Sport
GROZNICA SUBOTNJE VEČERI NA OPUS ARENI

Pobjeda koja Osijeku znači više od tri boda
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Svladaju li prvi put ove sezone Lokomotivu, odmaknut će na četiri boda, ali i ostvariti bolji omjer u međusobnim susretima

Večerašnji susret s Lokomotivom za nogometaše Osijeka ima veliko značenje. Riječ je o dvoboju protiv jedinog izravnog suparnika u borbi za četvrto mjesto koje znači posljednji europski vagon u SHNL.


Bijelo-plavi tu utakmicu dočekuju s bodom više od Lokosa, što im, u slučaju pobjede, nudi priliku za mali bodovni bijeg koji bi se na kraju mogao pokazati ključnim u toj "mrtvoj europskoj utrci". Naime, uspije li Osijek prvi put ove sezone svladati Zagrepčane, neće im samo odmaknuti na četiri boda već će biti bolji i u međusobnim susretima (sva tri dosadašnja ove sezone završila su bez pobjednika, nap. a.), što će mu donijeti i prednost u slučaju istog broja bodova na kraju sezone.

 

Mentalitet i karakter


Sve to dovoljno govori koliko je visok ulog u toj utakmici za oba suparnika, iako ona neće donijeti konačni odgovor na pitanje tko će biti četvrti sudionik europskih kupova iz SHNL-a. Ta će odluka pasti u preostala tri kola koja slijede nakon međusobnog obračuna na Opus Areni, ali Osijek bi si pobjedom bar malo olakšao život i pritisak lova stavio na Lokomotivu. Nisu to nevažni detalji bez obzira na to što Lokomotiva praktično uvijek igra bez posebnog rezultatskog pritiska koji, recimo, Bijelo-plavi imaju. Njihovi navijači prilično su se "nauživali" muka ove sezone, pa su zaslužili jedan dobar razlog za radost. Domaća pobjeda nakon dva i pol mjeseca, i to još nad izravnim konkuretnom u borbi za Europu sigurno bi bar djelomično odobrovoljila navijačku populaciju osječkog kluba.

- Za nas je to susret poput finala sezone. Igramo ga kod kuće, na našem terenu pred našim navijačima koji će nam sigurno pružiti potrebnu podršku. U tom susretu moramo pokazati najbolje od sebe jer ulog je plasman na europsku scenu. Želimo pokazati kako zaslužujemo biti u europskim natjecanjima. Bit će to teška utakmica jer igramo protiv dobre momčadi koja ima nekoliko odličnih pojedinaca, ali mi moramo pokazati karakter i mentalitet pobjednika. U posljednje vrijeme postižemo dobre rezultate, što trebamo ponoviti i večeras protiv Lokomotive. Žao mi je što smo onako nesretno prosuli bodove protiv Istre 1961 na svom terenu, ali smo već u prošlom kolu to uspjeli popraviti u Velikoj Gorici. Mislim kako je baš taj susret protiv Gorice putokaz na koji se način trebamo postaviti jer smo se u njemu nametnuli od prve minute i postigli uvjerljivu pobjedu - kaže Renan Guedes, desni bek Bijelo-plavih.

Brazilac se u posljednje vrijeme nametnuo kao prva opcija na desnoj strani obrane nakon što se prilično dugo tražio i čekao svoju priliku.

- U prvom dijelu sezone imao sam dosta problema s ozljedama. No nisam odustajao u razdoblju dok sam imao status pričuve. Trudio sam se naporno trenirati i nametnuti se treneru Zoran Zekiću. Svaki igrač na svijetu želi igrati, pa tako i ja, ali nisam si dopustio da zbog toga što ne igram potonem u apatiju - kaže Renan Guedes.

Zekić je znao honorirati Renanovo zalaganje na treninzima, ali još je važniji bio doprinos na utakmicama u kojima je dobio priliku.

- Dio sam momčadi i morao sam biti spreman pomoći u trenutku kada dobijem priliku za igru. Zadovoljan sam kako igram u posljednje vrijeme, pa ću tako pokušati odigrati i tu važnu utakmicu protiv Lokomotive - poručuje jedini Brazilac u redovima osječke momčadi

 

Psihološki pritisak


Lokomotiva će na Opus Arenu sigurno stići sa svojim uobičajenim gardom i načinom igre. To je momčad koja se teži nadigravati, pa treba očekivati kako će i u tom susretu tražiti sva tri boda koja bi ju gurnula u povlaštenu poziciju u odnosu prema Osječanima u posljednja tri kola. Osijeku je, pak, doista vrijeme pokazati tko je gazda na Opus Areni. U posljednje vrijeme Bijelo-plavi nekako lakše igraju na gostovanjima nego pred svojom publikom gdje, očito, taj dodatni psihološki pritisak učini svoje.

- Trebamo biti koncentrirani isključivo na susret protiv Lokomotive, a ne razmišljati o onom što dolazi nakon njega. Ako budemo igrali kao u posljednje vrijeme na gostovanjima i pobjeđivali, Europa nam neće izmaknuti. Važna će nam biti navijačka potpora - smatra Guedes.

Za trenera Zorana Zekića dobra je vijest što će na raspolaganju imati cjelovit igrački kadar. Istina, izvan stroja su vratari Marko Malenica i Marko Barešić, koji su na početku sezone bili prvi i drugi izbor za "jedinicu", ali to pruža priliku za nametanje Franku Koliću, koji je između vratnica u posljednja četiri susreta. Iskreno, nije lako predvidjeti kakvu će momčad i koju će formaciju Zekić spremiti za tu utakmicu. No na kraju dana opet će biti najvažniji način na koji će momčad odraditi svoj posao na terenu. Uvijek nekako ostane dojam po kojem Bijelo-plavi nekako hrabrije igraju izvan Opus Arene. No ovo je susret u kojem apsolutno nemaju mjesta za bilo kakve kalkulacije jer bi ih sve osim pobjede dovelo u vrlo neizvjesnu situaciju kada je u pitanju još jedna europska avantura. Lokomotiva je ovog proljeća jednom već ojadila Bijelo-plave i njihove pristaše izbacivši ih iz Kup natjecanja, pa će ovo između ostalog biti dobra prilika za uzvrat.

- Ne trebamo se osvrtati unatrag. Istina, Lokomotivu nismo još pobijedili ove sezone, eliminirala nas je i iz Kupa, ali ovo je pravi trenutak u kojem trebamo biti na visokoj razini, te pobjedom napraviti korak prema izlasku na europsku scenu. Očekujem zanimljivu i napetu borbu te, naravno, naš trijumf - zaključuje Renan Guedes.

Bit će to prava groznica subotnje večeri na Opus Areni. Osijekov okršaj s Lokomotivom nije odlučujući, ali je itekako važan na njegovu putu prema još jednom izlasku na europsku scenu.

Dalibor Keler

Standings provided by Sofascore
Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO: HRVATI NAJUSPJEŠNIJI

Obarači ruke osvojili 12 medalja

Najčitanije iz rubrike