Regija
OPĆINA ANDRIJAŠEVCI

Na prvom GastRo A najbolja
kulenova seka i kobasica
PG Janko Čuha iz Soljana
Objavljeno 28. travnja, 2024.

U ugodnom ambijentu Stare škole u Andrijaševcima održana je manifestacija pod nazivom GastRo A, natjecateljski susret proizvođača kobasice i kulenove seke, prvi takav u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a sve sa ciljem promocije ove dvije slavonske delicije uz dodatak šparoge, kraljice povrća i kraljice proljeća po kojima su Andrijaševci poznati.

- Meni je srce stvarno na mjestu jer smo dobili jednu prekrasnu manifestaciju koja će pridonijeti brendiranju proizvoda naših domaćih proizvođača. Zahvaljujem svima koji su donijeli uzorke na ocjenjivanje i nadam se da će biti zadovoljni ocjenama. Nastojat ćemo da ova manifestacija postane tradicionalna jer i naši proizvođači i ova publika to zaslužuju, zadovoljan je načelnik Općine Andrijaševci Ante Rajković. Dodaje kako manifestaciju organizira Općina Andrijaševci, uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, Agro-klastera d.o.o. i Turističke zajednice VSŽ, te u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Udrugom kuhara Vukovarsko-srijemske županije kao i Udrugom žena „Žena“ Rokovci-Andrijaševci.

Poseban gost na gastro svečanosti u Andrijaševcima bio je i popularni hrvatski chef  Tomislav Špiček.

- Ovdje se mogu kušati kvalitetni i dobri proizvodi i uvijek dižem palac gore za ovakve manifestacije. Mi smo u Hrvatskoj bogati izvrsnom hranom i trebamo držati do tradicionalnih jela, ali ih moramo malo osvježavati. U svakom slučaju imamo iznimno kvalitetne i dobre namirnice, ocjenjuje Tomislav Špiček.

Zadovoljan je i župan Damir Dekanić, stanovnik ove općine i nekadašnji načelnik i misli kako je manifestacija GastRo A pravi put kada je riječ o proizvodnji i promociji kobasice i kulenove seke.

- Maksimalno smo se potrudili, u skladu s našim razvojnim programima u poljoprivredi i u turizmu. Pozivamo i druge da se povedu za primjerom Općine Andrijaševci. Želimo brendirati naše proizvode, želimo im dati prepoznatljivu markicu i time bolju izlaznost na tržište i bolju cijenu na tržištu. Želimo legalizirati onu proizvodnju koju evidentno imamo u našim mjestima i što prije izaći iz ove krize koju je prouzročila Afrička svinjska kuga. Uvjeren sam da je ova manifestacija u svemu tome jako važna kao jedan od načina promocije, a kada vidim sve ove okupljene ljude, domaće i goste, mislim da smo u tome i uspjeli – rekao je župan Dekanić.

Na prvi GastRo A u Andrijaševcima na ocjenjivanje je stiglo ukupno 49 uzoraka, 24 uzorka kobasice i 25 uzoraka kulenove seke.

Šampioni u obje kategorije dolaze iz PG Janko Čuha iz Soljana s 90,04 bodova za kobasicu i 91,66 bodova za kulenovu seku.

U kategoriji kobasica dodijeljene su 4 zlatne, 13 srebrnih i 4 brončane medalje te dvije zahvalnice za sudjelovanje.

U kategoriji kulenova seka dodijeljeno je 8 zlatnih, 13 srebrnih te 3 brončane medalje.

- Ova manifestacija ima osnove da postane nešto veće. Ovdje su jako dobri i marljivi ljudi, ljudi koji znaju kako napraviti dobar proizvod. Danas smo imali priliku kušati 24 kobasice i 25 kulenovih seka. Vrlo često su to bili uzorci u obje kategorije od istih gospodarstava, a ono što smo mogli vidjeti je da proizvođači koji znaju napraviti jedan proizvod, znaju napraviti i drugi proizvod jako dobro. Oni su pokazali kako znaju napraviti kvalitetne proizvode i lijepo ih prezentirati i pokazati onaj pravi slavonski duh – rekao je voditelj ocjenjivačkog suda izv. prof. dr. sc. Ivica Kos sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

M.Flego

Možda ste propustili...

SVIBANJ - MJESEC ZAŠTITE OD POŽARA

U DVD-u Đakovo dan otvorenih vrata

NAJAVLJENA NAŠIČKA VITEŠKA PRIČA

Povratak u doba dama, templara, dvorjana...

Najčitanije iz rubrike