Regija
HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez
predstavnika u Saboru
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Prije 4 godine HDZ je u Županji ostvario bolji rezultat, bio je na vlasti i ujedinjen, početkom 2021. dolazi do raskola
ŽUPANJA



Ni u novom, 11. sazivu Hrvatskog sabora, kao ni u prethodnome, neće biti zastupnika iz županjske Posavine, a rezultati prošlotjednih izbora pokazali su da je HDZ na tome području i dalje vodeća politička opcija. U Županji, gdje je svoju građansku dužnost ispunilo 50,45 posto birača, lista HDZ-a, na kojoj također nije bilo kandidata iz županjskog kraja, dobila je 37,67 posto glasova (1806). Listu SDP-a i koalicijskih partnera izabralo je 24,42 posto birača (1171), DP-a i partnera 19,06 posto (914 glasova), a Mosta 8,32 posto (399). U odnosu prema 2020. godini, HDZ je ostvario lošiji rezultat, dok blagi rast potpore bilježe SDP i Domovinski pokret.

Predsjednik županjskog HDZ-a Pavo Lucić zadovoljan je i ističe da rezultati pokazuju da je HDZ u Županji i dalje najjača opcija i da dalje uživa povjerenje najvećeg broja građana. Podsjeća da su parlamentarni izbori 2020. u Županji održani u potpuno drukčijim okolnostima, HDZ je tada bio na vlasti i ujedinjen. U ožujku 2021., uoči posljednjih lokalnih izbora, podsjećamo, došlo je do velikog raskola unutar županjskog HDZ-a. Novoizabrani predsjednik GO HDZ-a Županje Damir Juzbašić, koji je obnašao dužnost čelnog čovjeka Ravnateljstva za robne zalihe RH, a bio je i pomoćnik ministra gospodarstva, napustio je stranku zbog neslaganja sa županijskim HDZ-om. S njim je otišlo i troje potpredsjednika gradskog HDZ-a, a stranku je napustilo još 30-ak članova. Tada je ustvrdio kako je HDZ dio njegova identiteta, svjetonazora i odrastanja, ali se nije mogao pomiriti s činjenicom da je, nakon što je premoćno pobijedio na unutarstranačkim izborima, županijsko vodstvo stranke stalo na stranu poraženog kandidata, tada aktualnog gradonačelnika Županje Davora Miličevića. Juzbašić je predstavio nezavisnu kandidaturu za gradonačelnika, poručivši kako mu je Županja "draža od bilo koje fotelje" i pobijedio. Županjski je HDZ u listopadu 2021. preuzeo Pavo Lucić. Kazao nam je tada da je dobio čast biti predsjednik, ali istovremeno i vrlo izazovan zadatak: ujediniti i konsolidirati stranku i vratiti snagu HDZ-a u Županji. Koliko je u tome uspio, najbolje će pokazati sljedeći lokalni izbori.

Što će tiče rezultata u općinama u županjskoj Posavini, Rijeke pravde prednjače u Babinoj Gredi i Cerni. Podržalo ih je 44,17 posto babogredskih birača, a među kandidatima je bio i njihov načelnik Josip Krnić. S 14. se mjesta na listi za ulazak u Sabor pokušao izboriti preferencijalnim glasovima. A načelnik Cerne, mladi HSS-ovac Josip Štorek, bio je na visokom četvrtom mjestu, i ta je lista ondje dobila 40,54 posto glasova.

U Štitaru su jednak broj glasova dobile liste DP-a i HDZ-a, po 27,91 posto, dok su za 0,57 posto manje glasova dobile Rijeke pravde.

Marija Lešić Omerović
JUZBAŠIĆ BEZ KOMENTARA O ŠPEKULACIJAMA
Nakon nedavne promjene na čelu županijskog HDZ-a, za čijeg je v. d. predsjednika izabran vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je u posljednje vrijeme čest i rado viđen gost u Županji i s kojim gradonačelnik Damir Juzbašić jako dobro surađuje, a u dobrim je odnosima i s drugim visokopozicioniranim dužnosnicima, bivšim stranačkim kolegama, špekulira se o njegovu povratku u redove HDZ-a. Na upit je li ta opcija moguća i razmišlja li o ponovnom oblačenju stranačkog dresa, Juzbašić nam je kratko odgovorio: “Nemam komentara. To je sve.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike