Kolumne
TV povećalo Piše: Branka Cokljat
Turci dolaze!
Datum objave: 24. kolovoza, 2012.

Dolaze nam nove turske serije! Nakon ljetnog predaha počinje nova borba TV kuća za glednost i simpatije. Da nema druge sezone “Izgubljene časti” na Novoj TV, veselili bismo se Sulejmanu Veličastvenom, kojeg igra Halit Ergenc, a koji je, kao Onur u “1001 noći”, bio prva turska TV simpatija mnogim Hrvaticama. Serija je isto tako veličanstveno i zamišljena, i na nju su potrošeni milijuni dolara u želji da scenografija i kostimi te masovne scene budu spektakularni kao i vrijeme kad je vladao najpoznatiji turski sultan u 16. stoljeću. Naravno, uz veliku je gledanost serija izazvala i mnogo polemika, prigovora da se ne drže povijesnih činjenica te da je lik Sulejmana prikazan provokativno i s previše pozornosti na njegov intimni život. No dok takva pitanja možda nerviraju turske povjesničare, nama ne bi trebala smetati. Mi želimo ljubavne avanture, spletke i spektakl, a kritiku i tursku povijest prepustit ćemo drugima. Osim Halita Ergenca, u seriji igra još mnogo nam poznatih glumaca iz tursko-sapuničarsko-dramskog opusa. Glavnu žensku ulogu, njegove haremske miljenice Aleksandre, dobila je Meryem Uzerli, a serija joj je donijela veliku popularnost i brojne glumačke nagrade.

Velika gledanost u Turskoj i velikom dijelu istočnjačkog svijeta sigurno je jamac kvalitete serije, a treba napomenuti i da je izvrstan scenarij napisala nedavno preminula Meraj Okay.

Ipak, našim će gledateljima, a još više gledateljicama, predstavljati veliki problem što se u nedjelju na Novoj TV nastavlja druga sezona izvrsne dramske serije “Izgubljena čast”, koja je prošle sezone u nas bila daleko najgledanija, čak više od “1001 noći”, a sudbina Kerima, Fatmagul i ostalih likova na kraju prve sezone završila se vrlo dramatično. Nakon što je krajem lipnja prekinula emitiranje serije, Nova TV je cijelo vrijeme bila zasipana ogorčenim i nestrpljivim reakcijama gledateljica koje su tražile natrag omiljenu seriju. A sad nas prisiljavaju da se odlučimo! Naravno, svi se nadaju reprizama u prikladno vrijeme, kako bi se ipak moglo kombinirati zadovoljstvo. Isto tako, većina bi željela da jedni i drugi daju serije po “turskim” epizodama, a ne da ih nespretno režu i sjeckaju na dva ili više dijelova jer se tako gubi originalna dramska napetost. Moram još naglasiti da je unatoč nekadašnjoj omiljenosti Halita Ergenca u nas, Tursku, arapski svijet i ove naše bivše balkanske krajeve osvojio glavni glumac Engin Akyurek, koji u “Izgubljenoj časti” na Novoj TV igra Kerima. On već godinama osvaja nagrade za najboljeg i najpopularnijeg turskoga glumca, a nosi i titulu jednog od najljepših. Tu je i Beren Saat, koja to isto dobiva na ženskoj strani. Koliko je ona dobra, mogli smo se uvjeriti u “Strastima Orijenta”, također vrhunskoj i izuzetno popularnoj seriji koja eto završava u petak, jer je njena Bihter potpuna suprotnost Fatmagul.

Eh, odlazi i “Kad lišće pada”, a u tom terminu je Nova otkupila “Polja nade”, također tursku uspješnicu koju će mnogi voljeti gledati. Čini mi se da će oni koji turske serije (većinom zbog predrasuda) ne mogu probaviti ostati uz HTV, koja (uglavnom) kupi ostatke konkurencije. A što će nam ona ponuditi još se službeno ne zna, umjesto najava jesenske sheme više čitamo o “kadroviranju”, dugovima i sumnjivom novcu nego o kvaliteti HTV-ovog programa.

Branka Cokljat - arhiva

24.8.2012.

Turci dolaze!

17.8.2012.

Čime se zadovoljiti?

10.8.2012.

Panika i pakao

3.8.2012.

Za drukčiju televiziju

27.7.2012.

Što se sve nudi?

20.7.2012.

Kao gastropriče

13.7.2012.

Lijepe stvari koje nas vesele

6.7.2012.

Pomireni s ljetom

29.6.2012.

Reprizni nizovi

22.6.2012.

Turske priče