Osijek
UDRUGA SAMOHRANIH RODITELJA “NADA” POMAŽE NEPOTPUNIM OBITELJIMA I UPOZORAVA NA NERAZUMIJEVANJE GRADA, ŽUPANIJE I CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB

Samohrani roditelji u borbi za svoja prava prepušteni su sami sebi i obitelji
Objavljeno 9. siječnja, 2007.
Biti roditelj teško je i stresno, no biti samohrani roditelj još je teže, bez obzira na to je li on sam odlučio da će samostalno odgajati dijete ili je to bio prisiljen zbog smrti ili napuštanja bračnog partnera, ili, pak, zbog nekog drugog razloga. Samohrani roditelji susreću se s više problema i pitanja odjednom, no, uza sve novonastale probleme, samohrani roditelj, bio to otac ili majka, svakako treba naći način da se najbolje moguće skrbi o svojoj djeci.
U situaciji kada se samohrani roditelj osjeća bespomoćno, dobro je obratiti se nadležnom centru za socijalnu skrb ili nevladinim organizacijama kako bi se saznalo ima li dijete ili roditelj pravo na dodatnu pomoć, besplatno ljetovanje, besplatne školske knjige, upis u vrtić, a roditelj na besplatnu pravnu ili psihološku pomoć. U Osijeku djeluje Udruga samohranih roditelja “Nada”, čije su djelatnosti usmjerene upravo na pomoć samohranim roditeljima.
- Naša je udruga osnovana s ciljem pomoći samohranim roditeljima koji se nađu u potpuno novoj i nepoznatoj situaciji. Pomoć koju nastojimo pružiti zaista je raznolika, radi se o ostvarivanju raznih prava, dodjele besplatnih školskih knjiga ili pomoći oko prijepisa kuće. Mnogi samohrani roditelji zapravo i ne znaju kakva prava imaju, stoga nastojimo utvrditi i omogućiti ostvarenje tih prava - kaže Nada Marić, predsjednica Udruge samohranih roditelja “Nada”, te dodaje: “Uz postojeće probleme i općenito tešku situaciju zbog nerazumijevanja Grada i Županije, trudimo se pomoći koliko možemo i izboriti se za roditelje koji su došli k nama u potrazi za rješenjima i odgovorima na pitanja. Zauzimamo se i za izmjenu i dopunu Obiteljskog zakona, osnivanje fonda za isplatu alimentacije i besplatnu pravnu pomoć za roditelje.
Pojedini roditelji očekuju samo financijsku pomoć i često se dogodi da budu razočarani, no udruga 'Nada' nije humanitarna organizacija, već udruga koja se sama mora izboriti za sponzore. U svakom slučaju, samohrani će roditelj kod nas dobiti potrebne informacije i saznati koja prava ima, a mi ćemo se potruditi da ih i ostvari”.
Centar za socijalnu skrb ustanova je u kojoj pojedini samohrani roditelji mogu ostvariti svoja prava, ali vrlo se često susreću s problemima. Naime, Centar za socijalnu skrb ne može svima pružiti pomoć, što dodatno otežavaju i zakonski propisi koji određuju tko će ostvariti pomoć ili prava, a tko ne. Oni koji uspiju, najčešće su socijalno ugroženi i nezaposleni, no čim je roditelj zaposlen teže će moći ostvariti pravo na financijsku pomoć ili neki drugi oblik pomoći.

Autor: I.ŠIMIĆ



Jasna: Nitko nema sluha za samohrane roditelje
“Samohrana sam majka nekoliko godina, otkada mi je umro suprug. Iako imam jedno dijete, koje ide u školu, jako mi je teško spojiti kraj s krajem. Tražila sam pomoć u Centru za socijalnu skrb, gdje nisam ništa postigla i nemam nikakva prava zato što sam zaposlena, a suprug nije imao dovoljno godina radnog staža, stoga nemam pravo na temelju toga dobiti pomoć. Jedini mi je spas pomoć obitelji i rodbine, koji su mi potpora te mi pružaju i financijsku pomoć. Razmišljala sam obratiti se nekoj od udruga za samohrane roditelje, jer u našoj državi i Osijeku nitko nema previše razumijevanja za probleme i potrebe samohranih roditelja, pa ni za njihova prava”, tvrdi gospođa Jasna.
Najčitanije iz rubrike