Kultura
SLAVONCI NA 18. MEĐUNARODNOM ORGULJAŠKOM FESTIVALU

Požeški sopran Marija Ticl i Franjo Pećarić na bisernici
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Od 5. do 12. svibnja u Zagrebu, Martinskoj Vesi, Voloderu, Hrvatskoj Kostajnici i Sisku održat će se 18. Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae, a ulaz na sve je slobodan.

Bogati festivalski program Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae, koji će se ove godine protegnuti od početka svibnja sve do kraja rujna, najavljuje četiri festivala koji se održavaju u sedam županija s ciljem promidžbe vrijedne kulturne i sakralne baštine te prirodnih ljepota i raznolikosti. Tradicionalno, festivalsku sezonu otvara Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae, prvi projekt Udruge, koji već 18 godina producira muzikologinja Valentina Badanjak Pintarić.

Punoljetni festival prvi put gostuje u Zagrebu, koncertom otvorenja u župnoj crkvi sv. Marka evanđelista 5. svibnja u 19.30 uz Oratorijski zbor Cantores sancti Marci i orguljaša Pavla Mašića. Program se nastavlja u župnoj crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi, gdje su nakon potresa uređene i orgulje osnivača tvrtke Heferer iz 1881. Ondje će 6. svibnja nastupiti Ulrich Walter, profesor orgulja i improvizacije na Sveučilištu u Grazu. Dubravko Ćepulić Polgar nastupit će 7. svibnja u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu svirajući povijesne orgulje Antuna Šimenca iz 1863. uz nagrađivanog glazbenika Franju Pećarića, koji će svirati bisernicu. Orguljašica Ursa Ljuban iz Trogira će uz trubača Ivana Đuzela nastupiti 8. svibnja u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici.

U Zagrebu, u bazilici sv. Antuna Padovanskog na Sv. Duhu, 11. svibnja koncert će održati sjajna mlada sopranistica Marija Ticl iz Požege, saksofonist Tomislav Žužak iz Zagreba i jedan od naših ponajboljih majstora orgulja Alen Kopunović Legetin. Uz djela starih majstora tu će biti i djela hrvatskih skladatelja, oca Kamila Kolba, Dalibora Bukvića, Josipa Prajza, praizvedbe skladbi Alana Kljaića...

Festival će završiti 12. svibnja u bazilici sv. Kvirina u Sisku, gdje će u povodu 110. obljetnice rođenja velikog skladatelja i muzikologa Albe Vidakovića koncert održati profesori i studenti Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz orguljaša Milana Hibšera, također profesora na Institutu.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH te uz pomoć Sisačke biskupije, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije i Grada Hrvatska Kostajnica. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike