Osijek
KOMUNALNO PODUZEĆE OPĆINE ERDUT OBILJEŽILO VELIKU OBLJETNICU

Čvorkovac već četvrt stoljeća
gradi komunalnu infrastrukturu
i uređuje naselja općine Erdut
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Komunalno poduzeće "Čvorkovac" jedno je od uspješnijih poduzeća takve djelatnosti u Hrvatskoj koje samostalno gospodari otpadom, vodi brigu o komunalnoj infrastrukturi i urednosti naselja već punih 25 godina. Ova je obljetnica i prigodno proslavljena na svečanosti na kojoj je direktorica Anđelka Tomašević podsjetila na početak i 1999. godinu, kada su imali dvanaest zaposlenih i jedno vozilo, a sada u "komunali" radi 43 radnika i imaju zavidan vozni park.

- Od malog smo se komunalnog poduzeća razvili u tvrtku koja je zamašnjak poslovanja naše općine. Četrdeset tri obitelji, sve iz naše općine, žive od našeg komunalnog poduzeća koje odlično odrađuje usluge od odvoza komunalnog otpada, brige i raspolaganja tim otpadom, dimnjačarske službe, brige o zelenim površinama, nerazvrstanim cestama, grobljima do bavljenja manjim i većim građevinskim radovima i sl. Već ove godine osmislili smo sedam projekata koji su bili usmjereni prema našim izvorima financiranja, a svi su vezani uz manju infrastrukturu na teritoriju naše općine i uz živote naših građana – kaže direktorica Anđelka Tomašević.

Na početcima Komunalnog poduzeća Čvorkovac valjalo je mnogo toga pokrenuti, a ništa nije bilo lako, ni dimnjačarsku službu ni službu raspolaganja otpadom. Čvorkovac je 2014. godine razdvojen na dva poduzeća, s istim administrativnim radnicima i jednom osobom koja je bila na čelu obaju poduzeća, što je također bio težak posao. Četiri godine poslije poduzeće Čvorkovac – vodne usluge predano je Vodovod-Osijeku.

- Nakon toga jačali smo komunalno poduzeće kako bismo mogli opstati u takvim izmijenjenim okolnostima. Naravno, razvoj vodoopskrbe, a za nekoliko mjeseci i početak projekata vezanih uz kanalizaciju i odvodnju oborinskih voda ne bi mogli doći u obzir da su ostali unutar Čvorkovca - pojasnila je Tomašević.

Čvorkovac inače surađuje i s ustanovama i udrugama s područja općine među kojima su Kulturno-znanstveni centar Milutin Milanković i Ministarstvo kulture na projektima vezanim uz izuzetni povijesni lokalitet Erdutske kule, te s vrtićem, osnovnom i srednjom školom…

- S učenicima provodimo veliki broj radionica vezanih uz zaštitu prirode. Ponosni smo na sve što smo do sada radili, ali mi kao zaposlenici vjerujemo da prostora za napredak i poboljšanja još ima. Intenzivno ćemo raditi na edukaciji građana oko razvrstavanja otpada jer će nam smanjenje troškova na tom području omogućiti da se još bolje opremimo te uspješnije obavljamo i druge usluge - najavljuje Tomašević.

D. Pejić
Možda ste propustili...

ZAJEDNICA MOLITVA I RIJEČ - PODRUČNA ZAJEDNICA OSIJEK

Trodnevni seminar nove evangelizacije

REAKCIJE RAVNATELJA, UČITELJA I RODITELJA

Grad za novu demografsku mjeru dobio - čistu peticu

Najčitanije iz rubrike