Osijek
ODJEL ZA OFTALMOLOGIJU KBC-a

Operacija mrene čeka se 18, obični preged 3 mjeseca, dok laser ne radi gotovo tri godine!
Objavljeno 9. srpnja, 2014.
Iz ravnateljstva najavljuju veliku “ljetnu čistku” listi čekanja

Bolesnici upozoravaju - Odjel za oftalmologiju KBC-a Osijek je u rasulu. Liste čekanja su preduge i za preglede i za zahvate, oprema stara i/ili u kvaru, a medicinskog osoblja manjka.

Na žalost, mnogi će se požaliti kako situacija nije ništa bolja ni na drugim odjelima osječke bolnice, no ispostavlja se da je ipak u Europskoj aveniji 14 stanje doista alarmantno. Naime, na Odjelu za oftalmologiju KBC-a Osijek “red” za operaciju mrene dug je čak 18 mjeseci, djeca na obični pregled za utvrđivanje dioptrije čekaju i po tri mjeseca, dok kabinet za laser ne radi već gotovo tri godine.

- Majku su mi na operaciju mrene naručili za studeni 2015. godine! Kad mi je sestra rekla datum, morala mi je dva puta ponoviti jer sam bila uvjerena kako sam krivo čula - žali se Osječanka.

Teško pokretan umirovljenik, pak, koji se već dulje vrijeme bori s dijabetičkom retinopatijom, ogorčeno upozorava da za svaki tretman laserom u trajanju od 15 minuta mora tri puta putovati u Zagreb. Dok ogorčeni roditelji koji žele naručiti djecu odustaju od sustava javnog zdravstva i odlaze privatniku. Kažu, tri mjeseca im je puno čekati dok im se djeca pate u školi zbog problema s vidom.

Iz ravnateljstva KBC-a kažu da su svjesni problema.

- Četiri liječnika s Oftalmologije otišla su u Zagreb na specijalizaciju i njihov povratak ne možemo očekivati još dvije godine. Problem je to i na drugim odjelima, ne samo tu. No, uz manjak specijalista, na Otfalmologiji imamo problema i sa starom opremom koju trebamo zamijeniti novom, a novca nemamo. Već smo tražili pomoć Ministrastva zdravlja o ovom pitanju, ali zeleno svjetlo, primjerice, za kupnju lasera ne stiže - objašnjava sanacijski upravitelj KBC-a Osijek, Saša Lamza.

Dodaje kako će se, unatoč ovim faktorima koji bitno produžuju liste čekanja, kroz sljedećih nekoliko mjeseci raditi da se one ipak skrate.

- Tijekom ljetnih mjeseci, uz pomoć HZZO-a, krećemo u veliko čišćenje lista čekanja, što će obuhvatiti i ovaj odjel. Nije tajna da unatoč telefonskim potvrdama dolaska na preglede u naručene termine i dalje imamo situaciju da od deset naručenih pacijenata u jednom danu njih četiri ili pet na pregled ne dođu i tako termini propadaju, a ljudi kojima su pregledi nužni bezrazložno dugo čekaju. Tomu se mora stati na kraj - najavljuje Lamza.

Ivana SOLAR
Privatnici na dobitku

Među osječkim dijabetičarima, posebice nepokretnima, mnogo je onih kojima su putovanja u Zagreb prenaporna pa su prisiljeni plaćati preglede i terapije kod lokalnih privatnika, a ukupni trošak jedne terapije iznosi minimalno 1.700 kuna za jedno oko. Privatne Klinike, pak, operaciju mrene naplaćuju između 9 i 14 tisuća kuna, ovisno o vrsti akrilatne intraokularne leće koja se ugrađuje. Dok samo biometrijski pregled uoči operacije stoji 550 kuna. Svakako najjeftinije je kod privatnika otići na pregled zbog utvrđivanja dioptrije za koji je u prosjeku potrebno izdvojiti 80 kuna.

TERMINI

NERIJETKO PROPADAJU JER SE OD 10 NARUČENIH PACIJENATA 4-5 UOPĆE NE POJAVI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike