Regija
VATROGASNA EDUKACIJA I PREVENCIJA

Učenici upoznali vatrogasnu opremu
Objavljeno 30. travnja, 2024.

SLATINA


Vatrogasna zajednica grada Slatine organizirala je vrlo zanimljivu i korisnu radionicu za učenike trećih i četvrtih razreda OŠ Josipa Kozarca, a bilo je to predstavljanje opreme kojom vatrogasci raspolažu i koju koriste u svojim akcijama.


Vatrogasnu opremu prezentirali su pripadnici slatinske Javne vatrogasne postrojbe, voditelji smjena Mihael Belošević i Marijan Pšibila. – Ovakvim radionicama želimo učenicima približiti zanimanje vatrogasca, upoznati ih s poslovima i zadacima vatrogasaca te zainteresirati ih i potaknuti na učlanjenje u dobrovoljna vatrogasna društva. Djeca rado sudjeluju u vatrogasnim aktivnostima pa za njih imamo programe rada, organiziramo različite vježbe i natjecanja kako bi vidjeli što je vatrogastvo i kakav je to posao te zašto je dobro u slobodno vrijeme uključiti se u vatrogastvo. Sve su to naše edukativne, a istovremeno i preventivne aktivnosti, – pojasnili su profesionalni vatrogasci Belošević i Pšibila.


Oni su naglasili da je gašenje požara osnovna djelatnost vatrogasaca, ali da u posljednje vrijeme vatrogasci češće izlaze na različite tehničke intervencije.Njihova zadaća je spašavanje i zaštita ljudi i imovine u svim ugrozama, kao što su prometne nesreće ili prirodne nepogode poput poplava ili potresa, ali i spašavanje životinja u određenim situacijama.Vatrogasci su pokazali učenicima zaštitnu vatrogasnu odjeću i obuću otpornu na visoke temperature, zaštitne rukavice i kacige, izolacijski aparat, masku, bocu s kisikom, ali i opremu koja ne služi samo za gašenje vatre, nego i u drugim neprilikama.

 


Učenici su pozorno pratili izlaganje i aktivno sudjelovali u njemu, a posebno im je poslije bilo zanimljivo isprobati koliko je teška i kako vatrogasna kaciga stoji na glavi, kakve su to vatrogasne čizme, što sve ima na vatrogasnom opasaču, kako funkcioniraju i kako izgledaju mlaznice, termalna kamera, detektor plinova ili hvataljka za zmije.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

DJEČJI VRTIĆ ZVONČIĆ NAŠICE

Vrtićarci učili o održivom razvoju

UZ MAJČIN DAN I DAN OBITELJI

KUD Slavonac održao je svibanjski koncert

Najčitanije iz rubrike