Regija
NA DEPONIJU U ŽUPANJI U 2023.

Stara ciglana: odložene
su 17.704 tone otpada
Objavljeno 29. travnja, 2024.
U gradu prikupljeno 3937 tona, na županjskom odlagalištu privremeno se zbrinjava i otpad iz drugih gradova i općina
ŽUPANJA



Na području Županje u prošloj je godini prikupljeno 3937 tona otpada, ukupno 22 vrste, a s 2613 tona prednjači miješani komunalni otpad. Gospodarenje otpadom glavna je djelatnost tvrtke Čistoća Županja, a u gradu je približno 4200 korisnika te javne usluge. Osigurani su im svi potrebni spremnici za razvrstavanje otpada na kućnom pragu, omogućeno je zbrinjavanje reciklabilnog otpada u reciklažnom dvorištu, gdje se može predati ukupno 48 vrsta opasnog i neopasnog otpada, a na raspolaganju su im i mobilne jedinice reciklažnog dvorišta. Tu je i zbrinjavanje animalnog otpada u zimskom periodu, kao i otkup ambalaže koja je u sustavu povratne naknade. Od 2018. godine uvedeno je elektronsko evidentiranje pražnjenja spremnika preko čipova.

Ustrojeni sustav u Županji jako dobro funkcionira i daje rezultate, a upravo je vlastito odlagalište jedna od važnih pretpostavki za uspješno obavljanje te djelatnosti. Mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj muku muče sa zbrinjavanjem golemih količina otpada, a taj se problem danas jako teško rješava i na razini države. To se pokazalo i prije godinu dana, kada su se nakon zatvaranja vukovarskog odlagališta mnoge lokalne jedinice našle u velikom problemu. U svibnju prošle godine zbog nedostatka kapaciteta, podsjećamo, Petrovačka dola nastavila je primati samo otpad s vukovarskog područja, pa su se gradovi Vinkovci, Otok, Ilok, kao i drugi korisnici našli u nezavidnoj situaciji. Privremeno su rješenje pronašli u Županji, čije je odlagalište Stara ciglana, uz Petrovačku dolu, jedino u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Županjci su im izišli u susret jer riječ je, pojasnio je direktor Čistoće Ante Klanac, o količinama koje županjsko odlagalište može bez problema podnijeti. Ondje se privremeno deponira i dio komunalnog otpada iz ukupno 50-ak lokalnih jedinica i lani su, stoji u izvješću za 2023. godinu, na Staroj ciglani odložene ukupno 17.704 tone neopasnog biorazgradivog otpada, od čega je približno 14.500 tona miješani komunalni otpad. Za svaku tonu otpada Čistoća Županja naplaćuje 70 eura, a dodatnih 20 posto toga iznosa korisnici plaćaju Gradu Županji kao naknadu za korištenje odlagališta - ukupno 84 eura plus PDV. Dodatni prihodi omogućili su zadržavanje postojeće cijene usluge odvoza otpada koju plaćaju Županjci, a ona je među najnižima u Hrvatskoj. Trenutačni režim dovoza otpada na županjsko odlagalište trajat će do 1. srpnja, do kada će se broj kamiona i količine otpada osjetno smanjiti. Čistoća će početi otkazivati ugovore i s 1. siječnja 2025. u Županji se više neće zbrinjavati otpad iz drugih lokalnih jedinica koje su ga počele dovoziti nakon privremenog zatvaranja vukovarskog odlagališta.

Režim se na županjskom odlagalištu tada vraća na stare postavke.

Marija Lešić Omerović
NAKNADA ZA ŽIVOT U BLIZINI ODLAGALIŠTA
Gradsko vijeće donijet će odluku o kriterijima, mjerilima i načinu određivanja naknade zbog blizine odlagališta komunalnog otpada Stara ciglana i umanjenja kakvoće življenja. Iako nema tu obvezu, jer prema zakonu pravo na isplatu imaju samo kuće koje su već postojale u trenutku gradnje odlagališta i nalaze se u krugu od 500 metara, što u Županji nije slučaj, u Gradu su u dogovoru s tvrtkom Čistoća odlučili izići u susret građanima. Za približno 250 kućanstava koja žive u blizini odlagališta isplatit će po 250 eura kao svojevrsna odšteta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike