TvObzor
ROMANTIČNA DRAMA “IZAZIVAČI” STIGLA U KINA DILJEM HRVATSKE

Ljubavni trokut u svijetu profesionalnog sporta
Objavljeno 3. svibnja, 2024.
Zendaya tumači Tashi, tenisačicu kojoj je karijera okončana ozljedom te postaje trenerica svojem suprugu Artu

Zendaya se nalazi u središtu ljubavnog trokuta kao bivša teniska zvijezda kojoj je karijera sve, a svoje snove nastoji ostvariti preko drugih osoba u svom životu.



Tashi, nekoć budućnost tenisa, trenirala je svog supruga Arta za uspjeh na Grand Slam turnirima. Kako bi ga izvukla iz niza poraza, tjera ga da igra na turniru niže razine, tzv. Challengeru, gdje će se suočiti s Patrickom, poraženim rivalom s kojim oboje imaju kompliciranu povijest.

Luca Guadagnino uvijek je u svojim filmovima uspijevao maksimalno približiti svoje likove publici i poistovjetiti ju s dramom na velikom ekranu. Redatelj najpoznatiji po “Skrivenoj ljubavi” (2017.) postupno i s velikom sigurnošću uvlači gledatelje u radnju kao da su oni sami ondje, a samim time počinju suosjećati s njihovim protagonistima. U najnovijem uratku talijanskog redatelja, romantičnoj drami “Izazivači” (“Challengers”), koja je stigla u kina diljem Hrvatske, likovi koje bi se inače moglo nazvati osobama upitnog morala bivaju shvaćeni, kao i njihovi postupci. Baš zbog tog razloga ne može im se brzopleto suditi zbog njihovih odluka.

Jedna od najvećih mladih zvijezda današnjice, 27-godišnja Zendaya predvodi romantičnu dramu smještenu u svijet profesionalnog tenisa, gdje tumači Tashi, tenisačicu kojoj je karijera okončana ozljedom te postaje trenerica svojem suprugu Artu. U ljubavnom trokutu nalaze se Tashi te dva najbolja prijatelja Art i Patrick, čije rivalstvo u borbi za njezinom naklonošću prelazi i na sportski teren. Svatko od njih ima vlastite motive i želje koje želi ostvariti, tako da se naklonost gledatelja prema likovima mijenja kako film odmiče te se otkrivaju tajne i stvarni ulozi. U ulozi Arta je Mike Faist, Patricka utjelovljuje Josh O’Connor, a u ostalim ulogama su Bryan Doo, Nada Despotovich, A. J. Lister, Hailey Gates, Jake Jensen i Darnell Appling.

Tenis je sport koji je slabo zastupljen u filmskom svijetu, no scenarist “Izazivača” Justin Kuritzkes odlučio se upravo na njega nakon pogledanog (ne)slavnog meča popraćenog prepirkama iz 2018., gdje je Naomi Osaka pobijedila veliku Serenu Williams.

Shvatio je tada kolika se drama može odvijati prije, tijekom i nakon događaja, te je postao opsjednut tenisom i Challenger mečevima, niskobudžetnim eventima koji bi natjecateljima mogli pomoći da se kvalificiraju za najvišu razinu natjecanja. D. Miklić
Možda ste propustili...