Osijek
DAN SVETOG FLORIJANA OBILJEŽEN NA TRGU ANTE STARČEVIĆA

Dario (7): Kada odrastem, bit ću i ja vatrogasac!
Objavljeno 4. svibnja, 2024.

Vezani članci

OBILJEŽILI DAN SV. FLORIJANA - SVJETSKI DAN VATROGASACA

Osječka vatrogasna postrojba sada je u fazi pomlađivanja

Izložbom vatrogasne opreme i vozila osječki su vatrogasci u subotu obilježili Dan svetog Florijana nebeskog zaštitnika hrvatskih vatrogasaca koji se ujedno obilježava i kao Svjetski dan vatrogasaca.  Na taj se način cijela Vatrogasna zajednica Osijek koja u svom sastavu uz Javnu vatrogasnu postrojbu Osijek ima i pet dobrovoljnih vatrogasnih društava DVD-i Retfala, Donji grad, Gornji grad, Sarvaš i Tenja predstavila građanima Osijeka i pokazala im da su vatrogasci uvijek tu njima na usluzi.

Zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Osijek Boris Banjan istaknuo je da je oprema prezentirana na Trgu od muzejske vrijednosti stare i preko stotinu godina do vozila koja se nalaze danas u svakodnevnoj operativi.

-Osim toga prezentiramo našim sugrađanima i neke naše vještine i mogućnosti u intervencijama koje su neobične. Tako smo izložili i alate nabavljene od jedne njemačke tvrtke namjenjene provaljivanju vrata i prozora bez materijalne štete. Ono što smo nekada radili s teškom opremom za razvaljivanje sada možemo napraviti sa sofisticiranim alatima i tehnikama koje su naši pripadnici usvojili. Sada dakle možemo otvarati i nasloženija protuprovalna vrata i brave bez velike materijalne štete, tvrdi Banjan.

Grad Osijek je najveći sponzor svih potreba osječkih vatrogasaca i u posljednje dvije godine uložio je puno sredstava JVP-u Osijek prateći sve njihove materijalne obveze i pomogao osječkim DVD-ima, pojasnio je Banjan dodajući kako u posljednje četiri godine JVP Osijek primila 27 novih mladih vatrogasaca.

-Treba nam snaga i entuzijazam koji nose mlade osobe. Oni uče od svojih starijih kolega i mislim da je to dobra osnova za budućnost vatrogastva u Osijeku, poručio je Banjan napominjući kako je u cijeloj Europi trend pada interesa mladih ljudi za posao vatrogasca kao i za dobrovoljno vatrogastvo.

Stoga Banjan naglašava da podržava prosvjed vatrogasaca koji se održao u Zagrebu jer se pokazala potreba da se ukaže na sve probleme koji tište hrvatske vatrogasce.

Sedmogodišnji Dario član je podmlatka DVD-a Retfala i želja mu je da jednoga dana postane vatrogasac.

Zajedno sa svojim prijateljicama i prijateljima pod budnim okom trenerice Ines Kolarić obilazio je i s velikim zanimanjem promatrao svaki izloženi dio opreme a posebno su mu zanimljiva bila velika vozila s ljestvama.

-Zanimljivo je gasiti vatru i voziti ogroman stroj koji je teško kontrolirati, kaže Dario dodajući kako se ne boji vatre.

I devetogodišnja Tijara, također članica podmlatka DVD-a Retfala želi jednoga dana postati vatrogasac jer želi pomagati ljudima.

Njihova trenerica Ines kaže kako podmladak ima 15-tak djece od 6 do 12 godina.

-Njih najviše zanima vatra, uvijek bi gasili vatru. Vježbamo s brendačama ciljanje meta iz vatrogasnog aparata u kojemu je voda kako bi naučili biti što precizniji. Učimo i spajanje cijevi jer je to nešto što svaki vatrogasac mora znati, poručila je Ines.  

T.Prusina

Možda ste propustili...

1. FESTIVAL PRIPOVIJEDANJA

Zaiskri pričom za djecu iz Josipovca

SVEČANA PROMOCIJA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Diplome sveučilišnim mag. inženjerima i specijalistima

Najčitanije iz rubrike