Regija
USTAVNI SUD POTVRDIO ZAKONITOST ODLUKE

Županjski Komunalac ipak se pripaja VVK-u
Objavljeno 23. siječnja, 2023.
Komunalac će izgubiti pravnu osobnost i postati podružnica Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije, a gradonačelnik Županje Damir Juzbašić poručuje da dokument o pripajanju Komunalca VVK-u on sigurno neće potpisati

Komunalac d.o.o. Županja ipak će se, unatoč pokušaju osporavanja za mnoge gradove i općine sporne Vladine Uredbe o uslužnim područjima kojom će se znatno smanjiti broj isporučitelja vodnih usluga, tijekom ove godine pripojiti Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji (VVK) i postati njegova podružnica. Ustavni sud krajem prosinca 2022. odbacio je prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o vodnim uslugama s Ustavom RH, ocijenio ih je kao neosnovane te riješio da je sporni Zakon o vodnim uslugama – u skladu s Ustavom.


Uredba kojom se uspostavljaju uslužna područja, određuju njihove granice i društva preuzimatelji na snagu je, podsjećamo, stupila lani u siječnju. Od dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga uspostavljeno je 41 uslužno područje u državi. Osnovni je kriterij bio isporuka vode od minimalno dva milijuna kubika godišnje. Za najistočniju županiju određena su dva uslužna područja. Društvo preuzimatelj Vinkovački vodovod i kanalizacija obuhvaća gradove Otok, Vinkovce i Županju, te ukupno 20 pripadajućih općina. Za uslužno područje Iloka, Vukovara i šest općina to je Vodovod grada Vukovara.

DRŽAVA NE RAZUMIJE POTREBE TERENA


Uredba je izazvala poprilično nezadovoljstvo diljem Hrvatske, pa tako i u Županji, čiji bi Komunalac pripajanjem VVK-u kao društvu preuzimatelju, izgubio pravnu osobnost i preostao postojati. Prijedlog za ocjenu ustavnosti lani je u ožujku potpisalo 20-ak gradova i općina, među kojima je i Županja, preko Odvjetničkog ureda iz Zagreba. Ustavni sud tada je donio rješenje kojim je Uredbu uputio na ispitivanje ustavnosti i zakonitosti. Time je privremeno "stopirao" pripajanje manjih vodovoda većima i privremeno obustavio Uredbu ne temelju koje se početkom srpnja prošle godine županjski Komunalac trebao pripojiti VVK-u. A to će se, nakon ovih dana objavljene odluke Ustavnog suda, u ovoj godini i dogoditi. Gradonačelnik Damir Juzbašić ne krije nezadovoljstvo.


"Iznova se potvrđuje da centralna država u potpunosti ne razumije potrebe terena, potrebe pojedinih regija, pojedinih manjih gradova i da sve to pomalo miriše na jednu hajdučiju, na jednu dogovornu ekonomiju i političku odluku", ustvrdio je. Napominje da se proceduralno još ne zna kada se bi se što trebalo dogoditi i kada će doći do pripajanja.


ŽUPANJCI NEZADOVOLJNI I RAZOČARANI

Dobrovoljni je rok za potpis spajanja s VVK-om šest mjeseci, ali gradonačelnik poručuje da taj dokument on sigurno neće potpisati. A zakonom je predviđeno da, ukoliko i nakon dodatna tri mjeseca kao lokalni čelnik to ne učini, resorni će ministar to riješiti svojom odlukom. "Ja to sigurno neću učiniti, a ministar gospodarstva Davor Filipović će potpisom svoga pera sve ono što smo mi u Županji 50 godina vrijedno stvarali,  pripojiti nekom drugom", zaključio je. Dodaje da je Komunalac najbolja i najjača gradska tvrtka, u koju su generacije Županjaca desetljećima ulagale, i neprihvatljivo im je da prijeđe u nečije vlasništvo.


Gradonačelnik ističe da na temelju dosadašnje kvalitete rada i načina pružanja usluga korisnicima Komunalac zaslužuje biti distributer vode i nositelj uslužnog područja. Riječ je o vrlo uspješnoj i dobro posloženoj tvrtki koja je i tehnički i kadrovski i financijski spremna odraditi svaku zadaću, ali nema zahvat vode koji su uzeli kao jedini zakonski kriterij. I sada se mora pripojiti drugoj tvrtku samo zašto što je veća, a ne što je bolja. Svi rezultati i pokazatelji dosadašnjeg rada upućuju na to da Komunalac može samostalno i kvalitetno servisirati građane, kao svih proteklih godina. Zaključuje da je država odredila da se političkom odlukom mora provesti ono što su zacrtali. Inače, zakon godinu dana štiti sve radnike i u tom je roku društvo preuzimatelj dužan zadržati postojeće stanje. Napominje da je komunikacija s VVK-om i Gradom Vinkovcima dobra i korektna.

 
Građani su razočarani i smatraju da je Županja trebala i morala iskoristiti otvorenu mogućnost članka Zakona o vodnim uslugama koji u posebnim slučajevima za uspostavu uslužnog područja omogućuje iznimku uz isporuku vode od 800.000 do milijun kubika godišnje, uz ispunjavanje dodatnih kriterija. A tu je količinu, smatraju, udruživanjem s vodovodima Gunja i Drenovci županjski Komunalac mogao osigurati i ostati distributer vode. Gradonačelnik Juzbašić napominje da su bivši čelnici Grada i Komunalca propustili reagirati na vrijeme i to učiniti još 2018. godine.


POSKUPLJENJE VODE ODGOĐENO DO VELJAČE


Odluka o poskupljenju vode na distribucijskom području županjskog Komunalca, koja je trebala stupiti na snagu od 1. siječnja, prolongirana je za mjesec dana, pa će uvećane račune za veljaču građani dobiti u ožujku. Doći će i do izmjene navedene odluke pa će, umjesto najavljenih 60-ak posto, poskupljenje biti 50 posto. U Komunalcu će uskladiti pojedine stavke, pa će ukupan iznos računa biti jednak računu koji za istu količinu potrošene vode svojim korisnicima isporučuje VVK. Komunalac Županja ima nešto višu cijenu vode jer je kupuje od VVK-a, ali zato ima dvostruko nižu naknadu za razvoj koja iznosi jednu kunu za kubik potrošene vode.


Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike