Osijek
U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici
Objavljeno 20. travnja, 2024.
OŠ Dalj okončala je projekt Kvalitetno obrazovanje za modernu osnovnu školu - KOZMOS, koji je imao za cilj unaprijediti vještine STEM-a, IKT-a, aktivnog građanstva i poduzetništva učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika te učenika kroz edukacije, studijska putovanja, terenske nastave, modernizaciju škole i stvaranje mreže suradnje između Hrvatske i Norveške.

- Imali smo studijska putovanja za djelatnike, terenske nastave za učenike, integrirane projektne dana, STEAM pub kviz, 213 sati treninga i predavanja za učiteljice i učitelje, 90 sati edukacija za učenike, uveli smo deset novih izvannastavnih aktivnosti, izdano je deset priručnika za provedbu izvannastavnih aktivnosti te je održano 700 sati izvannastavnih aktivnosti. Opremili smo školu mikroskopima, robotima, kamerama, dronovima, namještajem i ostalom učioničkom opremom, pametnim pločama..., a u dvorištu izgradili interaktivnu STEM učionicu za naše učenike i goste iz drugih škola - rekapitulirala je profesorica Daniela Maršalek.

Na završnoj konferenciji, na kojoj se mogla isprobati nova oprema, bili su Bojana Orsić i Siniša Bulajić iz daljskog PORC-a, koji je odradio pripremu projekta, a od veleposlanika Kraljevine Norveške, koja je sufinancirala projekt, Arnea Sannesa Bjørnstada i predstavnika Nansen akademije iz Norveške Steinara Bryna, čule su se pohvale. Konferenciji su nazočili i predstavnici Osječko-baranjske županije i Općine Erdut.

Ravnateljica Zrinka Vučinić izvijestila je da su aktivnosti i modernizacija vrijedni više od pola milijuna eura, ojačali su STEM vještine učitelja i učenika da djeluju i napreduju u visokotehnološkom društvu. Dožupan Josip Miletić čestitao je na uključivanju djece, koja su sva posebno talentirana, u istraživanja i o svemiru i u razmjenu iskustava.
Darko Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike