Regija
KRENULA JE GRADNJA

Centar za starije bit će dom i oaza za 73 korisnika
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Investicija je vrijedna približno 5,8 milijuna eura. Centar će biti završen za 18 mjeseci

U najmlađoj općini u Hrvatskoj, Voćinu, brinu za sve, i za mlade i za starije. Imaju dva vrtića, a za 18 mjeseci imat će i Centar za starije osobe. Naime, među 18 centara za starije osobe koji će se graditi diljem Hrvatske i ovaj je u Voćinu. Počeli su radovi, otvorili su ih potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš i načelnik Općine Voćin Predrag Filić. U Centru, koji će biti završen za 18 mjeseci, smještaj će pronaći 73 korisnika starije životne dobi. Projekt, čija će ukupna vrijednost nakon dvije faze biti oko 5,8 milijuna eura, prijavljen je u partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom i VIDRA-om, za što je dobiveno nepovratnih 3.981.849,13 eura za izgradnju i opremanje u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026.



Veliki ponos hvalevrijednim projektom izgradnje Centra za starije i nemoćne osobe u Voćinu iskazao je načelnik Predrag Filić.

– Taj dugotrajni i zahtjevni projekt zahtijevao je mnogo financijskih sredstava, truda i rada, a u budućnosti će zahtijevati još više angažmana nas kao nositelja općinske vlasti. Promišljajući sa svojim suradnicima što bi bilo tržišno opravdano i društveno korisno, godinama smo tražili način kako projekt realizirati. Voćin kao najmlađa općina u Hrvatskoj postoji upravo zbog naših majki. Na tome je i bio fokus našeg promišljanja. Ovim projektom bit će zadovoljeno nekoliko bitnih stvari: briga o našim najstarijima, obogatit ćemo društveni život naših umirovljenika, zaposliti velik broj naših žena i majki koje će ovdje zarađivati za kruh, zbog čega je ovaj projekt i nastao – istaknuo je Filić.

– Čestitam svim mještanima i načelniku Predragu Filiću na ovako velikim postignućima na području Općine Voćin. Općina Voćin je najmlađa općina u Hrvatskoj, ali i općina koja ne vodi brigu samo o mladima, nego i ona koja prije svega, zahvaljujući i ovim projektima, vodi brigu o starijima. Ovo je poseban dan za cijelu Virovitičko-podravsku županiju, temeljni kamen za Centar koji će služiti i kao dom i kao oaza za starije sugrađane, ovo je mjesto gdje će njihove potrebe i interesi biti u prvom planu. Upravo na ovaj način pokazujemo brigu o našim najstarijim sugrađanima, onima koji su po mnogočemu temelj naše zajednice i zaslužuju imati sigurno i poticajno okruženje u kojem će moći provoditi svoje vrijeme – rekao je župan Andrović i zahvalio svima koji su pridonijeli u realizaciji ovog projekta.
Svi su planirani projekti i realizirani
Čestitkama se pridružio i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić.

– Danas gradimo novu budućnost, a Centar za starije i nemoćne osobe upravo je jedan od njih. Ono što zasigurno mogu reći jest da je Virovitičko-podravska vrlo aktivna županija na čelu sa županom Androvićem, koji sve planirane projekte na kraju realizira i implementira. To ne bi bilo moguće bez velikog truda i volje da se ovo sve ostvari krenuvši od inicijative načelnika Predraga Filića i njegove želje da se ovdje nešto gradi. Vlada Republike Hrvatske spremna je pomoći u razvoju svakog dijela Hrvatske i sigurno će se nastaviti dalje raditi u smjeru koji je jasan i definiran, a to je razvoj istoka Slavonije kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Voćin ima ogroman potencijal. Nevjerojatna je ljepota prirode koju ima, tako da je i turizam svakako budućnost i ovog mjesta i velika poluga za dodatni razvoj Virovitičko-podravske županije – zaključio je Anušić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike