Dome slatki dome
INTERIJERI: SAVJETI ZA KVALITETU I FUNKCIONALNOST

Izbjegnite česte pogreške pri opremanju prostora
Objavljeno 18. svibnja, 2023.
Čest je problem neusklađenost i stilska raznolikost komada namještaja, što stvara kaos u prostoru i čini ga neugodnim

Pogreške u uređenju doma su česte i smanjuju njegovu kvalitetu i funkcionalnost. Nekoliko savjeta pomoći će vam da na jednostavan način stambeni i radni prostor učinite ugodnijim za rad i boravak.Nedostatak stambenih kvadrata, povećan broj članova kućanstva te navika čuvanja starih i dragih predmeta redovito dovode do nedostatka potrebne komocije u stambenom prostoru. Odabirom odgovarajućih komada namještaja, poput ugradbenih ormara, kreveta i garnitura za sjedenje s integriranim spremištem, možete reducirati određene komade i rasteretiti prostor.

Čest je problem neusklađenost i stilska raznolikost komada namještaja, što će stvoriti kaos u prostoru i učiniti ga neugodnim za boravak i opuštanje. Poigravanje različitim stilovima najčešće je nužda, iako se uz pomoć stručnjaka mogu organizirati doista efektni i originalni interijeri miješanjem različitih stilova. Prostor nastojte uvijek opremiti komadima namještaja koji će imati poveznicu u boji ili materijalu kako bi kao cjelina činili skladnu kompoziciju.

Pravilnim rasporedom namještaja osigurajte logične komunikacijske putove između pojedinih funkcionalnih grupa stana. Miješanjem i presijecanjem tih putova možete remetiti mir ukućanima koji spavaju, gledaju TV ili uče te ometati igru djece. Jasno odvojene grupe povećat će kvalitetu stanovanja.

Previše šarenila smanjuje i dodatno opterećuje prostor. Šareni zastori, zavjese s uzorkom, šareni tepisi, garniture za sjedenje, stolnjaci - takvi detalji na okupu neprestano zaokupljaju pozornost i stvaraju osjećaj napetosti. Prostor smirite upotrebom maksimalno tri boje, a šareni uzorci neka budu mješavina tih nijansi. Prostor s ugodnim i skladnim koloritom pozitivno će utjecati na vaše raspoloženje.

Nakićenost prostora može biti efektna u detaljima, ali ako je to opća karakteristika prostora, svakako će biti njegova negativna značajka. Elemente šarmantnog kiča koristite umjereno kako biste prostor učinili elegantnim i originalnim. Prostor opremite planski, vodeći računa o kompletnom ugođaju, a ne samo o pojedinačnom komadu namještaja koji vas je očarao.

Tanja Kvorka
OSVJETLJENJE
Imajte na umu da loše ili nepravilno osvijetljeni prostori nisu ugodni za duži boravak. Stoga rasvjeta treba biti organizirana na način da omogući obavljanje različitih aktivnosti u vašem domu, ali i da pruža mogućnost opuštanja uz diskretno i, prije svega, ugodno osvjetljenje. Efekte u prostoru postići ćete primjenom različitih lampi, ugradnjom indirektne rasvjete, primjenom originalnih rasvjetnih tijela u bojama itd. S druge strane, centralna rasvjeta, kao jedina u prostoru, bit će jednolična i bez mogućnosti za naglaske i igre svjetlom.

Možda ste propustili...

IDEALNO RJEŠENJE ZA MALE PROSTORE

Rasklopni radni stol

DIZAJN: KAKO ODABRATI KAMIN

Oblik ložišta pomno odabrati

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN: KAKO ODABRATI KAMIN

Oblik ložišta pomno odabrati

2

STANOVANJE: PRAKTIČNO I UDOBRO

Kauč na razvlačenje nikad nije naodmet

3

LIFESTYLE XGIMI MOGO 2 PRO

Kokice i film uz najnoviji potpuno prijenosni projektor