Kultura
OSJEČKO LJETO KULTURE

Sretni dani doajena Otta Reisingera
Objavljeno 5. srpnja, 2012.

Vezani članci

OSJEČKO LJETO KULTURE

Svježa “Lipina” ljetna rapsodija!

ODUŠEVLJENA AUTORICA

“Unterstadt” kao film ili serija?

AMBIJENTALNA PRAIZVEDBA ROMANA

Unterstadt - Sviben nadmašio sam sebe!

Nevjerojatno zanimanje vladalo je na dvama programima petog dana Osječkoga ljeta kulture. Nije ni čudo budući da je najavljen dolazak doajena hrvatske karikature Otta Reisingera, koji na kraju zbog zabrane liječnika i visokih temperatura ipak nije stigao u Osijek, te predstava Gradskog kazališta Žar ptica s predstavom “Družba Pere Kvržice” u režiji jednog od ponajboljih hrvatskih redatelja Olivera Frljića.

Lapidarij Muzeja Slavonije bio je ispunjen do posljednjega mjesta na promociji najnovije knjige Otta Reisingera, koja je bila “još topla od tiska”, a obuhvatila je 200 njegovih najnovijih karikatura pod nazivom Happy days – 200 karikatura zbrda zdola.

Knjiga je izišla u nakladi Udruge prijatelja stripa Stripforuma iz Zagreba i to posebno za predstavljanje u Osijeku na Osječkome ljetu kulture.

Naglasio je to predsjednik Mladen Novaković dodavši da je riječ o karikaturama karakterističnima za njegov rad, a nastale su u svojevrsnom razočaravajućem razdoblju za autora: ne objavljuje više u Vjesniku, s druge strane radoholik, kakav je Reisinger, mora svakoga dana nešto nacrtati. U Muzeju Slavonije otvorena je i izložba Reisingerovih karikatura i to po prvi put u Osijeku.

Jedan od priređivača Rudi Aljinović istaknuo je da je riječ o jednom od najvećih živućih karikaturista na svijetu. “Ova izložba doista će pokazati kakva je zapravo zvijezda Otto Reisinger. On se u Osijeku predstavlja s 44 karikature bez riječi, što je iznimka u njegovu stvaralaštvu karikatura, koje u većini slučajeva dolaze uz teksualni komentar”, rekao je Aljinović. Riječ je o prodajnoj izložbi koja će biti otvorena do kraja Ljeta kulture, u radno vrijeme Muzeja Slavonije”.

Nakon uspješnog predstavljanja knjige karikatura Otta Reisingera mnogi su požurili u dvorište Rektorata osječkog Sveučilišta, gdje ih je na središnjoj pozornici Osječkog ljeta kulture dočekalo prvo gostovanje dječje predstave na ovogodišnjem OLJK-u.

No premda je riječ o uprizorenju istoimene slavne dječje knjige Mate Lovraka, kada je u pitanju predstava “Družba Pere Kvržice”, u izvedbi zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptica, samo se okvirno može govoriti da je posrijedi – dječja predstava. Dokazao je to i sastav publike, u kojemu je bio i niz odraslih, koji nisu doveli svoje mališane, već su vjerojatno bili privučeni kontroverznošću redatelja Olivera Frljića.

Stoga se u dvorištu Rektorata natiskalo više od 600 posjetitelja, koji su vidjeli kako je Frljić čak i u tom naslovu opravdao svoju reputaciju “drukčijeg” redatelja.

- Predstava je brza, moderna i prilagođena današnjoj internetskoj generaciji, a Frljić je ovo djelo učinio zanimljivim za neke nove klince - istaknuo je Ante Krstulović, koji u komadu igra Milo dijete.

Tumač naslovne uloge Pere Kvržice, poznati glumac Zoran Pribičević, pak naglasio je kako mu je veliki izazov bio igrati baš taj lik. “Pero je bezvremenski lik, simbol pravde, sloge i zajedništva, vođa kojeg u nekom trenutku života tražimo. Kao mali obožavao sam ovu knjigu. U ovoj predstavi igram jednako kao što sam se igrao i uživao dok sam čitao ovu knjigu”, kazao je on.

Inače, ovo je bilo prvo izvođenje na otvorenom predstave koja je do sada odigrana više od 80 puta, a gledatelji su sve aktere ispratili velikim pljeskom.

Vesna LATINOVIĆ/Tomislav LEVAK
Danas na OLJK-u

U četvrtak, 5. srpnja na programu Osječkog ljeta kulture je komedija D.R. Sandersona “Tko je ovdje lud” u izvedbi kazališta Planet Art iz Zagreba. Predstavu je režirao Marko Torjanac, a glume Natalija Đorđević i Marko Torjanac. To je zabavna, duhovita i pomalo introspektivna priča o jednoj psihijatrijskoj klinici i njezinim korisnicima. Kroz šest povezanih “psihoterapeutskih” jednočinki u kojima glumci igraju razne uloge, predstava postavlja pitanje što znači danas biti normalan. Predstava će biti izvedena u dvorištu Rektorata s početkom u 21 sat.

Možda ste propustili...

OTVOREN DEVETI HRVATSKI TRIJENALE GRAFIKE U KLOVIĆEVIM DVORIMA

Radovi umjetnika različite dobi i umjetničkih izražaja

PREMIJERA FILMA “ŠTO DA SE RADI?” GORANA DEVIĆA

Dokumetarac o borcima i radnicima

MARTINA FILJAK U DONJEM MIHOLJCU

Publiku oduševili Bach, Shumann...

Najčitanije iz rubrike