Regija
15. ETNO SUSRETI BILJE 2014.

Etno susreti su potrebni jer su temelj turističke ponude našeg kraja
Objavljeno 8. rujna, 2014.

Vezani članci

“ZLATNA JESEN” POČELA LIKOVNOM KOLONIJOM I SAJMOM

Poduzetnici i obrtnici iz cijele Slavonije u Belišću

U subotu i nedjelju održana je tradicionalna, već 15. zaredom, međunarodna kulturno-turistička manifestacija Etno susreti u Bilju, na koju je doista vrijedilo doći.

Nažalost, djelomično ju je pokvarilo nestabilno vrijeme, pa su neki, unaprijed planirani i dogovoreni sadržaji otkazani, među kojima i koncert Prljavog kazališta koji je bio najavljen za nedjelju navečer. No, kako bilo, brojni zanimljivi sadržaji i velika Grahijada u subotu su na pomoćni teren biljskog nogometnog igrališta privukli veliki broj ljudi. A imali su što i vidjeti. Gotovo cijeli dan trajao je sajam Zelena Panonija, koji je održan u sklopu projekta Pannonica organica, potom sajam kulturne baštine, ekoloških i tradicijskih proizvođača, rukotvorina, suvenira, te domaće hrane i pića. Više od 70 izlagača iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, te iz Vojvodine, posjetitelima su nudili brojne ekoproizvode, ukusne kolače, med, sitnu crvenu papriku, kupinovo vino, razne rukotvorine i štošta drugo.

Cijelim se područjem širio miris graha, još prije početka Grahijade, budući da su organizatori, Općina Bilje, odlučili počastiti posjetitelje ovom ukusnom delicijom, skuhanoj u povećem kazanu. U prikrajku su se krčkali riblji paprikaši, fiševi, ljuti i manje ljuti, na “repertoaru” su, dakako, bili i šarani na rašljama, delicija koja je svojevrsni zaštitni znak biljskih Etno susreta, ali i ništa manje ukusne kobasice, za one koji preferiraju nešto težu hranu. Prodefilirali su biljskim nogometnim igralištem i članovi konjičkog kluba Herkul, čije je sjedište u Bilju, te, kao i obično, privukli pozornost posjetitelja, posebice onih najmlađih.

Nova lokacija - odlična

Nešto poslije 14 sati počela je prva biljska Grahijada, na koju se prijavilo 50 kuhara. No, vjerojatno zbog lošeg vremena, dio prijavljenih kuhara nije se pojavio na poprištu, pa je naloženo 38 vatri. Kako bi sve bilo u etno-eko štihu, dosjetili su se Biljani i umjesto željeznih nogara (tronožaca) kuharima pripremili - drvene. Kuhare su budnim okom pratili i na kraju njihove uratke ocjenjivali Ilonka Horvat, Arpad Šipec i Mihaly Gerštmajer, poprilično jaka ocjenjivačka komisija, kroz čije su ruke prošli već mnogi grahovi, riblji paprikaši, čobanci... Imali su poprilično težak posao, ali su se usuglasili kako je najbolji grah skuhao Slavko Vileta iz Kopačeva. Drugo mjesto pripalo je ekipi koju su činili Vladimir Tac iz Darde i Veljko Frank iz Belog Manastira, a treće mjesto osvojila je kulinarska ekipa Udruge ratnih veterana 3. gardijske brigade ZNG-a, Podružnica Osijek.

Kako je istaknuo načelnik općine Bilje, Željko Cickaj, ovogodišnje Etno susrete morali su dislocirati zbog radova u središtu Bilja, ali je, u konačnici, nova lokacija ispala odlična, pa će vjerojatno i iduće susrete organizirati ovdje. Naglasio je kako je izuzetno zadovoljan odzivom, kako posjetitelja, tako i izlagača.

- Pozivu se odazvalo više od 70 izlagača, među kojima veliki broj ekoproizvođača i OPG-ova, kako iz naše općine, tako iz cijele Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije te oni iz Vojvodine - priča Cickaj, objašnjavajući kako se sajam Zelena Panonija održava u sklopu projekta Pannonica organica.

Inače, nositelji ovog projekta su Općina Bilje i Zelena mreža Vojvodine, dok su partneri Centar za poduzetništvo Osijek, Tržnica Osijek, Ecorural Net, udruga za ekološku i tradicijsku proizvodnju i ruralni turizam iz Osijeka, Zdravo organic iz Selenče u Srbiji i beogradski Inno Focus.

- I ubuduće ćemo pokušati stavljati naglasak na ekološku proizvodnju - rekao je Cickaj, zahvaljujući brojnim izlagačima koji su izložili svoje proizvode unatoč kišnoj prijetnji.

Otkazani sadržaji zbog kiše

Upravo nestabilno vrijeme, nastavio je Cickaj, prisililo ih je da otkažu neke sadržaje. Nije htio, dodaje, uzalud trošiti proračunski novac za koncert Prljavog kazališta na koji, zbog eventualne kiše, nitko ne bi došao. Želja im je, podvukao je, Etno susrete vratiti na razinu od prije nekoliko godina.

Odzivom je bio zadovoljan i direktor Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Antonio Sobol.

- Etno susreti i slične manifestacije izuzetno su nam potrebni, budući da su oni svojevrsni temelj turističke ponude našeg kraja. Mogu biti razlog dolasku gostiju, ali i dodatna ponuda onima koji već borave u Baranji ili drugim dijelovima Osječko-baranjske županije - istaknuo je Sobol. Direktorica TZ Općine Bilje, Danijela Mihaljević, istaknula je, pak, kako Etno suretima nastoje očuvati tradicijsku kulturu i običaje, a mještanima dati poticaj za prezentiranje proizvoda koje inače prodaju na kućnom pragu.

Pobrinuli su se domaćini i za bogat folklorno-zabavni program, pa su tijekom dva dana na pozornici nastupili TS Hrvatski sokol, Folklorni ansambl Bilje, KUD Babogredci, Mađarska folklorna skupina mladeži Luga i Vardarca, KUD Ivan Adamović Kapistran - Čepin, Hrvatsko-makedonsko kulturno društvo Ruvo - Osijek, Udruga Šokačka grana - Osijek i KUD Gospođice - Batina. Organizirane su i igre za djecu, predstavljeni stari sportovi, održana je i izložba likovnih radova i starih alata, a mladi i stari zaigrali su nogomet. Na Etno suretima, među ostalima, bili su Željko Kraljičak, dožupan osječko-baranjski, te visoko vojvođansko izaslanstvo. Organizator manifestacije bili su Općina Bilje, pokrovitelji Hrvatska-turistička zajednica i Osječko-baranjska županija, a medijski pokrovitelji Glas Slavonije, Slavonski radio, STV i Radio Baranja.

Ivica GETTO

GRAHIJADA

MEĐU 38 NATJECATELJA POBIJEDIO JE SLAVKO VILETA IZ KOPAČEVA

Pannonica organica

Inače, projekt Pannonica organica, u sklopu kojeg je održan sajam Zelena Panonija, namijenjen je proizvođačima ekološke hrane i ostalim sudionicima u istraživanju i razvoju te preradi, proizvodnji i distribuciji ekoloških proizvoda. Cilj mu je stvaranje dinamične međudržavne mreže ekoloških proizvođača te unapređivanje prekogranične trgovinske suradnje između proizvođača organske hrane u cilju bolje promocije njihove ponude u istočnoj Slavoniji i zapadnoj Vojvodini. Očekivani rezultati projekta su identificiranje i mapiranje najmanje 100 proizvođača organske hrane, izrada karte proizvođača zdrave hrane, popunjenje baze podataka podacima o proizvođačima organske hrane i izrada web portala, identificiranje novih kanala distribucije i novih tržišta za proizvođače organske hrane...(I.G.)

DOŽUPAN ŽELJKO KRALJIČAK:
Želimo da biljski dvorac Eugena Savojskog postane polazna točka za obilazak Baranje

- Etnos usreti i slične manifestacije sa svojom tradicijom pridonose razvoju destinacije. Turističke destinacije su prioritet u razvoju turizma Osječko-baranjske županije, kao i težnja za stvaranjem tržišta na kućnom pragu - rekao je dožupan Željko Kraljičak, dodavši kako destinacije još više i bolje mogu biti prezentirane ako su u njihovu sklopu kulturni objekti, gdje se povijest i tradicija mogu staviti u funkciju razvoja turizma.

- Biljski dvorac Eugena Savojskog jedan je od takvih objekata. Općina Bilje i Županija od njega žele napraviti početnu točku obilazaka baranjskih turističkih odredišta, a budući sadržaji u njemu bili bi financirani iz EU fondova - naglasio je Kraljičak. Još prije četiri godine Županija je vlasniku dvorca, Hrvatskim šumama, poslala ponudu za njegov otkup, ali se o tom pitanju do sada nije ništa učinilo. Procedura je ponovno pokrenuta, pa se može očekivati da u bliskoj budućnosti dvorac promijeni vlasnika. OBŽ je za njega spreman platiti 3,5 milijuna kuna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike