Regija
U OPĆINI KOŠKA NOVI REALIZIRANI PROJEKT

Nastava u dvije smjene - “pospremljena” u povijest
Objavljeno 9. travnja, 2024.
Stvaranje uvjeta trajalo je dvije godine, Općina uložila više od 300.000 eura
KOŠKA



Svi učenici Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić iz Koške od ovih proljetnih praznika krenuli su u jednosmjensku nastavu.

Prepoznajući potrebe roditelja i učenika, a u skladu s intencijom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Općina Koška odlučila se realizirati projekt provođenja jednosmjenske nastave u toj matičnoj školi.

- Dosad se zbog nedostatka prostornog kapaciteta provodila dvosmjenska nastava. Otkupili smo poslovni prostor neposredno uz školsku zgradu, koji je bio u iznimno lošem stanju, rekonstruirali ga, uredili i opremili, a sve kako bismo omogućili realizaciju ovog projekta. Cijeli taj proces, od rađanja ideje i rekonstrukcije do dobivanja suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja te zaključno potpune realizacije, trajao je oko dvije godine, a u njega je uloženo više od tristo tisuća eura vlastitih sredstava. Za ove i sve buduće učenike pohađanje nastave u dvije smjene odlazi u povijest - izvijestio je Zoran Kovačević, načelnik Općine Koška.

On je u ponedjeljak, uz Hrvoja Štefaneca, ravnatelja škole, bio domaćin prigodnom otvorenju, kojemu je nazočio i Mato Lukić, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana, jer je u suradnji sa Županijom prostor opremljen suvremenom didaktičkom opremom.

Kako to sve funkcionira uvjerio se župan, zbog čega je nakratko prekinuta nastava hrvatskoga jezika u četvrtom razredu.

- Prije svega zahvaljemo Općini jer su se odvažili ući u ovaj projekt, u koji smo se priključili opremanjem. Oprema je, kažu, vrhunska i time smo dobili puno toga. No možda najvažnije, a to smo čuli iz razgovora s nastavnicima i učenicima, sada popodneveni sati ostaju rezervirani za obitelj i ostale aktivnosti - ne skriva zadovoljstvo župan.

Miranda Glavaš Kul, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, izvijestila je kako su od 53 osnovne škole kojima je osnivač Županija 22 u jednosmjenskoj nastavi.

- Za koji dan potpisat ćemo posljednjih šest ugovora za projektiranje kako bi do 2027. godine bili spremni za prelazak na jednosmjensku nastavu svih naših škola - izvijestila je pročelnica.

Ravnatelj Štefanec dodao je da će u idućoj školskoj godini biti veći broj učenika koji će krenuti u prvi razred nego onih koji će iz škole izići u sustav srednjoškolskog obrazovanja.

Općina Koška već niz godina brine o potrebama učenika omogućujući im besplatne udžbenike i ostale radne materijale, školski pribor, besplatne obroke, odlazak na ekskurzije, a svake godine najboljim učenicima iz svakog razrednog odjeljenja u povodu Dana općine, blagdana sv. Petra i Pavla, dodjeljuje se novčana nagrada.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike