Osijek
UDRUGE SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA U GUNJI

Volonteri strahuju da su se zarazili u poplavljenim selima
Objavljeno 13. lipnja, 2014.

Tone nekad upotrebljivog namještaja, bijele tehnike i vlažnih parketa prošloga su tjedna iz poplavljenih kuća u Gunji iznijeli pripadnici Orlova, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Osijek.

U vlastitom angažmanu i vlastitom trošku danima su krčili brojne ulice i domove i slažu se da je ondje, gotovo mjesec dana nakon poplava, stanje katastrofalno. O svom zdravlju, kažu, ne razmišljaju, no mišljenja su da bi svi volonteri trebali biti cijepljeni kako ne bi došlo do neželjenih zdravstvenih posljedica.

- Kad sam se vratio iz Vrbanje, gdje sam pomagao, dobio sam virozu. Nadam se da mi to neće donijeti nekakve probleme, odnosno da to nije vezano uz činjenicu da nitko od nas volontera nije primio cjepivo. Mnogo je volontera i iako se, nakon što se voda povukla, ne može ući u pojedina mjesta bez odobrenja, nikome nije svejedno, zaključio je SašaTrajković, predsjednik Udruge, koji će unatoč tome ponovno krenuti u pomoć stanovnicima Gunje, gdje su prošloga tjedna cjelodnevno radili brojni pripadnici Udruge, među njima i Stanislav Čan, koji kaže da su po izlasku iz Gunje volonteri dezinficirani, a radovi nisu bili mogući bez zaštitnih odijela – bijelih kombinezona i zaštitnih naočala.

- Čistimo kuće danima, a namještaj koji se iznese iz kuće stavlja se s obje strane ulice, nakon čega ga odvoze na deponij. Polja su još uvijek pod vodom, životinja ima posvuda, ali narod je zahvalan na pomoći, a mi smo zadovoljni što smo mogli sudjelovati od početka do kraja, točnije od pravljenja zečjih nasipa pa do ovog čišćenja, prokomentirao je Čan, koji će se ponovo s ostalim "orlovima" ovih dana ponovo uputiti put Gunje i pomoći stradalim mještanima. Među njima bit će i Darijo Partić koji smatra da će život ondje biti moguć samo na katovima kuća. M.Mihelić

cijepiti samo one koji nikada nisu cijepljeni protiv tetanusa

Dr. Karlo Kožul, voditelj epidemiološke Službe Zavoda za javno zdravstvo, kaže kako se cijepljenje u poplavnim područjima preporuča samo onim osobama koje nikad nisu cijepljene protiv tetanusa. “Mislim da su osobe koje su ondje išle volontirati izuzetno dobro procijepljene pa dodatno cjepivo nije nužno. Činjenica je da starija populacija ima lošiju procijepljenost, a preporučam svakome tko se kojim slučajem ozlijedi da se obvezno javi svome liječniku”, savjetuje dr. Kožul.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike