Regija
IMA NAJBOLJE VINO SLATINSKOG VINOGORJA

Mirko Lukač: Vino se mora osluškivati
Objavljeno 9. travnja, 2024.
SLATINA



Graševina obitelji Lukač proglašena je najboljim vinom na 28. izložbi vina slatinskog vinogorja. Riječ je o vinima roda 2023. godine, koju su obilježile vremenske neprilike, učestale kiše i nagle promjene vremena, što se negativno odrazilo na količinu proizvedenoga grožđa.



– Vinogradarstvom se bavim više od 40 godina. Na Bakićkom brdu u Slatini imam obiteljski vinograd s 550 čokota. Vino ne proizvodim za tržište, nego za obitelj, rodbinu i prijatelje, a na izložbama vina sudjelujem od prve godine održavanja. Sjećam se da smo prvih godina donosili vino u plastičnim bocama bez etiketa, a danas je to nešto sasvim drukčije. Imamo lijepe staklene boce i etikete, a i sadržaj je bolji. Sve je uznapredovalo zahvaljujući upravo edukacijama koje imamo kroz našu Udrugu vinogradara i vinara Slatinsko vinogorje. I dosad sam u nekoliko navrata osvajao zlatne plakete, ali ove je godine moja graševina proglašena najboljom – kaže vinogradar i vinar Mirko Lukač, koji je i dopredsjednik udruge.



Od uglavnom dviju sorti grožđa koje uzgaja, graševine i frankovke, graševina je zastupljenija, ali ima i nešto starijih sorti, plemenku i slankamenku.



– Bavljenje vinogradarstvom i proizvodnjom vina moj je hobi, a meni i mojoj obitelji i veliko zadovoljstvo, jer uz određene radne aktivnosti uživamo u prirodi, na svježem zraku. Premda još uvijek ima dosta zapuštenih vinograda, nekako vidim da će to sutra biti razvijenije turističko područje jer je sve više mladih ljudi koji imaju ideja, pa možemo očekivati da će, osim vinograda i voćnjaka, biti i drugih sadržaja. Naime, posljednjih godina ipak dolazi do promjena, infrastruktura će dovesti do značajnog poboljšanja u vinogradarstvu jer kroz dosta vinograda prolaze ceste, tu je električna energija, a uskoro očekujemo i gradsku vodu - optimističan je Mirko Lukač.



Osvajati zlatne plakete za kvalitetno vino, a osobito proizvesti najbolje vino jednog vinogorja, sigurno nije jednostavno. Mirko Lukač siguran je da je tome pridonijela prava posvećenost vinarstvu i primjena iskustava tradicionalnog načina proizvodnje prilagođenog svemu onome što čuje na edukacijama.



– U vinogradu morate biti prisutni svaki dan, ali kasnije i u podrumu isto tako. Vino se mora osluškivati, a osobito treba paziti na maceraciju, što znači da je važno iskustvo, ali i potrebno znanje – kaže Lukač i dodaje da sve to vjerojatno ne bi uspio, unatoč velikom entuzijazmu, da nije supruge Jadranke.



– Ona mi vrlo mnogo pomaže, razumije se i u vinogradarstvo i u podrumarstvo, jer i njena mama i njena baka bile su vinogradarke, i to je obiteljska tradicija koja je održana do danas. Petar Žarković
Možda ste propustili...

NA DEPONIJU U ŽUPANJI U 2023.

Stara ciglana: odložene su 17.704 tone otpada

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike