Regija
NATJEČAJ GRADA OTVOREN VEĆ 351. DAN

Zemljište za kunu kupilo
je 80 posto Šećeranaca
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Vlasnicima stanova napokon omogućeno da postanu vlasnici pripadajućeg zemljišta i time riješe imovinskopravne odnose

ŽUPANJA - Preostalo je još 13 dana do zatvaranja javnog natječaja za prikupljanje pisanih ponuda za prodaju nekretnina u naselju Šećerana, koji je gradonačelnik Damir Juzbašić raspisao 15. veljače 2022. Vlasnici tamošnjih stanova dobili su mogućnost da u roku od 365 dana u gradsku upravu dostave ponudu i za samo jednu kunu konačno postanu i vlasnici zemljišta na kojemu su stanovi sagrađeni.

Država darovalaRiječ je o 54 obiteljske katnice sa po četiri dvosobna ili sa po dva trosobna dvoetažna stana. Zemljište je prvo bilo u vlasništvu tvornice šećera, a potom države. U kolovozu 2019. godine Ministarstvo državne imovine darovalo ga je Gradu Županji, ukupne površine od 83.468 četvornih metara i procijenjene vrijednosti od 7,2 milijuna kuna.

Grad je obavio kompletnu parcelaciju naselja Šećerana, svi su objekti smješteni na zasebne čestice, što je bio osnovni preduvjet da se može ići u prodaju. Obavljena je i procjena vrijednosti zemljišta. Početna prodajna cijena u natječaju iznosi 147,80 kuna za kvadrat, no kupac dijela nekretnine može koristiti pogodnost utvrđenu Programom demografske obnove i revitalizacije naselja Šećerana, koji je donijelo Gradsko vijeće te ponuditi minimalno jednu kunu za kupnju idealnog dijela nekretnine, na što se u ponudi mora pozvati. Grad im je, naime, odlučio maksimalno izići u susret i po simboličnoj cijeni omogućiti da konačno riješe imovinskopravne odnose zbog kojih su svih proteklih godina bili zakinuti za puno toga.

Velik posaoKao kupac dijela nekretnine, stoji u natječaju, može se pojaviti isključivo vlasnik stana u stambenoj zgradi sagrađenoj na toj nekretnini, i to samo za dio nekretnine (dvorišta i vrta) u suvlasničkom dijelu prema broju vlasnika stambenih jedinica u toj zgradi, a riječ je o ukupno 175 osoba. U 352 dana, otkako je natječaj otvoren, ponuđenu priliku za kupnju zemljišta za samo jednu kunu i rješavanje imovinskopravnih problema, koji su ih godinama tištili i od Grada su tražili da im pomogne i pronađe rješenje, iskoristilo je njih 80 posto.


Dvadeset je zgrada dosad potpuno riješeno, a većina suvlasnika u preostalim zgradama u postupku je rješavanja. Za jednu se zgradu, kako doznajemo, nitko od suvlasnika nije javio.

U Gradu ističu kako im je cilj da svaki vlasnik stana postane i suvlasnik pripadajućeg zemljišta, jer sve što je dosad odrađeno, a odrađen je velik i opsežan posao, uz mnogo truda, vremena, ali i financijskih sredstava, napravljeno je upravo s tim ciljem.

Stoga pozivaju sve one koji još nisu poslali ponudu da se jave, iskoriste ponuđenu priliku i riješe dugogodišnji problem.

Marija Lešić Omerović
Županja: Ostala su još tri slobodna placa
Na temelju Programa za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, kao jedne od demografskih mjera, Grad Županja prodaje i nekretnine po vrlo povoljnim cijenama za izgradnju obiteljskih kuća. Četiri su obitelji dosad iskoristile pogodnosti i kupile ih uz popust do čak 95 posto. Dvije su nekretnine, s objektima, u Vinkovačkoj i u Ulici Melite Lorković, a dva placa u Ulici Ive Balentovića. Ostala su još tri slobodna placa. Za njih je bilo upita, ali nisu stigle pisane ponude, pa će natječaj zasigurno biti ponovljen.