Regija
RAZGOVOR: GRADONAČELNIK ŽUPANJE POVODOM DANA GRADA

Miličević: Naš grad ima dušu, Županja diše i živi sa svojim ljudima
Objavljeno 28. kolovoza, 2014.

Vezani članci

JAVNA PRIZNANJA GRADA ŽUPANJE

Zlatni grb OS RH i Gradskoj glazbi

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA ŽUPANJE

Rezultati ostvareni u ovim teškim vremenima jamstvo su prosperiteta

Županja danas, na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe, slavi Dan grada. O učinjenom u proteklih godinu dana na poboljšanju kvalitete života u gradu, o projektima koji su u tijeku i planovima za sljedeće razdoblje razgovarali smo s čelnim čovjekom grada na Savi, gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Davorom Miličevićem.

- Godina dana čini se kratkim razdobljem jer što je 12 mjeseci u životu jednoga grada i njegovih stanovnika. Ali u tih 12 mjeseci stalo je puno događaja, lijepih i onih manje lijepih, puno životnih priča i sudbina koje su vezane uz Županju. U godinu dana napravilo se puno toga, ali unatoč velikoj volji i želji, nekada se ne može sve planirano ostvariti, najčešće zbog objektivnih razloga, a u našem slučaju je to, prije svega, nedostatak novca.

Što je konkretno učinjeno?

- U cijelosti je dovršena druga faza uređenja gradske šetnice s vanjskom rasvjetom i urbanom opremom na kruni savskog nasipa u dužini od 3300 metara, investicija vrijedna 3,9 milijuna kuna. Od tog su iznosa Hrvatske vode sufinancirale radove s više od 2,5 milijuna kuna, i za to im hvala. Ovim projektom grad Županja, grad na Savi, konačno je izašao na rijeku Savu s jedinstvenom šetnicom od Sladorane do gradskog izletišta Poloji. Snažno je nastavljena realizacija projekata odvodnje i vodoopskrbe uz značajno sufinanciranje Hrvatskih voda.

Novih šest projekata kandidirano

Realizirana su tri projekta: nastavak rekonstrukcije ACC cjevovoda, nastavak rekonstrukcije dijela glavnih vodoopskrbnih cjevovoda grada Županje i nastavak gradnje tranzitno distributivnog cjevovoda grada Županja – istok, koji skupa s izradom projektne dokumentacije za dva nova projekta vrijede 5,5 milijuna kuna. U tijeku su i radovi na vodoopskrbnom sustavu (zamjena azbestno-cementnih cijevi) u 12 ulica u gradu, investicija vrijedna 6,7 milijuna kuna bez PDV-a. Nastavljeni su radovi na II. fazi gradnje distributivnog cjevovoda grada Županja – istok, vrijedni 500 tisuća kuna bez PDV-a. U tijeku je i dovršetak sanacije deponija komunalnog otpada, a radove vrijedne sedam milijuna kuna u cijelosti financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Moram naglasiti i to da je upravo dovršena obnova Trga u Aleji Matice hrvatske, investicija vrijedna oko 400 tisuća kuna, a dio sredstava osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Ove ste godine s Komunalcem kandidirali šest projekata Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Jedan je završen, a pet ih je u tijeku. Posebno je značajno što je prihvaćen i odobren projekt 'Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja' (EU projekt), a koji obuhvaća projekte uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Županja, projekte Županja – crpne stanice, tlačni cjevovodi, sustav javne odvodnje, Štitar – sustav javne odvodnje i priključci na vodu, nabavu opreme, izgradnju pristupne ceste i projekt nadzora. Ovaj projekt najznačajniji je za naš grad i općinu Štitar i vrijedan je više od deset milijuna eura bez PDV-a. Unatoč dugotrajnim kriznim vremenima, u godini dana osigurali smo ulaganja u komunalnu infrastrukturu i održivo gospodarenje otpadom u vrijednosti većoj od 26 milijuna kuna, što ukazuje na pravi put k boljoj budućnosti.

Kakvi su planovi i što građani Županje mogu očekivati u sljedećih godinu dana?

- Izgradnju kružnog toka na raskrižju ulica Josipa Jurja Strossmayera i dr. Franje Račkog uz financiranje Županijske uprave za ceste. Zatim rekonstrukciju prometnice u ulicama Petra Svačića i Petra Preradovića; rekonstrukciju nogostupa na Trgu Republike, u ulicama Mladena Pozajića, Matije Gupca – južna strana, Stjepana Grubera – južna strana te Veliki kraj od Aleje Matice hrvatske do kružnog toka. Tu je i izgradnja reciklažnog dvorišta uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Već ove godine očekuje nas ishođenje dozvola za rekonstrukciju: kolnika i nogostupa u Ulici dr. Ante Starčevića; rekonstrukciju ceste i javnih površina u ulici Veliki kraj od raskrižja s Ulicom Josipa Jurja Strossmayera do Savske šetnice; spoja prometnice Aleja Matice hrvatske i dr. Franje Račkog. I te su investicije vrijedne oko 17 milijuna kuna i nužno traže rješenje osiguranja mogućnosti sufinanciranja jer su proračunska sredstva nedovoljna za realizaciju svih projekata za koje smo se odlučili.

Jesu li u pripremi kakvi gospodarski projekti?

- Kod gospodarstva, do kraja godine očekujemo početak rada fotonaponske elektrane tvrtke Flamtron iz Kutine, izgradnju plastenika za povrće i pogona za obradu kože, a već iduće godine početak izgradnje nove zgrade HEP-a kod Poduzetničke zone „Sječine“.

Puno je vode proteklo Savom...

Kako ocjenjujete situaciju u Županji i jeste li zadovoljni kada se osvrnete godinu dana unatrag?

U proteklom razdoblju bilo je i veselja i pjesme i plesa, ali isto tako i tuge, strepnje pa i ljutnje – tu mislim na građane koji su nezadovoljni, možda zbog nekih naših poteza, njihovih predstavnika u gradskoj vlasti, ali i to je ljudski i razumljivo.

Naša je zadaća da omogućimo što ugodniji i kvalitetniji život, pa stoga prihvaćamo svaku primjedbu, nezadovoljstvo i kritiku kao nešto što nas još više motivira u radu. Naš grad ima dušu, a tu dušu daju mu njegovi stanovnici. On je živi organizam koji je u simbiozi sa svojim ljudima, diše s njima i razvija se skupa s njima i uz njihovu pomoć. Grad je veseo kada se čuju sirene svadbene kolone, ali isto tako tuguje kada se čuju zvona pogrebne povorke. Sve je to život… Ja ne mogu biti potpuno objektivan kada je Županja u pitanju jer to je moj grad koji volim i kada nije baš u najboljem izdanju. Nekada sam i ja kritičan i samokritičan, a onda čujem komentare ljudi sa strane, gostiju koji dođu u Županju i budu oduševljeni izgledom, čistoćom, zelenilom, cvijećem, gostoljubivošću. Neutralne oči vide bolje i objektivnije. Istina je da je Županja pitoreskni, mirni gradić, ugodan za život.

Građani su prije tri mjeseca spasili Županju od poplave i pokazali koliko vole svoj grad

- Puno je vode proteklo Savom – stara je uzrečica, ali ovaj put nije samo metafora, nego i istina. I još će puno vode proteći, nadam se više nikada u tolikoj količini kao nedavno. Ipak, u svakom zlu nađe se i nešto dobro, a to je golemo zajedništvo i solidarnost koju su Županjci pokazali braneći svoj grad od vodene stihije. Parafrizirat ću poznatu izjavu slavnoga svjetskog državnika „Ne pitaj što grad može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za svoj grad.“ A Županjci su više puta pokazali da su za svoj grad spremni učiniti i nemoguće.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PORUKA SUGRAĐANIMA

“Želim da u sljedećih 12 mjeseci, nagodinu, na ovaj isti dan s radošću i ponosom iznesem puno pozitivnih događaja i rezultata koji će biti pokazatelj zajedničkih napora da Županja bude još bolja i ljepša. Na kraju čestitam svim Županjkama i Županjcima, kao i gostima i posjetiteljima koje ćemo ugostiti u našem gradu, blagdan Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja i Dan grada. Također, svima nagrađenima još jednom hvala, čestitam na zasluženim nagradama i priznanjima i želim im od srca i dalje puno uspjeha u radu”, rekao je Miličević.

Posebno je značajno što je prihvaćen i odobren projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja“

Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

Najčitanije iz rubrike