Osijek
PROMJENA U GRADSKOJ UPRAVI

Doznajemo, Alerić više nije pročelnik društvenog resora
Objavljeno 29. travnja, 2024.
Informacija još nema službenu potvrdu, ali izvjesno je kako Dražen Alerić više nije pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti pri Gradu Osijeku. Samo po sebi to nije ništa neuobičajeno, naime, i gradska uprava podložna je kadrovskim promjenama, prije nekoliko mjeseci, primjerice, došlo je do promjene i u resoru koji se skrbi o socijalnoj zaštiti, zdravstvu i umirovljenicima.

Ipak, u slučaju Alerića intrigantno je kako je on najdugovječniji pročelnik u (n)ovom mileniju gradske administracije. Naime, djelovao je uz tri gradonačelnika. Na mjesto pročelnika došao je pobjedom trojca Krešimir Bubalo (HDSSB, gradonačelnik), Ivan Vrdoljak (HNS, zamjenik gradonačelnika) i Danijela Lovoković (nezavisna, zamjenica gradonačelnika) 2009. godine, i to iz kvote Vrdoljakova, dakle HNS-ova, tima. Dužnost je, neokrznut, nastavio obnašati i nakon što je Ivica Vrkić 2013. pobijedio na izborima za gradonačelnika, a na istoj je poziciji bio i u drugom Vrkićevu mandatu (2017.).

Da taj drugi mandat nije počeo automatizmom za cijeli tim pročelnika, pokazalo je tadašnje Vrkićevo priznanje "kako je za prvog mandata dopustio da mu suradnike biraju koalicijski partneri, a sada će biti drukčije". U slučaju pročelnika za društvene djelatnosti nije bilo promjena, Alerić je i dalje bio na čelu resora.

Naposljetku, na istom je mjestu dočekao i početak mandata (2021. godine) aktualnog gradonačelnika Ivana Radića (HDZ), te proveo gotovo tri godine kao dio njegova najužeg tima. Iako je nedvojbeno kako je upravljao vrlo opsežnim resorom, on, naime, obuhvaća predškolstvo i osnovnoškolstvo, kulturu, sport i tehničku kulturu (!), vrlo je rijetko istupao u javnosti, još rjeđe je komunicirao s medijima. Iznimno, najviše oko Osječkog ljeta kulture, čijeg je organizacijskog odbora, upravo s pozicije pročelničke dužnosti, član bio cijeli niz godina. Po svemu sudeći, od cijelog resora kultura mu je bila najomiljenija.

Naposljetku, kada govorimo o pročelnicima, iz mandata gradonačelnika Vrkića, dakle Radićeva prethodnika, na svojim su dužnostima ostali (samo još) David Krpmotić, pročelnik Upravnog odjela za financije, i Marija Garić, pročelnica Upravnog odjela Grada Osijeka. Zanimljivo je kako su i oni, baš kao Alerić, u gradsku upravu ušli kao dio HNS-ova tima, ali su na svojim dužnostima startali za Vrkićeva mandata.

Upravni odjel za društvene djelatnosti, kao obnašatelj dužnosti, nastavit će voditi Josip Jukić, dosadašnji zamjenik pročelnika.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

U ČETVRTAK I PETAK U GOSPODARSKOM CENTRU

Sajam zanimanja i mogućnosti za naše osmaše i maturante

EDUKATIVNE AKTIVNOSTI U OSNOVNOJ ŠKOLI ERNESTINOVO

Kako se ponašati u prometu i izbjeći prometne nesreće

Najčitanije iz rubrike