Kultura
OSJEČKO LJETO KULTURE

Svježa “Lipina” ljetna rapsodija!
Objavljeno 4. srpnja, 2012.
Klima se pokvarila i prostor Arheološkog muzeja pretvorila u saunu

Vezani članci

GODIŠNJI KONCERT HRVATSKOG PJEVAČKOG DRUŠTVA LIPA

Još jedna iznimno uspješna sezona!

18. BOŽIĆNI KONCERT CRKVA SV. MIHAELA ARKANĐELA

“Lipaši” pomažu osječkoj Udruzi za promicanje inkluzije

HPD “LIPA” KONCERT U EUROPSKOJ PRIJESTOLNICI KULTURE

“Bum! Tres! LIPA Ples” na ljeto u Pečuhu?!

Unatoč ekstremnim vremenskim uvjetima (vrućina, sparina), klimi koja se pokvarila i prostor Arheološkog muzeja pretvorila u saunu, pjevači Hrvatskog pjevačkog društva “Lipa” izveli su “Lipinu rapsodiju” u sklopu Osječkog ljeta kulture.

Održan u terminu njihova Godišnjeg koncerta, kada predstavljaju glazbeni presjek protekle sezone, ovaj je koncert po mnogo čemu bio poseban i drukčiji. Umjesto retrospektive “lipaši” su publici ponudili novi program, sastavljen od skladbi različitih stilskih usmjerenja, koje su prvi put izveli na ovom koncertu ili ih nisu izvodili dugi niz godina.

Upravo je raznovrsnost i atraktivnost programa najveći razlog što su koncert naslovili “Lipina rapsodija”. Nastupili su isključivo a cappella, pjevajući bez instrumentalne pratnje, prepuštajući muziciranje i stvaranje ugođaja lijepim glasovima samih pjevača.

Osim toga, ovaj je koncert bio svojevrsna “Lipina” generalna proba za nastup u Amsterdamu.

- Premijerno smo izveli nekoliko skladbi s kojima ćemo se predstaviti na velikom Međunarodnom festivalu zborova natjecateljskog karaktera, što će se koncem rujna ove godine održati u nizozemskom gradu Amsterdamu. Tamo će Društvo putovati uz potporu Grada Osijeka, a putem ćemo održati i cjelovečernji koncert u njemačkom Pforzheimu, gradu prijatelju najvećeg slavonskog grada. U oba grada pokušat ćemo opravdati reputaciju međunarodno iznimno uspješnoga mješovitoga pjevačkoga zbora, koji je u posljednjih 19 godina osvojio čak 16 zlatnih plaketa, medalja i diploma – osam na domaćim i osam na inozemnim natjecanjima - ističe Tomislav Levak, dopredsjednik i glasnogovornik HPD “Lipa”.

I na ovom koncertu “lipaši” su nastupili pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach, uz pomoć kodirigentica prof. Lidije Neznanović i prof. Ozane Tomić. Dirigentica Fischbach i ovaj je put pokazala neizmjernu snagu i pozitivnu energiju te je nakon napornog repertoara i burnog pljeska publike uspjela iz zbora izvući čak dva bisa, sjajne izvedbe hita Only You grupe Flying Pickets i skladbe Plaudite Manibus Branka Starca.

Mnoštvo Slavonaca pohrlilo je i na treću izvedbu “Unterstadta”, obiteljske sage u kojoj kroz generacije pratimo nit od koje je priču satkala Ivana Šojat Kuči, a uprizorio redatelj Zlatko Sviben. Stolac više tražio se i u Barutani gdje su Goran Grgić i Lana Barić izveli romantičnu komediju “U isto vrijeme na starom mjestu” Scene Gorica. Goran Grgić kaže da predstava ima poveznica s filmom iz 60-ih - “U isto vrijeme na starom mjestu. “Odlučili smo se za oslikavanje vremena kroz glazbenu lepezu: Buldožer, Idoli... Igrati starog čovjeka (na kraju prestave) bilo je smiješno, ali radili smo lagane natuknice: čovjek se mijenja, vrijeme prolazi i to za sve ljude...”, kaže Grgić, koji se s Lanom Barić sjajno nadopunjuje.

Lani Barić bilo je izazovno glumiti ovu ulogu. Riječ je o predstavi novijega datuma, premijerno izvedenoj u prosincu 2011., u režiji Ivice Kunčevića.

Svoj su program u isto vrijeme održali gosti iz Brazila, koji su u dvorištu Rektorata izveli tradicionalne podunavske švapske plesove, ali i vruće brazilske ritmove sambe.

Vesna LATINOVIĆ/Narcisa VEKIĆ
Danas na OLJK-u

U srijedu, 4. srpnja, na programu je glazbeno-scenski performance “Gorgona u Gorgoni!” Branka Kostelnika i Umjetničke skupine Gorgona Nova. Multimedijski projekt sastoji se od filma, rock gitarističkog noisa te govorne izvedbe tekstova skupine Gorgona iz 60-ih. Početak je u 20 sati u Arheološkom muzeju. Na pozornici u dvorištu Rektorata je romantična komedija “U zajedničkom stanu” Kazališta Lectirum. Glume: Ksenija Pajić, Matija Prskalo, Zijad Gračić, Mladen Čutura. Početak je u 21,30 sati.(N.Vek.)

Možda ste propustili...

KHNK: “SLUČAJ VLASTITE POGIBELJI”

Varaždinska predstava gost HNK-a u Osijeku

XIII. MEĐUŽUPANIJSKA SMOTRA MLADIH PIJANISTA

Porasla kvaliteta sviranja, napretka i broja učenika

Najčitanije iz rubrike