Regija
OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu
Objavljeno 11. travnja, 2024.
VILJEVO - Projekt Srijemskog kulturnog centra Općina Viljevo prijavila je na poziv ‘‘Obnova javne kulturne infrastrukture‘‘ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Vrijednost ulaganja procjenjuje se na gotovo 1,5 milijuna eura, a traži se 85-postotno sufinanciranje.

Centar je planiran u društvenom domu u selu Ivanovu, koji bi se rekonstruirao i prilagodio za potrebne sadržaje.

- U budućem Srijemskom kulturnom centru bila bi multifunkcionalna dvorana za potrebe lokalne zajednice kao što su druženja, skupovi i razne proslave, dva ureda za potrebe udruga, kuhinja, sanitarni čvorovi, spremišta i kotlovnica. Centar će biti opremljen svim potrebnim namještajem te suvremenom opremom - pojasnio je načelnik Općine Viljevo Dominik Knežević.


Centar će imati i izložbeni prostor za umjetnička društva, kulturne udruge i pojedince u kojem će moći prezentirati kulturnu baštinu i tradiciju Hrvata doseljenih iz Srijema tijekom Domovinskog rata u naselja na područje Općine Viljevo. Naime, viljevačka naselja naselili su protjerani Hrvati iz Srijema, posebice iz naselja šidske općine, iz Vašice, Morovića, Kukujevaca, Gibarca i Sota.

U Ivanovu, nekadašnjem Gložđu, prije Domovinskog rata živjeli su većinom Srbi, a nakon njihova odlaska u selo su se doselili Hrvati uglavnom iz Vašice, Morovića i Kukujevaca. U naselju je, uz potporu Općine Vijevo, Osječko-baranjske županije i brojnih donatora, 2005. godine sagrađena katolička crkva, koja je na preporuku vjernika izbjeglih iz Vašice, posvećena srijemskim mučenicima, čiji je blagdan i crkveni god u Ivanovu.

Filijalna crkva srijemskih mučenika pripada Župnoj crkvi sv. Andrije u Viljevu, koja ima još filijale u Blanju, Bockovcu, Kapelni, Krunoslavlju i Cretu Viljevskom. Viljevačka župa inače nije velika, ni prostorno ni po broju vjernika, jer u spomenutim seoskim naseljima živi malo stanovnika. U Ivanovu živi oko 250 stanovnika u 80 obitelji, a u Blanju je 12 obitelji. U Bockovcu i Krunoslavlju živi 15 obitelji, u Cretu Viljevskom 20, a u Kapelni 40. S. Fridl
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

NA ČELU DRUŠTVA OSTAJE MIROSLAV ŠIMIĆ

HKD Lisinski ove godine obilježava 135. obljetnicu

Najčitanije iz rubrike