Regija
BURNA PROŠLOST PLOČE S NAZIVOM TRGA KRALJA TOMISLAVA

Valpovačka ploča iz 1925. bila nepodobna, skrivana i ponovno otkrivana
Objavljeno 22. siječnja, 2015.
U 90 godina postojanja spomen-ploča je četiri puta “šetala”

VALPOVO – Među brojnim više ili manje znanim pričama iz valpovačke prošlosti, svakako je zanimljivo izdvojiti i priču o spomen-ploči Trga kralja Tomislava, koju je istraživao poznati kronolog valpovačke povijesti, Stjepan Najman.

Na uglu zgrade, na zapadnom dijelu središnjeg trga, do najstarijeg valpovačkog mosta Malte, nalazi se mramorna spomen-ploča s natpisom ,,Trg kralja Tomislava”. Na to je mjesto postavljena uoči Božića 2005. godine, što joj nije izvorno mjesto postavljanja. Povijest ove ploče, naime, vrlo je burna.

- Prvotno je postavljena na zgradu tadašnje pivovare, poslije kina, daleke 1925. godine, u povodu proslave tisućite obljetnice hrvatskog kraljevstva. Bila je to jedna od brojnih priredbi obilježavanja značajnog datuma hrvatske povijesti. Na tom je mjestu stajala do poslije Drugog svjetskog rata. No naziv trga nije se uklapao u koncept tadašnjeg režima (osobito nekolicini partijskih dužnosnika) i njegova odnosa prema nacionalnim vrijednostima Hrvata pa je ubrzo naređeno uklanjanje ploče. Prvo je prekrivena žbukom, no nekima to nije bilo dovoljno pa je morala biti skinuta i uništena. Srećom, nisu svi mislili tako. Tadašnji direktor kina Stjepan Petrović Štefko potajno ju je sklonio iza ormara u svojoj kancelariji te je nakon osnivanja Muzeja Valpovštine prenesena u dvorac, gdje je bila sve do 1998. godine - iznio je zanimljive povijesne podatke Najman.

- Na inicijativu Ogranka Matice hrvatske, u povodu Dana grada Valpova i valpovačkog crkvenog goda Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca, vraćena je 1998. godine na izvorno mjesto. Tom je prigodom održana mala svečanost, a ploču je otkrila Štefkova kćerka Štefica Jovanović. Od tada je prošlo samo šest i pol godina, a ploča je ponovno skinuta zbog rušenja zgrade kina. Srećom, brzo je ponovno postavljena, ovaj put na novoj lokaciji na Trgu - kaže Stjepan Najman.

Lidija ANIČIĆ

Nakon 2. svjetskog rata ploča je prekrivena žbukom, a od uništenja ju spašava Stjepan Petrović Štefko

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

Najčitanije iz rubrike