Kolumne
TV povećalo Piše: Branka Cokljat
Pomireni s ljetom
Datum objave: 6. srpnja, 2012.

Ne znam kako se te naše TV-kuće preko ljeta pomire sa slabijom gledanošću i uopće se ne trude. Pa ne ide se na kolektivni odmor! I zasigurno ne na dvomjesečni. Dakle, već je iz ovog uvoda očito da se baš i nema što gledati (ha,ha, ha, to je zaista novost!), a posebno mi nedostaje nešto lijepo u večernjem terminu. Ipak, nije mi žao što nisam odmah kapitulirala i počela pratiti ponuđene “Strasti Orijenta” nakon “Izgubljene časti” jer imam više slobode za šetnju po drugim programima, no šteta je što se nema puno za naći. Jedino je RTL za sada malo ozbiljnije shvatio ljetne potrebe gledatelja, pa ćemo navečer imati novije kriminalističke serije poslije “Kismeta”, “Hawai Five-O” nepretenciznu i zabavnu, a poslije toga meni je puno bolja “Odstrel” koju sam pratila na Fox Crimeu. U svoj toj bogatoj američkoj krim-ponudi zasigurno je bilo teško izvući za scenarij nešto malo drukčije, no oni su uspjeli u tome. Michael je špijun kojeg su se bez objašnjenja odrekli i prepustili neprijateljima, ostao je bez imovine, imena, prijatelja i život mu je stalno ugrožen. Vraća se u svoj “nefunkcionalni” privatni život s otkačenom majkom i još neobičnijom bivšom djevojkom i na kraju se počinje baviti nadmudrivanjem prevaranata. Uz to ide i priča o neprijateljima koja se razvija kroz sve epizode i sve je začinjeno povremeno duhovitim dijalozima i situacijama. Jedino je problem to što bi se serija trebala gledati redovito, nije baš svaka epizoda za sebe.

RTL ima solidnu ponudu i poslijepodne - “Poroci Miamia”, za penzionere popodnevne smjene koji se podsjećaju nekadašnjih “TV zvijezda”, a onda imamo izvrsnu tursku dramsku seriju “Ezel”.

Od ljetne ponude (koju kritiziramo) jako sam se razveselila na HTV 2 što su ponovno otkupili britansku “Dražesni pupoljci svibanjski”, legendarnu, kultnu i obožavanu, po meni s maestralnim scenarijem i likovima, a da ne spominjem atmosferu, kameru i predstavljanje idiličnog nostalgičnog svijeta punog ljubavi, ljepote i uživanja u životu. Ipak, i ljutim se na HTV 2 jer seriju nisu dovoljno reklamirali, pa dok sam navikla na ljetnu nestašicu i shvatila što se nudi, prve su mi dvije epizode, koje najviše volim, promakle! Hoćemo neke nedjeljne prijepodnevne reprize!

Ipak, kad sam u ponudi vidjela “Mućke”, “CSI”, “Bitange i princeze”, a na Novoj TV “Periferiju City” i “Zauvijek susjedi” te “Walker - teksaški rendžer”, sve mi je to kao svakoljetni dejavu, kao neka TV ljetna mora, klopka koja se stalno ponavlja paralelno s temperaturama oko 40 stupnjeva, nešto kao ljetna verzija onog zapravo lijepog filma “Beskrajni dan” (Bill Murray i Andie MacDowell).

Da, izgleda da je u nedjelju bila splitska kuhinja, tj. Splitski festival 2012. koji su ove godine, čini mi se, zapravo svi ignorirali (osim onih koji nisu smjeli zbog posla), posebice kad sam po medijima vidjela da im je glavna zvijezda bila - Ava Karabatić!!! Na kraju, činilo se da je bilo više nagrada od pjesama, a meni su te dalmatinske pjesme sve iste, a ovaj je put na red za nagradu došla omiljena klapa “Intrade” i Tomislav Bralić iako je na Festivalu zaista bilo puno poznatih estradnih imena - “Magazin”, Jelena Rozga, Giuliano, Petar Grašo, Goran Karan, Alka Vuica, Zorica Kondža, trio “Gušti”, čak i Đorđe (iliti sad po novom Đorđije Peruzović). Dakle, puna scena zvijezda estrade, šteta što ih je malo njih gledalo.

Branka Cokljat - arhiva

24.8.2012.

Turci dolaze!

17.8.2012.

Čime se zadovoljiti?

10.8.2012.

Panika i pakao

3.8.2012.

Za drukčiju televiziju

27.7.2012.

Što se sve nudi?

20.7.2012.

Kao gastropriče

13.7.2012.

Lijepe stvari koje nas vesele

6.7.2012.

Pomireni s ljetom

29.6.2012.

Reprizni nizovi

22.6.2012.

Turske priče