Osijek
ISPUNILI OBEĆANJE NA VESELJE MALIŠANA I RODITELJA

U općini Vladislavci počeli su, u blizini škole, graditi dječji vrtić
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
Kako se i najavljivalo, općina Vladislavci počela je graditi svoj vrtić. Općina je poznata po tome što je u cijelosti plaćala troškove ili vrtića ili dadilje, komu god roditelji ostavili na čuvanje svoje najdraže dok su na poslu. Sada će imati svoj vrtić u Vladislavcima, i to u zoni koja je lijepo osmišljena, nedaleko od osnovne škole. Tog se posla prihvatila, kao nositeljica projekta, Općina Vladislavci, investicija je ukupne vrijednosti 891.143,88 eura, za izgradnju i opremanje.

Riječ je o projektu koji Europska unija sufinancira s 573.362,53 eura, a trajanje je projekta 36 mjeseci.

- Predmet projekta je izgradnja i opremanje dječjeg vrtića koji će biti u Vladislavcima, u Sportskoj ulici 1. Nakon izgradnje predškolski odgoj i naobrazba provodit će se na području naše općine, a rad će biti organiziran u tri skupine: jasličkoj i u dvije vrtićke skupine. Imat će popratne prostorne sadržaje propisane Državnim pedagoškim standardom predškolskog odgoja i naobrazbe: kuhinju s blagovaonicom, sanitarne čvorove, kabinet za osoblje. Vrtić je planiran za 60 djece. Projektom se planira poboljšati lokalni životni standard. Ukupna građevinska brutopovršina građevine iznosi 910,81 kvadrat. Osim izgradnje objekta projektom je predviđeno i opremanje objekta potrebnim namještajem - iznosi nam načelnik Marjan Tomas neke od detalja budućeg vrtića.

- Raduje nas ova investicija koliko i sve mlade roditelje. Prošle i pretprošle godine išli smo u proces nabave dječjih igrališta za taj prostor i ogradili smo ga te pripremili parkirališna mjesta i sve ostale radove odradili. Znači, igralište smo već kupili, sve je spremno i čeka se završetak. Radovi su počeli i tijekom ove godine trebali bi biti završeni. Očekujemo, ako uspijemo da sve bude u roku, da vrtić ove godine bude u funkciji, pa da djecu upišemo već ove pedagoške godine. Sve ovisi o tome kako će ići radovi, budu li duži, upisat ćemo djecu na proljeće ili početkom sljedeće vrtićke sezone. Objekt će biti energetski samoodrživ, a to znači da će osim standardnih sustava grijanja i hlađenja iz obnovljivih izvora energije, učinkovite toplinske izolacije fasade i stolarije - biti postavljeni i solari snage 80 kilovata. Grijat će se na solarnu energiju i ne bi trebalo biti većih troškova - dodaje Tomas.

Lokacija vrtića je prikladna jer se nalazi u zoni u kojoj je i škola, sportski sadržaji, a igrališta u sklopu škole se obnavljaju. Blizu je i nogometnog igrališta, a djeca će imati i svoje igralište. Cijela je ta zona osmišljena kao zona za obitelji, mlade i djecu, obrazovanje i sport.

- Još bih dodao kako je u planu da se, nakon što je obnovljeno košarkaško igralište kod škole, ondje nastavi s novim radovima i projektima s atletskom stazom, da se rekonstruira i rukometno igralište s gumenom podlogom, da se napravi tenisko igralište. To je sve prijavljeno na natječaj Ministarstva sporta - najavljuje Marjan Tomas. D. Pejić
900

tiusća eura vrijednost je projekta dječjeg vrtića u Vladislavcima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike