Osijek
OŠ AUGUSTA ŠENOE PRIJAVILA SVOJU DJELATNICU

Nastavnica cijelu godinu ne pušta u učionicu dječaka iz Doma za odgoj djece i mladeži!
Objavljeno 12. travnja, 2014.
“Krši prava djeteta, retroaktivno je upisivala ocjene, gubi radne bilježnice...”, kaže ravnatelj Ćosić

Na adresu četiriju nadležnih tijela – osječke podružnice Prosvjetne inspekcije, Agencije za odgoj i obrazovanje, pravobraniteljice za djecu te policije - OŠ Augusta Šenoe iz Osijeka prijavila je svoju djelatnicu Anticu Kelavu, koja cijele školske godine učeniku osmog razreda I. P. (podatci poznati redakciji) ne dopušta pristup u učionicu!

Prema riječima ravnatelja škole Krešimira Ćosića, to nije sve, jer je Kelava napravila i niz drugih ozbiljnih propusta. Inače, riječ je o dugogodišnjoj djelatnici, koju od mirovine dijele samo dvije godine.

– Upisala je ocjene retroaktivno, i to nakon što su bila predana polugodišnja izvješća. No ono što u prvom redu zabrinjava je to što se ponašanjem prema I. P.-u krše prava djeteta, čija je korist školi na prvome mjestu. Nikada nismo imali takav slučaj, ni ja osobno, ni stariji kolege, stoga tražimo pomoć stručnih službi koje su nam na raspolaganju, a nakon njihova odgovora moći ćemo postupati - potvrdio je Ćosić, dodavši da nije jednostavno dati otkaz bilo kome. Gnjevni roditelji, ali i skrbnici drže kako je svojim ponašanjem baš to zaslužila. I. P. i prekjučer je otišao na nastavu, no ne i na sat kemije. Potvrdio nam je to i Damir Sitar, dječakov odgojitelj u Domu za odgoj djece i mladeži Osijek, koji kaže kako je ponašanje profesorice Keleve prava rijetkost.

- Nisam nikada čuo da se netko tako postavio prema nekom učeniku, posebice kad je riječ o mirnom, povučenom dečku kao što je moj štićenik. Kod nas je zbog socijalnih razloga, a ne zbog problematičnosti, i mogu reći da ovo mirno podnosi, samo mu nije jasno, kao ni drugima, zbog čega se tako postavila prema njemu. I prekjučer se povukao, otišao s nastave, s koje ga samo ona redovito i bez ikakva razloga, tjera. Ima podršku cijele ustanove, što mu puno znači - ispričao nam je Sitar, koji smatra da tako neuobičajeno ponašanje njegov štićenik ni najmanje ne zaslužuje.

Svjesni su toga i mnogi roditelji, koji su također na više adresa prijavljivali Kelavu, jer je, kako doznajemo, u nekoliko navrata pogubila radne bilježnice učenika i naknadno ih optuživala, pa naposljetku dijelila jedinice. Poznato je to i ravnatelju, koji čeka odgovore nadležnih tijela. U međuvremenu nastava se kod prof. Kelave, potvrđuje, uobičajeno odvija. Ipak, bez I. P.-a, kojemu je ulaz u učionicu biologije i kemije zbog nepoznatog razloga još uvijek zabranjen.

Marija MIHELIĆ
Prosvjetna inspekcija obavila nadzor, rješavanje u tijeku

Jasna Galić-Minarik, voditeljica Službe prosvjetne inspekcije Područne jedinice u Osijeku, potvrdila nam je da je prema zaprimljenoj prijavi obavljen inspekcijski nadzor te da je u tijeku rješavanje problema.

I Maja Flego, savjetnica pravobraniteljice za djecu za odnose s javnošću, potvrdila nam je da su dobili prijavu ravnatelja, a na ostale dvije adrese poslali smo upit, no do zaključenja ovoga broja nismo dobili odgovor.

ANTICA KELAVA, prof. biologije i kemije

I.P. je pristojan, ali zašto ne ide u OŠ Dobriše Cesarića?

U telefonskom razgovoru prof. Antica Kelava rekla nam je kako zbog određenih razloga I. P.-a ne smatra učenikom OŠ Augusta Šenoe, no svoje razloge ne želi iznositi u javnost.

- On je pristojan, iziđe kad mu kažem da ne može biti na nastavi, no u nekoliko je navrata bio na mojim satima uz prisutnost drugih odraslih osoba. S upravom škole se razilazim oko pitanja čiji je I. P. učenik, a svoje razloge ne bih objašnjavala. Zašto je I. P. uopće došao u našu školu? Postoji i susjedna, OŠ Dobriše Cesarića, a blizina Doma meni nije razlog zbog kojeg je on baš u našoj školi - izjavila je prof. Kelava, dodavši da su joj poznate prijave protiv nje, a za neke smatra da nisu osnovane. Naime, priznaje da su ocjene upisivane retroaktivno te da radne bilježnice pregledava u slobodno vrijeme, ali to ne može, kaže, učiniti preko noći.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

Najčitanije iz rubrike