TvObzor
2CELLOS: STJEPAN HAUSER

Rihannu bih volio u
našem idućem spotu
Objavljeno 17. svibnja, 2013.
Naša američka turneja bila je fantastična. Najviše ćemo je pamtiti po euforičnoj publici... Bio je to raspašoj

Izvanredno uspješni, ostvarili su suradnju s najboljim svjetskim glazbenicima, oduševili Ameriku, Aziju, Europu, obišli cijeli svijet, a sada potpuno spremi dolaze pred hrvatsku publiku. Najtraženiji duo, Stjepan Hauser i Luka Štulić, poznatiji kao 2Cellos, za svoj drugi grad koncertne turneje izabrali su upravo Osijek (dvorana Gradski vrt, 2. lipnja od 20 sati). Nastup 2Cellosa prati vrhunska produkcija, odličan sound koji publiku ostavlja bez daha, a bogata rasvjeta stvara dodatnu atmosferu ovog glazbeno-scenskog spektakla.

U povodu hrvatske turneje razgovaramo smo s 1Cellom - Stjepanom Hauserom.

Kako se pripremate za koncerte u Varaždinu i Osijeku?

- Spremni smo! Jako smo uzbuđeni budući da će nam to biti prvi put da nastupamo kao 2Cellos u tim krajevima.

Kako ste zadovoljni nedavno završenom turnejom po Americi?

- Cijela turneja bila je fantastična. Najviše ćemo je pamtiti po euforičnoj publici, koja je doista bila sjajna. Nismo očekivali da ćemo rasprodati tako velike dvorane i da će publika biti toliko ekstatična. Bilo je situacija kad bi se neke obožavateljice iz dvorane popele na pozornicu tijekom svirke, i sve cure iz dvorane su se priključile te počele plesati oko nas u vrijeme koncerta. Bio je to raspašoj. Nakon koncerata dočekala bi nas ogromna kolona i red obožavatelja koji je čekao za autograme. Potpisivanje je znalo potrajati i više od dva sata, što je duže od samog koncerta. Morali smo potpisivati svakakve dijelove tijela, cella, futrole, note, ma sve na što se da potpisati (smijeh).

Na društvenim mrežama prati vas stotinu tisuća ljudi. Što fanovi najčešće pišu ili pitaju kad vas upoznaju?

- Najčešće pitanje je koliko gudala potrošimo tijekom koncerta, budući da sviramo k'o životinje i kidamo strune (smijeh).

Svirati si počeo u osmoj godini života. U kojem si trenutku shvatio da bi mogao zaista uspjeti?

- Tek sam se sa četrnaest godina potpuno zaljubio u cello. Od tog trenutka sam počeo vježbati kao manijak i znao sam da je to ono čime ću se baviti ostatak života.

Jesi li imao podršku roditelja kad si im rekao da namjeravaš živjeti od glazbe?

- Naravno. Imao sam tu sreću da imam najbolje roditelje na svijetu koji su se maksimalno žrtvovali u ostvarivanju mojih ciljeva, bez obzira na to što nisu baš bili pri lovi; bili su siromašniji od većine drugih obitelji. Ali njihov optimizam, način razmišljanja, učinio je to da su sva djeca pozavršavala studije u inozemstvu i da rade ono što uistinu žele i vole. Njima je uvijek bilo važnije da se mi kao djeca ostvarimo nego da oni imaju kakav dobar auto, novi televizor i slično.

Što si sebi prvo priuštio kad si zaradio ozbiljniji novac?

- Kupio sam cello! Napokon, uvijek sam svirao na posuđenim instrumentima.

Često putujete i praktički živite po hotelima. Jesi li se uspio naviknuti na taj tempo života?

- Jesam, sad i ne znam za drugo. Ne znam više kako je to biti na istom mjestu više od dva dana. Bio bi totalno zbunjen, ne bih znao što se događa.

Kako je došlo do vašeg angažmana u hit seriji “Glee”? Pratiš li i inače tu seriju na FOX-u?

- Nisam nikad gledao tu seriju, ali sam, naravno, čuo za istu. Vidjeli su naš spot “Smooth Criminal” i jednostavno su htjeli napravit' sličnu stvar s njihovim glumcima, budući da su baš radili epizodu posvećenu Michaelu Jacksonu.

Koju bi poznatu djevojku volio vidjeti u idućem spotu 2Cellosa?

- Rihannu.

Što ti se u životu najviše promijenilo u usporedbi s vremenom kad niste bili uspješni?

- To što nemam apsolutno nikakvog vremena ni za što. I sve oko mene, cijela okolina se promijenila. Ja sam ostao potpuno isti kakav sam i bio.

Postigli ste toliko toga. Koji ti je najnezaboravniji trenutak u dosadašnjoj karijeri?

- Iako je teško nešto izdvajati, ja sam zapravo najponosniji na album s mojim najvećim herojem iz mladosti – Oliverom Dragojevićem.

I, jeste li ostvarili svoj “američki san”?

- Ne, mi nikad nismo zadovoljni, i uvijek stremimo višem i boljem.

Razgovarao : Adrian ANDREJEK

Foto: S.LUPINO i D.BERTONCELJ
Elton John predivna je osoba

Kako vaši roditelji i djevojke reagiraju na vašu suradnju s najvećim svjetskim zvijezdama, kao što je Elton John? Jesu li ih i oni imali prilike upoznati?

- Nisam ih još pitao, ali vjerojatno su ponosni. Elton se upoznao sa svim članovima naših obitelji, a bio je to dirljiv trenutak pun emocija. Luka i ja s Eltonom se družimo stalno dok smo na turneji, postali smo doista bliski prijatelji. On je toliko divna, zabavna i velikodušna osoba da je to nemoguće opisati. Pomogao nam je u karijeri više nego itko. Gostovao je na našem novom albumu, kao i mi na njegovom koji će uskoro izići.

Možda ste propustili...

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike