Kolumne
TV povećalo Piše: Branka Cokljat
Čime se zadovoljiti?
Datum objave: 17. kolovoza, 2012.

Doista su na ovim našim televizijama počeli strugati po ostacima na dnu prastare zdjele jer ovo što su nam grupno ponudili prošlog tjedna (osim Olimpijskih igara) doista je jadno i žalosno. Posebno me nervira HTV. K njima se mjesečno slijeva godinama i godinama masa love, keša koji nam uzimaju bez milosti, a ako, ne daj Bože, nemaš na računu, odmah dolaze uplatnice i opomene, a na kraju oni toliko dugo desetljećima, blagoslovom u sprezi s vlašću - sami ne plaćaju svoje obaveze. Zato su uvijek tolike “frke” kad se bira ili mijenja vodstvo HTV-a - traže se ljudi koji će bez grižnje savjesti slijevati, tajno posuđivati gotovinu u zakrpane džepove bez dna. A koliki je bio “ušor” njima u takvim transakcijama - možemo samo nagađati. I opet nikom ništa. Naši su stupovi srama tek jednodnevna vijest za medije u pustoj ljetnoj sezoni... Toliko se zadužujemo da bismo plaćali lihvarske kamate tajnih posudbi za krpanje izvanzakonskih dugova kojima smo “šminkali” kamate državnih dugova kojima se ne zna kraj. Dokle?!

I onda nas hoće zadovoljiti filmovima koje su već pedeset puta davali, najavom ponude koja nam samo diže tlak: Svjedok, Bjegunac, Taksist... znamo ih napamet. Na kraju se s nadom okrećemo B-kategoriji TV-filmova na Domi i RTL 2 preko vikenda, tamo ćemo prije naletjeti na negledano (a u nadi da će biti gledljivo).

Što se tiče serija, isto je situacija grozna. Kako mogu tako besramno opet i ponovno, i još u udarnim terminima, pustiti Periferiju City (toliko lošu da ju nismo htjeli gledati ni kad je bila prvi put), pa još uvijek Nad lipom, pa Bitange i princeze, a za Lozu nismo ni sumnjali, no ipak je podnošljivo jer je prva repriza u 18 i 35 preko tjedna za one koji ju nisu gledali kad je išla nedjeljom, no maratoni Večere za 5, Zauvijek susjedi, Ne daj se Nina, Punom parom, pa čak i Zabranjenu ljubav daju RTL-ovci i to dnevno u dva termina! Miloooost! Ah, da, i Naša mala klinika, Ponos Ratkajevih, Bibin svijet - miloooost!

Eh, da, tu su i Turci u svim varijantama i na svim programima (uz redovito uplitanje još uvijek i Meksikanaca u repriznim reprizama sapunica koje nam ne daju zaboraviti) tako da ako im se niste predali, mora da vam je za poluditi.

Sad je već počeo i uobičajeni jesenski rat RTL-a i Nove TV, ali ta konkurencija, nažalost, ide na štetu, a ne u korist gledatelja. Sulejman Veličanstveni ili Izgubljena čast čekaju jedni druge koji će prvi početi pa da u istom terminu udare i oni drugi. Svi nas žele dijeliti umjesto da dobiju i dobijemo i jedni i drugi. Izgleda da je i Kad lišće pada pri kraju kad najavljuju još jednu - Polja nade...

Eto, završile su i Olimpijske igre u Londonu tako da smo bar jedno vrijeme ljeta imali uzbuđenja, atraktivni program i zadovoljstvo za one koji vole plemenite sportove. Bravo za naše samozatajne sportaše i one malo manje takve, ipak smo u nekim stvarima najbolji na svijetu! Zapravo, oni su najbolji, a mi ponosno prisvajamo njihovu muku i talent sad kad su uspjeli...

Da, ovaj Mićo Dušanović je doista grozan, a što je najgore, osim što priča teške gluposti - ni ne zatvara usta. Kad sam gledala finale vaterpola, već mi je bilo i gorko/smiješno to deranje bezveze i na silu kad nije ni trebalo, a pri dodjeli sam njegovo “laprdanje” isključila u glavi kao neugodnu buku i gledala samo sliku. Nije ni čudo da mnogi sportske susrete gledaju isključena tona jer je tako lakše.

Branka Cokljat - arhiva

24.8.2012.

Turci dolaze!

17.8.2012.

Čime se zadovoljiti?

10.8.2012.

Panika i pakao

3.8.2012.

Za drukčiju televiziju

27.7.2012.

Što se sve nudi?

20.7.2012.

Kao gastropriče

13.7.2012.

Lijepe stvari koje nas vesele

6.7.2012.

Pomireni s ljetom

29.6.2012.

Reprizni nizovi

22.6.2012.

Turske priče