Osijek
SIGURNO U PROMETU 2024.

Školarci su dokazali da su biciklistički znalci
Objavljeno 26. travnja, 2024.
Bicikli su se vozili u SD-u Zrinjevac, a “packa” ide osječkim osnovnim školama, pojavila se samo jedna - OŠ Vijenac
Učenici osnovnih škola u dobi od 10 do 12 godina s područja Osječko-baranjske županije u četvrtak su se u osječkoj sporskoj dvorani Zrinjevac natjecali u vožnji bicikala, a prije toga i u provjeri znanja iz poznavanja prometnih propisa i sigurnosnih pravila.

Dok su izvršavali zadatke biciklom na elementima vježbališta, poput vožnje "osmica" između raznih objekata, što nije djelovalo nimalo lako (sigurni smo kako bi bilo izazov i puno iskusnijim odraslim vozačima), pokazali su kakvi se mali biciklistički asovi kriju u njima. Riječ je o natjecanju "Sigurno u prometu 2024", koje tradicionalno organiziraju Hrvatski autoklub, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Agencija za odgoj i obrazovanje, a za organizaciju županijskog natjecanja u Zrinjevcu bio je zadužen temeljni autoklub AMK "Slavonac".


Uza sve lijepo što smo ondje vidjeli, a odnosi se u prvom redu na veliki entuzijazam i znanje malih biciklista, osvrnut ćemo se i na jednu poražavajuću činjenicu. Naime, u natjecanju je sudjelovala samo jedna osječka škola - OŠ "Vijenac", iako je riječ o projektu čiji je osnovni cilj djeci usaditi temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima, te ih ujedno naučiti vješto biciklirati.

- Činjenica da je riječ o izvannastavnoj aktivnosti koja nije posebno stimulirana očito je problem, što je žalosno, jer ovo je izvrsna prilika da se djeca bolje upoznaju s prometom i prometnim propisima - rekao nam je uoči natjecanja tajnik AMK-a "Slavonac" Mirko Vukotić te dodao kako se nada da će se interes za uključivanje u ovo natjecanje povećati nakon što se uskoro pokraj automobilskog poligona "Slavonca" dovrši i biciklistički, sa svom opremom (semaforima, rampom, pružnim prijelazima...).


Profesor tehničke kulture iz OŠ "Vijenac" Miodrag Zdravčević otkrio nam je kako su tekle pripreme za ovo natjecanje.

- Kada krenemo s izvedbom ove aktivnosti, imamo veći broj učenika koji se s vremenom smanji te se na kraju isprofilira četvero najupornijih, najvještijih, ali i onih koji mogu upiti veliku količinu prometnih propisa i pravila - otkrio nam je prof. Zdravčević, čiji su učenici Maša Dimić, Zena Popović, Evan Kurbalić i Adam Surop (svi 5. razred) lijepo demonstrirali sve navedene vrline.

Ivan Alilović
NAJBOLJI UČENICI PUTUJU U PULU
Pobjednici županijskih natjecanja (po dvije djevojčice i dva dječaka) natjecat će se na državnom natjecanju u Puli, koje od 21. do 24. svibnja organizira Hrvatski autoklub. Među dječacima u OBŽ-u najboljima su se pokazali Marko Matanovac (OŠ Drenje), Jakov Buntić (OŠ “Vladimir Nazor” Đakovo) i Damian Mudrinić (OŠ Drenje), a među djevojčicama Dora Tomić (OŠ “Vladimir Nazor” Đakovo), Lucija Mihić (OŠ “Vladimir Nazor” Đakovo) i Lara Nađ (OŠ Miroslava Krleže Čepin).

Možda ste propustili...

DANI EUROPE NA PRAVNOM FAKULTETU

U fokusu izbori članova u Europski parlament

ZABORAVNI OSJEČANI KAO ZOMBIJI LUTALI GRADOM

Kruh bi, da ga je bilo, neki platili i 10 eura!

SLAVONSKA UDRUGA HERCEGOVACA

Marko Eljuga novi predsjednik