Regija
28. IZLOŽBA VINA SLATINSKOGA KRAJA

Sedam vina i šest rakija
osvojilo zlatne plakete
Objavljeno 7. travnja, 2024.
SLATINA - Na 28. izložbi vina slatinskoga kraja, koju je organizirala Udruga vinogradara i vinara Slatinsko vinogorje u suradnji s Turističkom zajednicom Slatine, pet vina dobilo je priznanja, tri su nagrađena brončanom plaketom, 11 vina nagrađeno je srebrnom plaketom, a sedam vina osvojilo je najviše priznanje, zlatnu plaketu. Najbolje ocijenjeno vino graševina je obitelji Lukač. Zlatna vina još su graševina obitelji Križetić, neoplanta i cuvee Josipa Doležala, graševina Dražena Kokorića, graševina Marina Kokorića i rose obitelji Bosak. Na ocjenjivanju je bilo i sedam uzoraka rakije, jedna je osvojila srebrnu, a preostalih šest zlatnu plaketu. Najuspješniji je bio Zvonimir Perković, čije su tri rakije (šljivovica, viljamovka i rakija od kajsije) osvojile zlatne plakete, a zlatne šljivovice imali su još Davor Orban, Franjo Rogina i Branko Janković.



Predsjednik udruge organizatora izložbe Josip Doležal prošlu je godinu ocijenio posebno teškom za sve vinogradare. Enologinja Ivana Nemet, ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica, s 15-godišnjim iskustvom rada u proizvodnji vina i ove je godine bila predsjednica ocjenjivačke komisije, u kojoj su bile i Rajka Maravić i Antonija Hanižjar. “Mnogo vremenskih neprilika, bolesti i čak 60 posto smanjenja prinosa rezultiralo je i manjim brojem uzoraka za ovu izložbu, ali ove godine sa zlatima se uopće nismo ‘borili’ jer prilikom kušanja odmah smo nedvojbeno prepoznali što je zlatno. Teže je bilo odrediti kategoriju ostalim vinima kako bismo nagradili trud njihovih proizvođača u smislu tehnološki dobro odrađenog posla. Posebno sam ponosna na ova zlata, Mirko Lukač napravio je najbolje vino otkad ja pratim vina iz njegova podruma, obitelji Križetić i Bosak svake godine daju nam izvrsna vina, zlata braće Kokorić rezultat su njihova nadmetanja i uspješne primjene naših savjeta, a vrlo uspješan je i predsjednik udruge Josip Doležal”, kazala je enologinja Nemet.



Paletom svojih sireva predstavila se Anita Bosak iz Čađavice, a suhomesnate proizvode slatinske Mesoprerade predstavila je Ana Doner. P.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike