu ruke i prebacuju lopticu na drugoga.

U Hetta Asset Ressolutionu (sa sjedištem u Beču), koji je na sebe preuzeo rješavanje pitanja nekretninskih potraživanja Hypo banke, odgovaraju kako su oni prije svega “vjerovnici, a ne vlasnici” Kappa centra.

Iz Osijek Koteksa, koji je osnivač tvrtke Kappa (i čije je sjedište uostalom na istoj adresi na kojoj je sjedište Osijek Koteksa), posredno poručuju kako ni oni s ovim centrom nemaju ništa i da odgovore na sva pitanja valja potražiti u Hypo banci. Hypo banka to pitanje preusmjerava na Hettu...

Slična “magla” i oko stanova. U stambenom, crvenom tornju, od treće do osme etaže smjestilo se 27 luksuzno opremljenih stanova razne kvadrature i orijentacije, od garsonijere do stana površine veće od 100 “kvadrata”. Stanovi su se prodavali po cijeni od 1950 eura za četvorni metar. Nekoliko stanova je prodano, dio rezerviran, no do danas nitko se nije u njih uselio. Nekolicina kupaca danas se parniči, što s Kapom, što s Hypo bankom, kako bi realizirala svoje vlasništvo, odnosno kako bi ti stanovi bili izuzeti od najavljenih ovršnih postupaka. Jedino su dva korisnika poslovnih prostora u prizemlju uspjela na vrijeme, još s Osijek Koteksom, dogovoriti poslovne odnose, i to je jedini dio koji je uopće profunkcionirao u Kappi.

Dario KUŠTRO

Prema prijašnjim najavama, dio stanova je prodan, dio rezerviran, no nitko se nije uselio ni u jedan od njih

Ni u Gradu ne znaju puno

Ni u Gradu Osijeku nemaju potpunu informaciju što se i kako događa s centrom. Grad Osijek ima suvlasništvo u dijelu parkirnih mjesta u podzemnoj garaži i zainteresiran je, bar u tom dijelu, riješiti situaciju. Posljednji primjer bio je onaj oko Osnovne škole Franje Krežme, koja je imala igralište na prostoru koji pripada Filozofskom fakultetu, a koji ga je u međuvremenu prenamijenio u parkiralište za svoje djelatnike. Grad Osijek bio je spreman za taj fakultet pitanje parkiranja riješiti upravo u Kappa centru.

- Pritišćemo ih i stalno tražimo da nađu rješenje za situaciju u kojoj se nalaze. Jasno da nam je zanimljiva podzemna garaža, kao dio rješenja za problem parkiranja u gradskom središtu, ali tražimo i da održavaju park s južne strane - odgovara nam osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Možda ste propustili...