Regija
UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad
Objavljeno 17. travnja, 2024.
Razne i pomno odabrane vrste upotpunjavat će trajnicama za potpun učinak
ŽUPANJA



Zahuktali su se radovi na proljetnom "šminkanju" grada - uređuju se travnjaci, orezuje drveće, prihranjuju i okopavaju trajnice, stablašice i ukrasno grmlje... Uređuju se cvjetne gredice, čiji će raskoš i šarenilo i ove godine krasiti Županju i činiti ju ljepšom i ugodnijom za život. Posebnu brigu posvećuju im djelatnici tvrtke Čistoća Županja, koji u taj posao ulažu puno truda i vremena.

- Planiramo zasaditi više od 4000 ljetnica i oko 200 komada trajnica. Sadnju smo započeli prošli tjedan, dio cvijeća, one vrste koje imaju u ponudi, nabavili smo od Obrtničko-industrijske škole, iz njihova plastenika, a preostale ćemo od naših lokalnih cvjećara s kojima godinama surađujemo i koji imaju ishođen zeleni certifikat - kaže Manda Đurić, voditeljica u toj gradskoj tvrtki. A kada sve procvjeta, pravo će zadovoljstvo biti prošetati se gradom i uživati u rapsodiji boja, mirisa i oblika raznoga cvijeća koje će se odlično upotpuniti s ukrasnim grmljem i drvećem i Županji iznova dati poseban ugođaj.

Pomno odabrano


Cvjetne se površine u gradu nalaze na 15 lokacija - šetnici uz rijeku Savu, Strossmayerovoj ulici, Velikom kraju, Trgu Republikeu i kod gradskog parka. Za sadnju biraju vrste cvijeća koje su otporne jer će po cijeli dan biti izložene izravnom suncu i koje su zahvalne za održavanje u gradskim cvjetnim gredicama. Temperature se ljeti penju i do 40 stupnjeva, a kišnih dana u tome periodu gotovo da i nema. Vodi se, dakako, računa i o usklađivanju boja. Prevladavat će tagetesi, begonije, pelargonije, vinke, kadife, vodenike... Neizostavne su i ruže pokrivačice, koje su se u centru grada pokazale kao pun pogodak, grmolike su, sitnijih cvjetova, prekrivaju veće površine tla i cvjetaju od svibnja do kasne jeseni.

- Vodili smo računa da sve uklopimo u krajobraz. Naše su gredice već formirane trajnicama pa ih zapravo samo nadopunjujemo ljetnicama kako bi cijele godine izgledale lijepo. Povezujemo trajnice, ljetnice i lukovice. Kada prođe cvatnja jednog cvijeća, počinje cvjetati drugo, tako da su u dobroj kondiciji cijele godine - kaže Đurić. Naravno, uz redovito okopavanje, zalijevanje i prihranu.

I novo drveće


Na području grada redovito se održavaju i drvoredi, orezuju se i uklanjaju suhe grane i stabla. Mnogo se pozornosti poklanja i sadnji novog drveća i ozelenjavanju grada. U Čistoći ovih dana izrađuju plan sadnje drveća za jesen, u proljeće sadnje više neće biti jer se pokazalo da je jesenska zahvalnija. Obišli su gradske ulice, popisali potrebe i ovisno o lokacijama i uvjetima biraju vrste sadnica drveća koje će ih svojim krošnjama krasiti. Prevladavaju javor, lipe, kuglasti javor, kuglasti bagrem, kuglasta katalpa, tulipanovci, ukrasne trešnje... Voditeljica Manda Đurić ističe da se zaista trude i vode računa o tome da sve bude raznoliko, da se drveće uklopi u određeni prostor, u krajobraz, da bude i tradicionalnog i modernog.

- Povratne informacije koje dobivamo vrlo su pozitivne, građani nam se obraćaju, nekada i posavjetuju. Nastojimo im izići u susret jer najvažnije nam je da su oni zadovoljni uređenjem svoga grada - zaključuje.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

NA ČELU DRUŠTVA OSTAJE MIROSLAV ŠIMIĆ

HKD Lisinski ove godine obilježava 135. obljetnicu

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

Najčitanije iz rubrike