Osijek
FOTOPRIČA S GRADILIŠTA U NEMETINU

Izgradnja velike Jabilove tvornice dobro napreduje
Objavljeno 16. ožujka, 2024.
Prema prethodnim najavama, dovršetak gradnje planiran je za srpanj 2024. godine

Od početka djelovanja na našem području tvrtka Jabil, koja na prostoru Poduzetničke zone Nemetin gradi svoju tvornicu, odnosno Centar izvrsnosti za proizvodnju, odlučila se za samozatajan pristup, javno je najavljena tek namjera zapošljavanja 1500 djelatnika. To je, međutim, njezino pravo i u skladu je s politikom ove međunarodne kompanije. No prema dostupnim fotografijama, realizacija proizvodnog kompleksa dobro napreduje.



Pogon na 48.000 m²


U kolovozu prošle godine iz Jabila su službeno objavili početak radova - na zemljištu ukupne površine 169.671 četvorni metar bit će sagrađen suvremeni pogon površine 48.000 četvornih metara, koji će Jabilovim korisnicima isporučivati sveobuhvatna proizvodna rješenja.

- Osječki će centar uključivati proizvodni pogon, skladišni prostor, napredne servisno-tehničke sadržaje, urede i druge sadržaje nužne za svakodnevan rad. Dovršetak je gradnje centra planiran za srpanj 2024. godine - izvijestili su tada iz Jabila.

Osječki su mediji potom, u studenome, u pratnji (tadašnjeg) župana Ivana Anušić i gradonačelnika Ivana Radića, imali priliku vidjeti kako napreduje prva faza radova. Tada su se zahuktali radovi na dovršetku monolitne armirano-betonske konstrukcije.

- Usporedno s njom izvodimo montažnu konstrukciju i fasaderske te krovopokrivačke radove, a u tijeku su i radovi na prometnim površinama - izvijestio je Josip Špoljarić, nadzorni inženjer gradilišta.

Zanimljivo je kako ove građevinske radove ne izvodi tvrtka Jabil, nego njihov partner, tvrtka Log Expert Five. Kako se može iščitati iz njihova naziva (Five), ovo je peti projekt koji rade za Jabil. Također, oni su kupci zemljišta na kojemu se gradi tvornica, za nepunih 17 hektara površine ponudili su 5,37 milijuna eura.

- To je najveća postignuta cijena za zemljište koje je Grad Osijek dosad prodao - izvijestio je o tome svojevremeno novinare gradonačelnik Radić.

Ima li smo u Glasu Slavonije, istina, priliku upoznati prvu zaposlenu osobu buduće osječke tvornice. To je Daniela Džidara i bit će odgovorna za - upravljanje kvalitetom. Njezina su prva iskustva pokazivala kako u Jabilu naročito njeguju timski rad.

- Ovdje su beskrajne mogućnosti za osobni i profesionalni razvoj, jer Jabil jednostavno prepoznaje svoje ljude kao jednu od najvažnijih vrijednosti - rekla nam je Džidara.

Edukacija djelatnika


U međuvremenu, a to smo također neslužbeno saznali, više je skupina novih djelatnika Jabila otišlo na višetjednu edukaciju u njihov pogon u Mađarskoj.

Ono što u Jabili nisu skrivali jest da su za svoje odredište odabrali upravo Osijek, jer se "možemo pohvaliti bogatom poviješću i kulturom, kao i iznimno darovitom radnom snagom koja će biti ključna za uspjeh ove kompanije".

Kao globalni pružatelj proizvodnih rješenja, izgradnja Centra izvrsnosti za proizvodnju u Osijeku strateški je potez u skladu s Jabilovom usmjerenosti na dugoročne sekularne trendove i rast u područjima obnovljive energije, električnih vozila, zdravstva, 5G mreža i clouda.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike