Osijek
US ARMY POTVRDIO:

Američka vojska počinje gradnju nove zgrade Neurologije u rujnu
Objavljeno 9. srpnja, 2014.

Rezultati natječaja za izvođača radova za gradnju novog objekta Klinike za neurologiju u Kliničkom bolničkom centru Osijek bit će poznati do kraja srpnja, a građevinski bi radovi trebali početi do rujna, potvrdio je za naš list Anthony Melichárek iz Odjela za ugovaranje USACE Vojne inžinjerije distrikta Europa.

Inače, Amerikanci za sada ne žele reći koliko je prijava za izvođače radova stiglo, ali i napominju kako će sa svim informacijama izići nakon objavljivanja rezultata o izvođaču. U Ravnateljstvu KBC-a Osijek također napominju kako su ugovori s US Army Corps of Engineers potpisani, te se sada čeka odabir izvođača radova.

Podsjetimo kako je cijela priča krenula nakon što se sestra jednog visokopozicioniranog hrvatskog časnika u NATO-u liječila upravo u osječkoj bolnici, te je ostala zatečena neuvjetnošću samog objekta u kojem se sada nalazi Klinika za neurologiju.

- Riječ je o sestri hrvatskog časnika koji je s Amerikancima prošao brojna ratišta u Afganistanu, te je upravo on čuo kako je US Army pomogla i bolnici u Našicama. Stoga ih je upoznao s cijelom situacijom u Osijeku i oni su odlučili sudjelovati u ovom projektu - ponovila je prof. dr. sc. Silva Butković Soldo, predstojnica Klinike za neurologiju.

S obzirom na to da se Klinika za neurologiju već gotovo deset godina bori za proširenje i obnovu svog objekta, uprava osječke bolnice oduševljeno je prihvatila ponudu američke vojske.

- Mi smo doznali od američkog Veleposlanstva da su ovakva ulaganja moguća i da oni imaju budžet za projekte od koristi društvenoj zajednici. Možda je manje poznato da su oni financirali i most u Vukovaru. Ponovimo kako će se nova Neurologija raditi na novoj lokaciji, a riječ je o sadašnjem tunelu između Pedijatrije i Ginekologije, koji se sada koristi samo za pristup dostavnim vozilima. Taj će se tunel zatvoriti i tu će biti prebačene sve neurološke ambulante, te stvoren zajednički ulaz za sve tri klinike. No, sredstva koja osiguravaju Amerikanci, a riječ je o milijun dolara, nisu dostatna za cijeli projekt, pa će drugu polovinu morati osigurati Ministarstvo zdravlja - objasnio je Davor Dvoržak, pomoćnik za pravne, kadrovske i opće poslove u KBC-u Osijek. N. Z. Eberhard

PROJEKT BIVŠE UPRAVE PROPAO

Podsjetimo kako je cijeli projekt nadogradnje Neurologije počela još uprava na čelu s prof. dr. Željkom Vranješem, ali njihova je ideja bila sagraditi novu spojnu zgradu između sadašnje Neurologije i Neurokirurgije, za što je načinjen i projekt. No, cijeli je posao pao u vodu kada se ispostavilo da su ponajprije nužni arheološki radovi na tom prostoru, te ispunjavanje konzervatorskih uvjeta, pa je cijeli projekt postao preskup.

Nova Neurologija gradi se u tunelu između Pedijatrije i Ginekologije KBC-a

Možda ste propustili...

NOVA, DOBRODOŠLA SAJAMSKA MANIFESTACIJA

Učenici: Lakše je odlučiti se uz putokaz budućnosti

FAKULTET AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Svečana promocija 238 diplomanada

KULTURNO-TURISTIČKA MANIFESTACIJA

Noć tvrđava udružila je kulturne ustanove

Najčitanije iz rubrike