Sport
KARATE KLUB OSIJEK PROSLAVIO 40 GODINA POSTOJANJA

Karateom su mnogi obogatili vlastiti život
Objavljeno 20. travnja, 2013.

Vezani članci

ČLAN TAEKWONDO KLUBA SAJNAMI PRED MEĐUNARODNIM ISPITOM

Divijan Martin Kelava na EP-u

KARATE PH ZA SENIORE, STUDENTE I VETERANE

Hrvoje Vidović osvojio broncu, Tea Šojat ide na studentski EP

U VIROVITICI ODRŽAN KARATE FEST

Tea Šojat pobijedila Mateu Cikoju u finalu

OSIJEK - Zajedničkim treningom i druženjem bivših i sadašnjih članova u dvorani Osnovne škole Franje Krežme Karate klub Osijek Žito proslavio je 40 godina svoga rada.

Klub je, pod nazivom Karate klub Osijek, utemeljen 1973. povezivanjem svih tadašnjih osječkih karate klubova. Iako su se neki članovi odvajali i osnivali nove klubove, Karate klub Osijek neprekinutom je djelatnošću aktivan sve do današnjih dana.

U bogatoj klupskoj povijesti izniklo je nekoliko desetaka vrhunskih karataša. Prije svih dr. Dražen Gorjanski i današnji klupski alfa i omega, a za Hrvatsku su u različitim selekcijama nastupali Sanja Uzun, Valentina Škugor, Silvija Beljakov, Dinko Stanković, Davor Dujak, Bojan Ostojić, Tea Šojat, Kristina Šobota, Matea Cikoja...No, osim brojnih karataša koji su prošli kroz klupsko članstvo, Klub se isticao kao pokretač novih trendova ne samo u karateu. Prvi je uveo redovite liječničke preglede pri upisu članova, tečaj autogenog treninga i meditacije, a prednjačio je i u izdavačkoj djelatnosti objavivši prijevod M. Nakayame – Vrhnuski karate, zbirku Zen priče te autorski rad D. Gorjanskog: Karate do. Dolaskom novih medija, klub je objavio CD za početnike Karate 1 te zbirku učeničkih kata Karate 2. Karate klub Osijek organizirao je i Osijek open. Upravo je organizacija Osijek opena 2000. bila razlog posjeta japanskog veleposlanika Osijeku. Bilo je to u sklopu započetog projekta Dani Japana u Osijeku tijekom kojega se uz turnir održavala i izložba japanskih eksponata u Muzeju Slavonije, a na Pedagoškom je fakultetu prof. Vladimir Devide održao predavanje o zenu. Na žalost, projekt Dani Japana u Osijeku nije zaživio. Svih tih godina prisjetio se i dr. Dražen Gorjanski, klupski predsjednik, koji je u KK Osijek od osnutka.

- Ponosan sam na sve što je klub do sada učinio. Kroz naše je redove prošlo više od tisuću vježbača. Imali smo velikih sportskih dostignuća no, osobno sam najviše ponosan što vjerujem kako su mnogi vježbanjem karatea obogatili svoje živote. Nekima je to karate učinio kroz druženje i stjecanje prijatelja, nekima kroz sportski uspjeh i slavu, neki su tijekom vježbanja našli svoje ljubavi pa i buduće supružnike, neki duhovnu okrjepu. Sada, poslije 43 godine života s karateom, ne mogu reći što je od toga vrjednije. Čini se kako je riječ o različitim oblicima iste stvari. Sve sam više uvjeren kako je karate riznica raznolikih darova u kojoj svatko uzima ono što mu se najviše sviđa, pričao je dr. Dražen Gorjanski, koji se prisjetio i ljudi bez čije pomoći bi rad u Klubu bio prilično otežan. Imena poput Miljenka Uzuna, Milorada Anušića, Vladimira Vučinića, Nedjeljka Škugora, Jadranke Kusik, Ivana Cikoja, Ivana Lončarića i Marka Pipunića, samo su najistaknutija među brojnom galerijom klupskih prijatelja. K.Lacković

Dr. Dražen Gorjanski

predsjednik KK Osijek

Imali smo velikih sportskih dostignuća, no, osobno sam najviše ponosan što su mnogi vježbanjem karatea obogatili svoje živote

Možda ste propustili...

ŠPANJOLCI U PROBLEMIMA

Događa se nešto neviđeno

ČETVRTFINALE KUGLAČKOG KUPA HRVATSKE

Osijek izborio završni turnir, ali i NBC pokal

SUPERSPORT PRVA HNL ZA ŽENE

“Petarda” Osječanki u Splitu

Najčitanije iz rubrike