Regija
NATJEČAJ GRADA OTVOREN VEĆ 351. DAN

Zemljište za kunu kupilo
je 80 posto Šećeranaca
Objavljeno 1. veljače, 2023.
Vlasnicima stanova napokon omogućeno da postanu vlasnici pripadajućeg zemljišta i time riješe imovinskopravne odnose

ŽUPANJA - Preostalo je još 13 dana do zatvaranja javnog natječaja za prikupljanje pisanih ponuda za prodaju nekretnina u naselju Šećerana, koji je gradonačelnik Damir Juzbašić raspisao 15. veljače 2022. Vlasnici tamošnjih stanova dobili su mogućnost da u roku od 365 dana u gradsku upravu dostave ponudu i za samo jednu kunu konačno postanu i vlasnici zemljišta na kojemu su stanovi sagrađeni.

Država darovala



Riječ je o 54 obiteljske katnice sa po četiri dvosobna ili sa po dva trosobna dvoetažna stana. Zemljište je prvo bilo u vlasništvu tvornice šećera, a potom države. U kolovozu 2019. godine Ministarstvo državne imovine darovalo ga je Gradu Županji, ukupne površine od 83.468 četvornih metara i procijenjene vrijednosti od 7,2 milijuna kuna.

Grad je obavio kompletnu parcelaciju naselja Šećerana, svi su objekti smješteni na zasebne čestice, što je bio osnovni preduvjet da se može ići u prodaju. Obavljena je i procjena vrijednosti zemljišta. Početna prodajna cijena u natječaju iznosi 147,80 kuna za kvadrat, no kupac dijela nekretnine može koristiti pogodnost utvrđenu Programom demografske obnove i revitalizacije naselja Šećerana, koji je donijelo Gradsko vijeće te ponuditi minimalno jednu kunu za kupnju idealnog dijela nekretnine, na što se u ponudi mora pozvati. Grad im je, naime, odlučio maksimalno izići u susret i po simboličnoj cijeni omogućiti da konačno riješe imovinskopravne odnose zbog kojih su svih proteklih godina bili zakinuti za puno toga.

Velik posao



Kao kupac dijela nekretnine, stoji u natječaju, može se pojaviti isključivo vlasnik stana u stambenoj zgradi sagrađenoj na toj nekretnini, i to samo za dio nekretnine (dvorišta i vrta) u suvlasničkom dijelu prema broju vlasnika stambenih jedinica u toj zgradi, a riječ je o ukupno 175 osoba. U 352 dana, otkako je natječaj otvoren, ponuđenu priliku za kupnju zemljišta za samo jednu kunu i rješavanje imovinskopravnih problema, koji su ih godinama tištili i od Grada su tražili da im pomogne i pronađe rješenje, iskoristilo je njih 80 posto.


Dvadeset je zgrada dosad potpuno riješeno, a većina suvlasnika u preostalim zgradama u postupku je rješavanja. Za jednu se zgradu, kako doznajemo, nitko od suvlasnika nije javio.

U Gradu ističu kako im je cilj da svaki vlasnik stana postane i suvlasnik pripadajućeg zemljišta, jer sve što je dosad odrađeno, a odrađen je velik i opsežan posao, uz mnogo truda, vremena, ali i financijskih sredstava, napravljeno je upravo s tim ciljem.

Stoga pozivaju sve one koji još nisu poslali ponudu da se jave, iskoriste ponuđenu priliku i riješe dugogodišnji problem.

Marija Lešić Omerović
Županja: Ostala su još tri slobodna placa
Na temelju Programa za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, kao jedne od demografskih mjera, Grad Županja prodaje i nekretnine po vrlo povoljnim cijenama za izgradnju obiteljskih kuća. Četiri su obitelji dosad iskoristile pogodnosti i kupile ih uz popust do čak 95 posto. Dvije su nekretnine, s objektima, u Vinkovačkoj i u Ulici Melite Lorković, a dva placa u Ulici Ive Balentovića. Ostala su još tri slobodna placa. Za njih je bilo upita, ali nisu stigle pisane ponude, pa će natječaj zasigurno biti ponovljen.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike