Osijek
DOKTORI DENTALNE MEDICINE UPOZORAVAJU:

Prosječan 12-godišnjak ima čak sedam pokvarenih zuba
Objavljeno 19. ožujka, 2015.
Unatoč inicijativi stomatologa, u osječke vrtiće još nije uvedeno obvezno pranje zuba

Dječju pastu za zube moguće je kupiti već za šest kuna, pa neimaština nikako ne bi smjela biti izgovor za nehigijenu zuba. No, svjedoci smo da danas, prema nekim istraživanjima, djeca na području Slavonije u dobi od 12 godina imaju u prosjeku od šest do sedam nezdravih zuba.

Upozorio je na to u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja dr. dent. med. Miroslav Sikora, potpredsjednik Upravnog vijeća Hrvatske dentalne komore. Naime, Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se svake godine, a ove pod krovnim motom “Zdravi zubi za zdrav život”. Karijes ili zubni kvar još je uvijek najraširenija bolest naše civilizacije, od koje boluje i do 90 posto cjelokupnog čovječanstva. Nasuprot tome moguća prevencija svih bolesti usne šupljine je više od 90 posto. S obzirom na našu stvarnost te razinu preventivne skrbi, posebice u dječjoj populaciji, postavlja se ozbiljno pitanje što poduzimamo vezano uz preventivne aktivnosti.

- Nažalost, još uvijek nema sustavnih istraživanja o stanju dentalnog zdravlja na razini državnih ustanova i institucija. U RH nakon 1999. nije rađena opsežnija studija, a u posljednjih osam godina nema podataka o oralnom zdravstvenom stanju populacije.No, sporadična istraživanja koja se rade pokazuju da nam je KEP index katastrofalan. Treba znati da bez oralnog zdravlja nema ni općeg zdravlja, ako nam 12-godišnjaci u prosjeku imaju do sedam nezdravih zubi, znači da imamo nezdravu djecu. Nažalost, u našim vrtićima još nije uvedena obveza pranja zubi, a upravo je to vrijeme kada se stječu navike oralne higijene. Ono što nas tješi je što bismo sljedeće godine trebali dobiti studij dentalne medicine, koji će pomoći u izradi konkretnih istraživanja, ali i stvoriti od Osijeka centar izvrsnosti kada je u pitanju dentalno zdravlje - naglašava dr. Sikora.

Inače, posljednji epidemiološki podatci Ministarstva zdravlja objavljeni u Strateškom planu promicanja oralnog zdravlja govore o prisutnosti patoloških promjena na zubima u gotovo 95 populacije u Hrvatskoj.

Nužno je da stomatološki zdravstveni odgoj ponovo postane dio općeg zdravstvenog odgoja. Nažalost, u emisijama posvećenim zdravstvenom odgoju vrlo se rijetko govori o oralnom zdravlju; slična je situacija i u pisanim medijima. Stvara se dojam da su zdravi zubi i lijep osmijeh kakav viđamo na televizijskim ekranima, u raznim modnim i zabavnim časopisima rezultat visoko sofisticirane stomatološke zaštite, a zapravo je uglavnom riječ o dobro organiziranoj preventivnoj zaštiti i, prije svega, dobroj oralnoj higijeni - poručuje dr. Sikora.

Nefreteta Z. EBERHARD
PRVI MEĐUNARODNI DAN 1994.

Prvi međunarodni dan vezan uz oralno zdravlje obilježen je 1994. godine, kada je Svjetski dan zdravlja Svjetske zdravstvene organizacije bio posvećen upravo oralnom zdravlju. Od tada Svjetska stomatološka organizacija obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja svake godine, kako bi se pridonijelo poboljšanju oralnog zdravlja diljem svijeta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike