Sport
SLAVLJE BIJELO-PLAVIH NA POLJUDU

Tri od tri u gostima: Sablasna tišina i slavlje Osijeka
Objavljeno 14. travnja, 2024.
Osijek se i s trećeg uzastopnog gostovanja, ovaj put u Splitu, vratio s punim plijenom
Tri od tri. Uspjeli su nogometaši Osijeka i na Poljudu nastaviti svoj pobjednički niz započet u Koprivnici i Zagrebu.

Drugi put ove sezone Bijelo-plavi su slavili u Splitu, što će ih ostaviti na četvrtoj poziciji i nakon ovog kola. Osijek je odigrao vrlo dobro prvo i nešto manje dobro drugo poluvrijeme, ali je na kraju ipak uspio sačuvati prednost koju je napravio u prvih 45 minuta. Opasno su živjeli Osječani u završnici susreta, a pobjedu im je na kraju sačuvao mladi vratar Franko Kolić dvjema velikim intervencijama u 90. minuti. Odličan posao odradili su Osječani na tri uzastopna gostovanja, s kojih su donijeli maksimalnih devet bodova.

Odlučni Osijek


Trener Osijeka Zoran Zekić momčad je postavio u formaciju s tri centralna braniča, a određeno iznenađenje bilo je pojavljivanje Stjope Mkrtčjana u početnoj postavi. Armenac u nastavku sezone nije imao ozbiljniju minutažu, a Zekić ga je na Poljudu prvi put u proljetnom dijelu prvenstva uvrstio u momčad od prve minute. Novi je bio kod Osijeka i kapetan, jer je momčad u susret prvi put poveo Ramon Mierez. Kod Hajduka se, pak, na zagrijavanju ozlijedio Moufi, pa ga je uoči samog susreta zamijenio iskusni Odjidja. Osječani su ambiciozno i bez ikakvog respekta ušli u susret. Od prve minute izlazili su u visoki presing, koji je dobro funkcionirao, pa Hajduk nije mogao napraviti gotovo ništa u organizaciji napada. Ipak, prvu ozbiljniju prijetnju stvorio je Hajduk u 17. minuti, nakon što je Trajkovski izmaknuo pozornosti obrane Osijeka, ali njegov udarac iskosa s 15-ak metara nije bio posebno izazovan za Kolića. Osijeku se odlučan ulazak u utakmicu isplatio u 19. minuti. Roko Jurišić je vukao loptu po lijevoj strani, pokušao pucati, ali je blokiran, no odbijanac je završio u nogama mladog Matkovića, koji je lijepim i vrlo preciznim udarcem doveo Osijek u vodstvo. Ispada kako je mladi napadač Osijeka specijalist za velike, jer svoj prvoligaški prvijenac zabio je Dinamu, a sada je isto učinio Hajduku. Nekako se osjećalo u zraku kako će Osijek doći do prednosti jer je bio puno rastrčaniji i agilniji od prve minute. Međutim, nakon što su poveli, Osječani su malo smanjili gas, što se brzo pokazalo kobnim. U 28. minuti Brekalo je spretno i sretno prošao Mkrtčjana na lijevoj strani, pa servirao asistenciju za Trajkovskog, koji je lako zabio za izjednačenje. Bio je to signal za novi pritisak Osijeka. Vratili su se receptu s početka susreta i do odlaska na odmor im se to opet isplatilo u obliku novog vodstva. U 42. minuti Matković se probio u kazneni prostor, ali Mierez nije uspio zadržati loptu na željeni način, a kada se već činilo kako od te akcije neće biti ništa, pogriješili su domaćini, Krovinović je loše primio loptu, što je iskoristio Renan Guedes, koji je pucao u blok, ali je Osijek opet imao sreće s odbijenom loptom, koja je došla do Miereza, a Argetinac je bio nemilosrdan, te zabio svoj 13. ovosezonski pogodak. Nakon prvih 45 minuta mogli su Osječani biti zadovoljni prikazanom igrom, a još više postignutim rezultatom, jer su na predah otišli s pogotkom prednosti.

Kolić spasio


Osijek je u nastavku kontrolirao utakmicu. Držao je Splićane podalje od svojih vrata, ali sve do 62. minute nije bilo nekakvog ozbiljnijeg prometa ni pred vratima Hajduka. Onda je Osijek odigrao jednu jednostavnu akciju iz koje se rodila velika prilika za Bukvića. Mkrtčjan je dugačkom loptom pronašao Miereza, koji ju je glavom proslijedio do Bukvića, on je izišao sam pred Buljana, naciljao donji lijevi kut, ali je Hajdukov vratar vršcima prstiju uspio taj udarac skrenuti u korner i spriječiti Osječane da odu na dva pogotka razlike. Odmah nakon te prilike Hajdukova klupa u igru je poslala svoju tešku artiljeriju, jer su ušli Perišić i Kalinić, a s njima i Kalik. Ulazak tih iskusnih igrača počeo je donositi probleme Osijeku. Tako je u 65. minuti Kolić u posljednji trenutak skrenuo dodavanje Perišića prema Sahitiju, a veliku priliku za domaće propustio je Uremović u 74. minuti. Brekalov ubačaj iz kuta glavom je pred vrata poslao Prpić, a tamo je Uremović s tri-četiri metra propustio loptu ugurati u mređu. Tri minute poslije i sreća se nasmiješila Osijeku, kada je, nakon ubačaja Sahitija, Kalinić loptu zahvatio glavom i poslao ju u desnu vratnicu. Pristisak Hajduka rastao je u tom razdoblju, a trener Osijeka Zoran Zekić pokušao je izmjenama držati ravnotežu, pa je na teren poslao dva svježa veznjaka Čokaja i Jugovića. Hajduk je opasno prijetio izjednačenjem, a do njega nije došao zahvaljujući sjajnim intervencijama Kolića u 90. minuti, kada je na čudesan način prvo zaustavio udarac Pukštasa glavom, a u nastavku akcije i pokušaj Kalinića iz blizine. U sudačkoj nadoknadi Uremović je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, ali se Jović ni nakon provjere nije odlučio dosuditi kazneni udarac za Osijek.

No Osječanima to nije smetalo jer ubrzo su dočekali kraj susreta - uzdignutih ruku zbog nove pobjede.

Dalibor Keler
SPLIT - Stadion Poljud. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Bez gledatelja. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 6,5. Strijelci: 0:1 Matković (19), 1:1 Trajkovski (28), 1:2 Mierez (42). Žuti kartoni: Sahiti, Kalinić (Hajduk), Mkrtčjan, Čokaj, Kolić (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: RAMON MIEREZ (OSIJEK)

HAJDUK

1 (1)

Buljan 6, Sigur 6, Uremović 6, Prpić 6, Hrgović 5,5 (od 55. Sahiti 6,5), Odjidja 6 (od 80. Dajaku -), Krovinović 5,5 (od 63. Kalik 6,5), Pukštas 6, Kleinheisler 6 (od 63. Perišić 6), Brekalo 6,5, Trajkovski 6 (od 63. Kalinić 6)

OSIJEK

2 (2)

Kolić 7, Duarte 6,5, Bralić 6, Mkrtčjan 6,5, Guedes 6,5 (od 90. Gržan -), Pušić 6 (od 84. Omerović -), Nejašmić 6, Jurišić 6, Bukvić 6,5 (od 71. Čokaj -), Matković 7 (od 71. Jugović -), Mierez 7 (od 90. Almasi -)

Najčitanije iz rubrike