Osijek
ZNANOST PRIBLIŽITI JAVNOSTI

Inteligencija - ovogodišnja tema Festivala znanosti
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Festivalom se mlade ljude želi motivirati za istraživanje i stjecanje novih znanja
Nizom radionica i drugih aktivnosti koje tematiziraju inteligenciju na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu (PTFOS) u ponedjeljak je počeo Festival znanosti, manifestacija koju najveća hrvatska sveučilišta kontinuirano organiziraju od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti informiranjem o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšavanja javne percepcije znanstvenika te motiviranja mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Radionice za djecu predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi na PTFOS-u počele su prijepodne, teme su bile "Voćni genijalci", "Emotivna inteligencija - rastemo uz lijepe riječi", "Inteligentna rješenja direktno iz prirode", a u zgradi Rektorata održana je radionica "Sladoledni užitak za moždani boljitak".

- PTFOS je i ove godine otvorio vrata Festivalu znanosti i našim učenicima, osnovnoškolcima, srednjoškolcima, ali i predškolcima, vrtićarcima. Pripremili smo razne radionice, edukativne plakate i predavanja s krovnom temom inteligencije. Radionica "Voćni genijalci" otkrila je posjetiteljima zašto je dobro konzumirati voće, koje nutritivne vrijednosti ono sadržava i koja je razlika između voćnih sokova i gaziranih pića, odnosno zašto potonja nije dobro konzumirati. Također, vidjeli smo koliko voće može biti inteligentno i kako, primjerice, provodi struju. Zabavljali smo se igrajući kvizove, a najuspješniji su dobili diplome. Osim toga, pripremili smo i radionicu o sladoledu, gdje su se posjetitelji mogli upoznati s procesom njegove proizvodnje, ali i novim vrstama sladoleda, kao i činjenicom da on može utjecati na naše kognitivne funkcije i budnost - otkrila nam je doc. dr. sc. Blanka Bilić Rajs, voditeljica Festivala znanosti na PTFOS-u.

Lovro Pavličić, učenik 3.b razreda OŠ Anutna Mihanovića, s velikim je zanimanjem pratio radionicu "Emotivna inteligencija - rastemo uz lijepe riječi", koju je vodila izv. prof. dr. sc. Kristina Mastanjević, a poslije nam je u razgovoru otkrio što je to zajedničko ljudima i biljkama.

- Čovjek nije jedina vrsta koja ima emocije, i biljke, isto kao ljudi, vole toplu riječ i lijepu glazbu. Pšenica koju smo posijali bolje je rasla dok smo joj lijepo pričali, a ona prema kojoj smo bili grubi nije tako dobro rasla - otkrio nam je Lovro nešto čemu bismo svi trebali težiti u današnjem društvu.

Zanimljiva je bila i radionica "Inteligentna rješenja direktno iz prirode", koja nam je prikazala koliko su ljekovita svojstva mnogih vrsta biljaka dragocjena. Neke su ljekovite pripravke posjetitelji mogli i sami proizvesti te ih ponijeti kući.

Asistentica Martina Antunović bila je uključena u radionicu "Ledeno slatki užitak za moždani boljitak".

- Postoje istraživanja koja potvrđuju da konzumacija sladoleda poboljšava kognitivne sposobnosti, pa smo to odlučili demonstrirati našim učenicima. Sladoledi koje smo im prezentirtali dio su naših znanstvenih istraživanja, a osim standardnih okusa imamo i funkcionalne sladolede s okusom kurkume i cimeta. Pokazali smo im i kako u proizvodnji sladoleda nastaju nusprovodi poput brašna badema, lješnjaka ili konoplje - rekla je.

Nekoliko stotina metara dalje, u Tvrđi, u zgradi Rektortata, održano je svečano otvaranje Festivala znanosti, a među okupljenijma bio je i prorektor, prof. dr. art. Robert Raponja, redatelj i dramski pedagog.

- Vrlo zanimljiva, intrigantna i provokativna tema, osobito danas, kada se susrećemo s umjetnom inteligencijom. Govoreći iz iskustva profesora koji podučava mlade glumce, izdvojio bih dva ključna pojma, a to su scenska inteligencija i scenska prirodnost. I jedno i drugo se vježba, usavršava, istražuje i provjerava u doticaju s publikom. Obje inteligencije uvijek moraju postojati i vježbaju se kroz prisutnost sada i ovdje i svrhovitost radnje koju netko obavlja. Također možemo reći da se inteligencija može provjeravati u procesima učenja, spoznajnim procesima, i zato znanost, koja je veća od samoga znanja, uvijek ima potrebu istraživati, propitkivati, odgonetavati, iz čega je vidljivo koliko je inteligencija važna u procesu stjecanja i primjene znanja - rekao je Raponja.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike