Osijek
GRIPA NA VRHUNCU

Kod pedijatara stotinu djece dnevno, na “Zaraznom” broj bolesnika utrostručen!
Objavljeno 10. veljače, 2016.
Ako se stanje dodatno pogorša nakon dva-tri dana, valja se javiti liječniku

Vezani članci

RODITELJI ZABRINUTI ZBOG ODLASKA PEDIJATRICE

Sikora: Tim nije ugašen i pokriven je zamjenama, uskoro natječaj za pedijatra

ZDRAVSTVENA STANICA ČEPIN

Čepinci napokon dobili pedijatrijsku ambulantu

Četvrti tjedan od evidentiranja prvog ovosezonskog slučaja gripe, pedijatrijske ordinacije i ordinacije obiteljske medicine prepune su bolesnika. Gužva je i na pojedinim klinikama Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Među oboljelima je mnogo djece i mladih, što je vidljivo i prema velikom broju izostanaka iz vrtića i škola.

- U ponedjeljak smo u ambulanti u danu primili čak 105 malih pacijenata, što je uistinu velik broj. Imamo veliku gužvu ne samo ovaj tjedan, nego i prethodna dva. Srećom, u mojoj ambulanti potvrđenih gripa nema, djeca češće obolijevaju od viroze čije je liječenje simptomatsko. Na vrhuncu sezone gripe i viroze ovakve su gužve bile očekivane, a vidjet ćemo kada će se broj pacijenata početi smanjivati - kaže dr. Jadranka Petrović-Schneider, spec. pedijatar.

Čak trostruko više bolesnika od uobičajenog bilježe i na Klinici za infektologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, gdje od predstojnice, prof. prim. dr. sc. Ljiljane Perić, doznajemo da je riječ o srednje teškim slučajevima, a komplikacija, bar za sada, nema. Ondje bilježe brojne slučajeve gripe, no većina se rješava ambulantno, odnosno bolničko je liječenje rjeđe. Uz gripu, kaže, ima i viroza kod djece, preciznije, česte su virusne infekcije grkljana (laringotrahitis).

- Prva dva-tri dana opće je stanje loše, a ako se nakon tog vremena dodatno pogroša, svakako je uputno javiti se liječniku. Savjetujem piti mnogo tekućine, djecu treba utopliti. Ako je upala glasnica u pitanju, ne valja mnogo govoriti - savjetuje dr. Perić. Dodaje da smo na sredini vala gripe koji bi trebao trajati najviše osam do devet tjedana.

Nešto manji broj oboljelih javlja se na Kliniku za pedijatriju KBC-a Osijek. Doc. prim. dr. sc. Silvija Pušeljić, predstojnica, potvrđuje kako je, srećom, pacijenata manje nego što je to uobičajeno u “špici” sezone gripe. Klinička slika pacijenata pokazuje visoke temperature, a oko 20 posto ukupnog broja slučajeva zna se zakomplicirati upalom pluća.

Dodajmo da u nekim školama nedostaju i po dvije trećine pojedinih razreda. Ravnatelji u takvim slučajevima s nastavnicima odgađaju usvajanje novoga gradiva i pisane provjere.

Marija MIHELIĆ
LJEKARNE: POVEĆANA POTRAŽNJA

Budući da su pedijatrijske ordinacije i ordinacije obiteljske medicine pune bolesnika, ne čudi što je povećana potražnja i u ljekarnama. Potvrdila nam je to magistra Marija Škrobar iz Ljekarne “Centar”, rekavši kako je potražnja svih lijekova koji ublažavaju simptome gripe i prehlade pojačana u posljednja dva tjedna.

- Velika je potreba za sirupima i tabletama protiv povišene temperature. Traženi su i sirupi protiv kašlja, a povećana je i potražnja za čepićima. Iskustveno mogu reći da ima mnogo bolesne djece, odnosno mlađe populacije - ističe Škrobar.

511

prijavljenih slučajeva gripe zabilježeno je u Osječko-baranjskoj županiji

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike